Četvrtak, 28 Januara, 2021
Rubrika:

Adžić: Jovan Plamenac se lažno predstavlja kao potomak mitropolita Arsenija, državni organi da reaguju

Ne znam ko su izvršioci, ali ovo svetogrđe i skrnavljenje groba crnogorskog autokefalnog mitropolita u Gornjoj Crmnici, ispred crkve, zaslužuje krivično-pravnu, moralnu i svaku drugu odgovornost i po meni predstavlja nesumnjivi akt nove okupacije Crne Gore pod velikosprskim kleronacionalističkim egidom.

Skrnavljenje groba crnogorskog mitropolita Arsenija Plamenca u Gornjoj Crmnici je svetogrđe koje zaslužuje krivičnopravnu, moralnu i svaku drugu odgovornost, pa državni organi treba energično da reaguju, kaže za Antenu M istoričar Novak Adžić.

Adžić: Jovan Plamenac se lažno predstavlja kao potomak mitropolita Arsenija, državni organi da reaguju

“Ponašanje SPC odnosno njenje eparhije MCP ne samo u posljednjih 30 godina nego i znatno ranije pokazuje da je njen osnovni cilj devastacija kulturno istorijskog crnogorskog nasljeđa, degradacija i asimilacija crnogorskog naroda, njene istorisjke prošlosti i njenih svetitelja”, kaže Adžić.

SPC se, dodaje, već nekoliko decenija ponaša varvarski i vandalski u odnosu na znamenite ličnosti kulturno-istorijske prošlosti Crne Gore i prema njenom spomeničkom nasljeđu.

“Sjetimo se kraja 80-tih godina 20. vijeka, i to se desilo prije nego je mitropolit SPC Amfilohije, koji je krajem 1990. sa pozicije episkoga banatskog došao na uzurpatorsku i okupacionu katedru na tron Svetog Petra Cetinjskog, SPC je vršila varvarske činove, urušavanja, prekopavanja krampom ili kazmom crnogorske spomeničke kulture i državno nacionalne memorije.

Razvaljivani su tada na brutalan način spomenici odnosno grobovi u Cetinjskom manastiru, knjaza Danila i velikog vojvode Mirka Petrovića. I tadašnji odgovorni faktor koji je to radio ni krajem 80-tih nije odgovarao za taj vandalski čin”, dodaje Adžić.

Ovo što se danas desilo, nije ništa novo, smatra on.

“To je kontinuitet djelovanja SPC u Crnoj Gori i njenih izvršilaca u akciji obezličavanja i obezdržavljenja Crne Gore i nacionalnog posrbljavanja Crnogoraca.

U manastiru Brčeli, koji je po zakonu označen kao spomenik kulture Crne Gore, i u mjesnom groblju gdje počivaju ostaci crnogorskog mitropolita Plamenca nedavno je, odnosno prije nekoliko dana, paroh barski SPC, poznati ratni huškač i propangadista iz ratnohuškačke Pobjede početkom 90-tih tokom ratova na prostoru Ex YU, dopisnik raznih beogradskih petparačkih medija, propali student bez ikakvog bogoslovskog znanja, oskrnavio grobnicu crnogorskog mitropolita Arsenija Plamenca Boljevića, koji je bio poglavar autokefalne CPC”, kaže Adžić.

Poručuje da je to neprihvatljivo u moralnom i istorijskom smislu.

“Sa jedne strane to predstavlja klasično krivično djelo protiv povrede groba, inkriminisano, kažnjivo Krivičnim zakonikom Crne Gore. I zbog toga sprski paroh Jovan Plamenac treba da odgovara pred krivičnim zakonodavstvom i nadležnim organima.

Sa druge strane, on je povrijedio zakon koji reguliše kulturno dobro, a to je u nadležnosti Uprave za kulturna dobra Crne Gore i mislim da je krajnje neprimjereno i potpuno neosnovano da se ovim povodom ne oglasi postojeća garnitura koja upravlja Upravom za zaštitu kulturnih dobara. Takođe mislim da bi Narodni muzej Crne Gore trebalo o tome da saopšti svoju riječ shodno Ustavu i zakonskoj praksi.

Ne znam ko su izvršioci, ali ovo svetogrđe i skrnavljenje groba crnogorskog autokefalnog mitropolita u Gornjoj Crmnici, ispred crkve, zaslužuje krivično-pravnu, moralnu i svaku drugu odgovornost i po meni predstavlja nesumnjivi akt nove okupacije Crne Gore pod velikosprskim kleronacionalističkim egidom.

