Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Nebuloznim političko-partijskim zahtjevima, Zogović pokazao da želi pravnim nasiljem da diktira, uslovljava i ucjenjuje izbor VDT

Predsjednik Crnogorske evropske partije ukazuje da je to što traži Zogović kršenje Ustava Crne Gore. Jasno je, kaže, što tzv. ''oslobodioci'' namjeravaju, a to je da Tužilaštvo pokušaju kontrolisati i upravljati njime

„Poslanik DNP u Skupštini Crne Gore Milun Zogović je oko pitanja “uslova” za izbor kandidata koji su se prijavili za Vrhovog državnog tužoca, dao ucjenjivačku izjavu koja je potpuna pravna neboluza i prvorazredni skandal“, poručio je za Portal Analitika predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić.

Kako dodaje, Zogović traži od njih pravno nedopustivo – da se kandidati za VDT izjasne po pitanju predmeta koji je u javnosti poznat kao “pokušaj državnog udara” iz 2016.

„Time je otkrio namjeru njegove partije, kao i dijela vlasti. I to je javno i otvoreno priznao da hoće da pokuša da kontroliše i upravlja Vrhovnim državnim tužilaštvom, zaboravljajući što piše u Ustavu Crne Gore i u Zakonu o državnom tužilaštvu, kada su u pitanju status, način rada, ovlašćenja i prava državnog tužilaštva i naravno VDT kao najvišeg dijela u piramidi jedinstvenog organa državnog tužilaštva“, ističe Adžić.

Napominje da je Zogović, iako je po struci diplomirani pravnik, očito zaboravio što piše u članu 134 Ustava, kao i što piše u članovima 2, 3, 4 itd, Zakona o državnom tužilaštvu.

„Zar on ne zna da je da je državno tužilaštvo, a time i VDT, po ustavu i zakonu samostalan i nepristrasan organ, a ne palica, batina i ekspozitura drugih grana ili organa vlasti? Zar se ovakvim izjavama štiti princip vladavine prava? Ne, naravno. No, vladavina prava za Miluna Zogovića očito nije bitna, jer on hoće, kao i znatan dio novog režima, čiji je on dio, da pokuša od tužilaštva napraviti, umjesto samostalnog organa, što je tužilaštvo o Ustavu i zakonu, produženu ruku ili ispostavu izvršne vlasti i instrument u partijskim rukama“, kaže Adžić.

Zogović je, dodaje sagovornik Analitike, pokazao da želi pravnim nasiljem diktirati, uslovljavati, ucjenjivati izbor VDT nebuloznim političko-partijskim zahtjevima i tvrdnjama da izbor VDT zavisi od njihovog stava prema krivično procesuisanom slučaju “državni udar” iz 2016.

„O tempora, o mores! Tražiti to što traži poslanik Milun Zogović je direktno kršenje Ustava Crne Gore i navedenog zakona, kao i principa vladavine prava. Takav stav je pravno neosnovan i nedopustiv u normalnom kontekstu tumačenja Ustava i zakona i uloge VDT u pravnom sistemu Crne Gore. Jasno nam je što tzv. “oslobodioci” namjeravaju, a to je da Tužilaštvo pokušaju kontrolisati i upravljati njime“, kaže Adžić.

Kako dodaje, valjda je Crna Gora zrela da to ne dopusti.

„I očekujemo da neće. Postavljati ovakve “uslove” za izbor VDT kao što radi Milun Zogović može samo tabula rasa za pravnu nauku i struku. No, makar je Zogović sam i to javno otkrio što mu je namjera, kao i političkih krugova koje on predstavlja. Umjesto da Crnoj Gori počinje da sviće ona sve više, nažalost, ulazi u sve veću tamu“, zaključuje Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
08.12.2023-15:30 15:30

…Milunka je čitljiva ka bukvar-tesko da on moze nekoga prevariti , pastorarni lik …!

dragan
08.12.2023-23:36 23:36

Svaka cast Gospodine. Respekt.