Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Aliju: SAD će pomoći Crnoj Gori u borbi protiv korupcije

On je tokom saslušanja pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD rekao da je tokom svoje 22-godišnje diplomatske karijere, imao privilegiju da služi američkim građanima i promoviše interese i vrijednosti SAD u UAE, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Mađarskoj

Crna Gora je na raskrsnici – zemlji su potrebne efikasne demokratske institucije učvršćene u evroatlantskim okvirima i posvećene dobrobiti svih njenih građana. Sjedinjene Države će raditi sa crnogorskim liderima na unapređenju zajedničkih ciljeva, održavanju međunarodnih obaveza i borbi protiv korupcije, rekao je karijerni diplomata B. Biks Aliju  kandidat predsjednika Džozefa Bajdena za novog američkog ambasadora u Crnoj Gori.

On je tokom saslušanja pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD rekao da je tokom svoje 22-godišnje diplomatske karijere, imao privilegiju da služi američkim građanima i promoviše interese i vrijednosti SAD u UAE, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Mađarskoj.

“Ako bude potvrđena kandidatura, bezbjednost građana SAD u Crnoj Gori ostaće moj glavni prioritet. Uvijek sam se starao da politike misije odražavaju prioritete administracije i Kongresa. Poslao sam oštre, jasne poruke zalažući se za vladavinu prava, demokratske institucije, medijske sloboda i prava manjinskih grupa – često suočen sa spoljnom kritikom. Ova iskustva su me pripremila da vodim američku misiju u Podgorici. Američko vođstvo je važno. Izbori u Crnoj Gori 2023. pružaju istorijsku priliku da se zemlja ubrza na putu ka EU. Takođe moramo biti jasni u pogledu rizika za ovaj cilj koji crnogorska vladajuća koalicija predstavlja, i ostati angažovani, sa praktičnim rješenjima, da pomognemo zemlji da dostigne svoje pravo mjesto u Evropskoj uniji, što 80 odsto Crnogoraca želi”, rekao je Biks Aliju.

Ako bude potvrđena njegova kandidatura, rekao je, četiri prioriteta će voditi njegov rad.

“Prvo, brutalni rat Rusije u Ukrajini naglašava hitnost Crne Gore da ubrza ključne reforme za pristupanje EU, demokratski razvoj, stabilnost i prosperitet. Ako bude potvrđena kandidatura, predvodiću međuagencijski napor na angažovanju crnogorskih lidera i promovisanju vladavine prava, borbi protiv ukorijenjene korupcije, poštovanju ljudskih prava i pružanju opipljivih rezultata građanima, sve u skladu sa ciljevima nacionalne bezbjednosti SAD. Drugo, Crna Gora je već sedam godina nepokolebljiv saveznik u NATO-u, uključujući snažnu podršku Ukrajini, raspoređivanje u pojačano napredno prisustvo u Letoniji i povećanje trupa za aktivnosti pojačane budnosti u Bugarskoj. Ako bude potvrđena kandidatura, misija i ja ćemo raditi da produbimo te bezbejdnosne veze, takođe kroz naš odličan program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Mejna”, rekao je Biks Aliju.

Kako je rekao, tu je i važno pojednostaviti crnogorske akvizicije koje poboljšavaju interoperabilnost, kao što je nedavna kupovina patrolnih čamaca izgrađenih u Alabami i 65 JLTV-a proizvedenih u Viskonsinu.

“Treće, ojačaćemo otpornost Crne Gore na zlonamjerne aktere koji žele da potkopaju njenu demokratiju i institucije. Ako bude potvrđena kandidatura, sarađivaću sa međuagencijskim, EU i lokalnim partnerima u borbi protiv dezinformacija, proširiti novinarski profesionalizam, slobodu i nezavisnost; podržavati civilno društvo; i pojačavati poruke SAD o transatlantskim vrijednostima. Takođe ćemo sprovoditi sankcije, gdje je to potrebno, kako bismo se suprotstavili zlonamjernim akterima. Konačno, ako bude potvrđena kandidatura, podržaću ekonomski prosperitet Crne Gore kroz obnovljeni ekonomski dijalog između SAD i Crne Gore u cilju jačanja investicione klime, poboljšanja infrastrukture, diversifikacije izvora energije, promovisanja dekarbonizacije i produbljivanja regionalne ekonomske integracije. Od suštinskog je značaja da Sjedinjene Države i partneri iz EU pomognu u identifikaciji održivih alternativa problematičnim investicijama iz NR Kine, posebno u kritičnu infrastrukturu. U tom cilju, ohrabriću usvajanje inicijativa Blue Dot Network i Strategic Ports za jačanje održivog, transparentnog razvoja, izjednačavanje uslova za izvoznike i dobavljače iz SAD, uz smanjenje trgovinske barijere”, rekao je Biks Aliju.

On kaže da je Crna Gora na raskrsnici – zemlji su potrebne efikasne demokratske institucije učvršćene u evroatlantskim okvirima i posvećene dobrobiti svih njenih građana.

“Mi smo saveznik Crne Gore u izgradnji boljeg sjutra kao dio NATO-a i EU. Građani Crne Gore su jasno izrazili tu želju svojim glasovima i ništa manje ne zaslužuju. Bila bi mi čast da vodim našu Misiju u Podgorici”, rekao je Biks Aliju.

Podsjetimo, Aliju je nekadašnji zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Podgorici. Ukoliko njegova nominacija bude potvrđena u američkom Senatu, na položaju ambasadora u Crnoj Gori zamijeniće Džudi Rajzing Rajnke.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da je Aliju karijerni diplomata sa zvanjem ministra-savjetnika i da je nedavno bio privremeni otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Budimpešti. Bio je i zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Poljskoj i privremeni otpravnik poslova tokom 2021. godine. Prije toga, kako se naglašava, bio je generalni konzul u Krakovu gdje je nagrađen najvećim gradskim ordenom za “značajno unapređenje ekonomskih i kulturnih odnosa SAD” i tog poljskog grada.

Takođe je služio u ambasadi u Tirani, dok je u Stejt departmentu bio zamjenik koordinatora za orjentaciju u Nacionalnom centru za spoljnopolitičku obuku, a radio je i pri američkom Kongresu.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da Aliju diplomirao na medicinskom fakultetu u Prištini i da ima master za strateške studije sa američkog Vojnog ratnog koledža u Pensilvaniji. Dobitnik je više nagrada Stejt departmenta.

Njegovu nominaciju bi, prema proceduri, prvo trebalo da razmatra Spoljnopolitički odbor Senata prije nego što se o njoj izjasni gornji dom Kongresa u punom sastavu.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
08.03.2024-16:14 16:14

Napok da dodje neki muskarac..ove prijesnje zene..su ocrnjele drzavu CG..