Ovo je nedopustivo, skrnave se grobovi, pretpostavljam što je motiv”, kazao je Adžić.

Kako kaže, Jovan Plamenac se lažno predstavlja da je direktni potomak Arsenija Plamenca Boljevića.

“On otkopava grobove i otima kosti, da bi izvršio naloge onih koji mu naređuju da to radi, a to je da ih otme sa prirodnog stanovišta, gdje su sahranjeni, da ih u skladu sa borbom SPC protiv Crne Gore i njenog naroda, otme, preuzme, srbizira i preseli na neko drugo mjesto. To je nedopustivo i mislim da državni organi Crne Gore treba da reaguju i hoću da se nadam da će to i uraditi”, rekao je Adžić.

“Laže Jovan Plamenac da su to kosti njegovog direktnog pretka, on nema nijedan materijalni dokaz za to.

Čak i da je to tačno, a nije, budući da je manastir u Brčelima kulturno dobro Crne Gore i da postoje jasne procedure oko ekshumacije kostiju, on to nije smio niti mogao da uradi sam na svoju ruku, bahato i razbojnički, kao što je i uradio.

Nikakva ovlašćenja nije imao to da uradi i opravdana je potpuno reakcija Crmničana, da ne dopuste taj čin lokalnog paroha SPC, koji nema uporište ni u ustavnom ni u zakonskom pravu, ni u međunarodnim konvencijama, moralnim svjetonazorima, već predstavlja klasičan oblik svetogrđa.

To sam spreman da dokažem pred svim sudovima, a u naučno istorijskom smislu argumentima.

Ovo je još jedan dokaz što je urađeno pod egidom SPC i njenog lokalnog paroha, prijatelja Arkana i mnogih zločinaca, mora se pružiti energični otpor tome, jer je ovo akt bogohuljenja i akt ravan banditima”, kaže Adžić.

IzvorAntenaM

Najnovije

KK Budućnost: Petar Mijović podnio ostavku

Petar Mijović nije više trener Budućnosti Voli. Iz kluba je saopšteno da je on odlučio da napusti klupu podgoričke ekipe. Mijović smatra da bi u ovom...

U četvrtak sunčano

U četvrtak pretežno sunčano, krajem dana postepeno povećanje oblačnosti, a tokom noći su ponegdje moguće slabe padavine. Ujutru u kontinentalnim predjelima umjeren do jak mraz,...

Zvanično: Gomez stigao u Sevilju

Veliko pojačanje stiglo je na Ramon Sančez Pizhuan. Doskorašnji kapiten Atalante Alehandro Papu Gomez i zvanično je postao član Sevilje. Argentinac je potpisao ugovor na tri...

Policija pretresla stanove porodice Navaljni

Ruska policija pojačala je istrage i pretrese povezane sa zatvorenim opozicionarom Aleksejem Navaljnim i njegovim rođacima, saopštio je danas tim Navaljnog nekoliko dana pred...

Novi Firefox 85 i kraj podrške za Flash

Flash je posljednjih decenija uticao na veće mogućnosti na web sajtovima, te je stvorio temelje za platforme kao što je YouTube, ali se danas...

Najčitanije

Povezano

Stalna je opasnost od konvertita po Crnu Goru

Piše: Novak Adžić, pravnik i istoričar Jedna napomena, za javnost, bona fides. Jutros je u Dnevnim novinama sjajan tekst napisao prof. Sreten Vujović sa Cetinja....

Arhimandrit Nikodim Janjušević o autokefalnoj crnogorskoj crkvi i srpskoj okupaciji i nasilnoj aneksiji Crne Gore (1918-1923)

za aktuelno.me Piše: Novak ADŽIĆ   (Četiri pisma iz političke emigracije crnogorskog arhimandrita Nikodima Janjuševića) Ovom prilikom objavljujem integralno četiri pisma iz egzila arhimandrita Nikodima Janjuševića, komandira crnogorske...

Adžić: Pravi Crnogorci slave heroje Božićnog ustanka

Božićni ustanak najsvjetliji je trenutak crnogorske istorije i jedan od temelja crnogorske državotvorne i građanske emancipacije naše države, kaže istoričar i pravnik Novak Adžić. ''Mi...

Luketiću nagrada za životno djelo TO Budve

Istoričar, filozof, publicista, hroničar budvanskih dešavanja i autor knjiga koje govore o razvoju turizma na teritoriji opštine Budva Miroslav Luketić, dobitnik je nagrade za...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve