Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Uticaj Rusije na Crnu Goru nikad nije bio manji nego u prethodnoj godini

Premijer u tehničkom mandatu poručio da je neozbiljna tvrdnja da država ulazi u ''srpski svet''

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da nije bitno ko koga hoće u budućoj vladi, već ko ima većinu. On je u intervjuu makedonskoj televiziji TV21 kazao da je lider PES-a Milojko Spajić nakon optužbi takozvanog kralja kriptovaluta Do Kvona želio da napravi žrtvu od sebe, što mu nije uspjelo. Poručio je da je uticaj Rusije u Crnoj Gori nikad manji, te da naša zemlja treba da bude lokomotiva koja će region povući u EU.

Govoreći o formiranju nove vlade, Abazović je kazao da se “nikada ne zna”.

“Slijedi konstituisanje parlamenta, pregovori o Vladi, nikad se ne zna šta će biti konačno. Najvažnije je sačuvati atmosferu i popraviti standard građana”, kazao je on.

Smatra da bi Spajić trebalo da razmisli prilikom konstituisanja vlade.

“Ako prioritet vlade bude borba protiv organzovanog kriminala i ako cilj bude da do 2027. završimo sve naše obaveze iz EU agende, onda sebe vidim u drugoj vladi, ako imaju druge propritete, srećno im bilo. Ko koga hoće, ko neće, nije važno, već ko može da dođe do većine. Ja nikakav problem nemam da odem u opoziciju, ako budu željeli stabilnu Vladu, mislim da treba da razmišljaju drugačije”, rekao je premijer u tehničkom mandatu.

Govoreći o saradnji sa liderom PES-a Milojkom Spajićem nakon optužbi takozvanog kralja kriptovaluta Do Kvona, Abazović kaže da on nema veze sa optužbama, te da ih je iznio uhappšeni Južnokorejac.

“On je htio to da iskoristi, da napravi žrtvu od sebe. Inače naš narod voli žrtve. Mislim da mu to nije uspjelo. Ja nemam problem sa njim, on ako ima sa mnom, zaista ne znam. Ja sam ispod političkog mitraljeza dvije godine, sve im se rikošetom vratilo. Pogledajte Mila Đukanovića“, kazao je on.

Na pitanje da li bi sarađivao sa Spajićem da je on iznio optužbe na njegov račun, Abazović kaže da bi ih negirao i pustio institucije da rade.

“Čekam, potpuno sam relaksiran, tačka, ne bih to pomenuo. Ne bih se sa 50 saopštenja dnevno pravdao. Ja sam sarađivao sa njim i u prethodnoj vladi, ako sagleda stvari mislim da će uvidjeti svoju grešku”, kazao je on.

“Što se tiče Vlade, ako ima legitimitet da je sastavi, neka je sastavi. Treba nam i dobra vlast i dobra opozicija. Ja mislim da smo postavili odluičan temelj i smatram da bilo ko ko dođe može da radi kako treba i da nema probleme”, poručio je Abazović.

Na pitanje da prokomentariše to što za njega kažu da je američki ili njemački čovjek, odgovorio je da je svoj čovjek koji je kao predstavnik manjinskog naroda uradio istorijsku stvar.

“Mislim da će svaki naredni premijer baviti ljepšim stvarima, jer je neko morao ovo da završi. Ja sam kosmopolita, ne smeta mi”, rekao je on.

Uticaj Rusije nikad manji, saradnju sa Srbijom podižemo na viši nivo

Abazović je kazao da je Crna Gora ostala na euro-atlanstkom putu.

“Crna Gora je penzionisala ljude koji su bili 30 godina na vlasti. Najvažnije za nas je da postanemo prva naredna članica EU”, kazao je on.

On je rekao da uticaj Rusije nikada nije bio manji nego u prethodnih godinu.

“Mi smo proglasili personama non grata sve diplomare Ruske Federacije u Crnoj Gori”, rekao je on.

Istakao je da njegova Vlada teži da odnose sa Srbijom podigne na viši nivo.

“Mislim da je obaveza svakog rukovodstva Crne Gore, da sa svim zemljama u regionu, a naročito sa Srbijom zbog robne razmjene, budu na najboljem mogućem nivou. To je cilj. Nema nikakvih drugih uticaja”, kazao je Abazović i dodao da je značajan rezultat postignut potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC.

Dodaje da sve druge priče ispredaja bivša vlast.

Kazao je da ne postoji zabrinjavajući uticaj Srbije u Crnoj Gori.

Ponudio Kurtiju da pregovara sa Vučićem u Crnoj Gori

Abazović je naglasio da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja nema otvorenih pitanja ni sa kim. On je kazao da se njegova Vlada ne miješa ni u čije odnose, ali da je ponudio premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da se jedna runda pregovora sa Srbijom održi u Crnoj Gori.

“Ako možemo da im logistički pomognemo, mi smo spremni”, rekao je on.

Smatra da situacija na Kosovu neće eskalirati.

“Ali kad vidimo kakve se stvari dešavaju ne možemo da budemo spokojni. Nije dobro da se vraćamo u politiku devedesetih. Kada vidite neke scene, imate osjećaj da je to neki deža vu i mislim da je to loše. Nadam se da će preovladati razum”, rekao je on.

Kaže da je apelovao na Kurtija da ne ulazi u dublji konflikt sa međunarodnom zajednicim i da dijalogom pokušaju da riješe stvar.

“On mi je rekao da već imaju kontakt sa Briselom i da će doći do razgovora. Moj utisak je da postoji volja da se prevaziđu problemi”, rekao je Abazović.

Evropska budućnost dvosmjeran proces

Naglasio je da fokus ne smije da se skreće sa evropske budućnosti cijelog regiona.

“Međutim to je dvosmjeran proces. Smatram da nakon ruske agresije na Ukrajinu, EU ne treba da se nonšalantno odnosi prema Balkanu”, rekao je on.

Istakao je da bi ulaskom Crne Gore u EU lokomotiva sa svojim vagonima stigla u uniju.

“Mi njih matiramo time što završimo to što traže pa da oni moraju da nas prime”, rekao je on.

Govoreći o borbi sa organizovanim kriminalom, kazao je da su do nekih krupnih riba došli, a da do nekih tek treba da dođu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve