Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Zalažem se za Otvoreni Balkan

Premijer Dritan Abazović kazao je kako se zalaže za inicijativu "Otvoreni Balkan".

Pemijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je večeras da se zalaže za regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, kao i da je za Crnu Goru demarkacija sa Kosovom završena i da ne vidi mogućnost njene revizije, što je zahtijevao kosovski premijer Albin Kurti, prenosi Klan Kosova.

Abazović je za prištinsku televiziju Klan Kosova rekao da je Otvoreni Balkan osmišljen tako da obuhvati šest zemalja Zapadnog Balkana i ocijenio da bi Kosovo imalo najveću korist od učešća u toj inicijativi, prenosi Kosovo onlajn.

“Otvoreni Balkan je napravljen za šest država, nije pravljen za pet i po država ili tri i po države, već za šest država. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda griješim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u bilo kojoj regionalnoj inicijativi”, rekao je Abazović.

Kosovo i Crna Gora odbili su da učestvuju u “Otvorenom Balkanu”, dok u Bosni i Hercegovini nije postignut konsenzus o ulasku u tu inicijativu u kojoj su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Ova inicijativa predviđa slobodu kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi između zemalja članica.

O demarkaciji 

Abazović ocjenjuje da je za Crnu Goru demarkacija sa Kosovom završena i da ne vidi mogućnost njene revizije, što je zahtijevao kosovski premijer Albin Kurti.

“U ovom trenutku ne vidim tu mogućnost, niti bilo ko u Crnoj Gori to tretira kao problem. Za Crnu Goru je to pitanje zatvoreno u momentu potpisivanja”, rekao je Abazović.

On je kazao i da će rado doći na Kosovo kao premijer Crne Gore.

“Prva posjeta biće Briselu sljedeće nedjelje, ali daću prioritet odnosima u regionu sa velikim zadovoljstvom. Vjerujem da neće proći mnogo vremena dok ne dođem u Prištinu”, poručio je Abazović.

Crna Gora, kako je rekao, ima svoje mesto na Zapadu, ali postoje strukture “koje su i dalje rusofilske i srbofilske”.

“Ovo je takođe bio podsticaj za stvaranje nove vlade sa 100 odsto evropskim duhom. To je veliki izazov za mene i vlast, ali sam uvjeren da se kurs Crne Gore neće promijeniti i doći ćemo u situaciju da više od 80 odsto stanovništva apsolutno podržava prozapadnu politiku”, kaže crnogorski premijer.

Abazović je naveo da su njegovu vladu vidjele kao spas SAD i EU, koje su želejle da zaustave negativan uticaj na Balkanu. Dodao je da će se entuzijazam koji postoji u ovom trenutku povećati ako Crna Gora donese neke odluke koje prethodna vlast nije donijela.

“Optimista sam i smatram da se bez velike međunarodne podrške, a ne intervencije, neke stvari ne mogu postići”, rekao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
10.05.2022-23:06 23:06

Iza “Otvorenog Balkana” stoje nevjesto kamuflirani velikodrzavni krvavi projekti iz proslih vijekova velikih Srbije, Albanije i Hrvatske koje treba teritorijalno i drzavno da progutaju i ukinu postojanje BiH, Crne Gore, Kosova i S. Makedonije. To ce ici fazno, u etapama. Prvo kao povezivanje ekonomija, ukidanja carine, granica i sl a zatim politicki, uspostavljanje jedne Vlade, skupstine, ministarstava, vojske i policije. Bice to nekakva nova Jugoslavija i sl a kada taj projekat pocne neminovno da se raspada, bice opet ratovi, uzasi, smrt, stradanja, razaranja, progoni i migracije. Bice to gore od svih dosadasnjih sukoba jer nacionalisti i crkva nece prezati ni… Pročitaj više »

Realno
11.05.2022-08:56 08:56
Reply to  BMX

Naravno da će tako biti. Da nećete vi milogorci i kosovari da bistrite politiku i pametujete na Balkanu ?

Lea
11.05.2022-05:03 05:03

Otvoreni Balkan samoposluzivanje, nek uzima sta ko oce, malo morgen, dusu dalo za Vuckove i slicnih apetite

Realno
11.05.2022-09:03 09:03
Reply to  Lea

Da neće Vučić da vam odnese more u Čačak? Boli vas to što nećete više moći da švercujete drogu i cigarete preko luke Bar.

RIR
11.05.2022-12:06 12:06
Reply to  Realno

vašu dušu glibavu , srbijansku nema mora koje vas može oprati –
vašem otimanju i svinjariji doće kraj —najprije će se osloboditi okupatorske ss spc CPC !

Realno
11.05.2022-16:01 16:01
Reply to  RIR

Batice, u genima vam je da kradete, ali će sada malo teže biti. Nema više otimanja po Jugoslaviji, Srbiji i Beogradu, a sada vam je muka jer nemate više krasti od koga a najbliže su vam naše svetinje, crkve i manastiri. Misliš li da će Srbi i Crnogorci mirno gledati kako rulja otima naše svetinje? :) Zapitaj se kako bi se proveli u takvoj situaciji ..

RIR
11.05.2022-06:37 06:37

Srbija se nije suočila sa prošlošcu ,haos koji je napravila u Bosni ,naprotiv proizvodi iste
svinjarije u regionu a ovaj za Otvoreni Balkan –SULUDA IDEJA ,pogotovo kad se vide sto ekon.podrazumjeva…Bosna sigurno nece…PI ! Za naseg podrzaoca…!

Realno
11.05.2022-09:02 09:02
Reply to  RIR

Sa prošlošću treba da se suoče oni koji su razbucali SFRJ i time otvorili Pandorinu kutiju na Balkanu. To su Slovenci i Hrvati.

COL
11.05.2022-09:57 09:57

Od šest pretendenata na tkzv. Otvoreni Balkan tri neće ni da čuju jer taj projekat im samo štetu donosi ne znam zašto ova persona se zalaže za to…

Nikola
12.05.2022-09:11 09:11

Ko je ovome kretenu da titulu doktora. Po vokabularu i poznavanju materije nije ni za medju ovce. Dakle, bravu neuki, SFRJ se raspala zbog srba koji su sceli vise no sto im pripada te su svi pobjegli od njih. I ti sad oj da vratis na staro. Neima vece budale od skolovane budale, a ovi brav je ociti primjer!