Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović: Istorijska odluka SNP-a, Temeljni ugovor treba da bude potpisan, popis treba da se odradi

''Sinoćnja odluka je zaista istorijska, do sada nijesmo imali situaciju da iz tog političkog spektra bilo koja partija uopšte bude spremna na saradnju sa partijama iz drugog političkog spektra''

Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović pozdravio je sinoćnju odluku Socijalističke naroodne partije o počinjanju pregovora o ulasku u manjinsku Vladu.

“To je veliki korak naprijed što se pomirenja u Crnoj Gori tiče. Sinoćnja odluka je zaista istorijska, do sada nijesmo imali situaciju da iz tog političkog spektra bilo koja partija uopšte bude spremna na saradnju sa partijama iz drugog političkog spektra”, kazao je on i dodao da će  stvoriti ambijent u kojem će najbolji politički programi i ljudi koji se mogu dogovoriti biti dio napretka Crne Gore.

Kada su posrijedi pregovori, kaže da je to proces koji traje, pregovori su u toku.

“A ako se ne dogovorimo brzo ni ne treba da se dogovrimo onda. Ako će pregovori trajati mjesec – dva, onda ni ne moramo da se dogovaramo, ja neću biti dio toga”, kazao je on.

Komentarišući zahtjev SNP-a da u Vladi ne mogu biti SD i SDP kaže:

“Vlada mora da bude inkluzivna, mora se okretati oko broja 49, svi zahtjevi moraju biti u skladu sa evropskom agendom.Van toga ovaj mandatar neće sastavljati vladu. Temeljni ugovor može i treba da se potpiše, popis treba da se održi trebalo je još i prošle godine. Prioritet vlade je deblokada evropskog puta i priprema izbora, sve pstale tačke Vlada će ozbiljno tretirati ali prioriteti su evropski put, ekonomija i vladavina prava”, naveo je Abazović komentarišući prioritete koje je sinoć naveo SNP.

Upitan da li je siguran u podršku DPS-a toj Vladi, kaže da ne želi da govori u takvim kategorijama.

“Mi smo iznijeli svoj koncept, složili smo se da je manjinska vlada jedini koncept koji Crna Gora može iznijeti, koliko ja znam, DPS je spreman da podrži manjinsku Vladu. Ako nekome to ne odgovara samo neka nas obavijesti i to je to”, naveo je on.

Kaže da mu je podjednako važno da u Vladi budu i SNP i SDP, jer je važno pomirenje polova.

“Ja želim da imamo privremenu vladu koja će nas pripremiti za izbore, mnogo mi je važno da SNP bude u vladi jer su to stvari koje do sada nisu postojale. Nije poenta vracati se na staro nego imati jedno novo stanje”, naveo je on i dodao da kao jedinu soluciju, ukoliko do dogovora brzo dođe, vidi da Ervin Ibrahimović zakaže sjednicu Skupštine.

“Ako DF misli da treba da zarobi CG, ako misle da treba da krizu energenata dočekamo u blokadi, onda u redu. Ali treba da se pokrenemo, Poslovnik kaže da redovno proljećno zasjedanje počne prvog dana marta. Parlament Crne Gore nije privatna svojina ni DF-a ni Demokrata, ni DPS-a, ni URE. treba da se donose zakoni. Ja sam razgovarao sa Bulajićem, ja ga jako cijenim, ali mislim da ovo nije logika, već je logika inkluzivnosti nekompatibilna sa blokadama DF-a”, kazao je Abazović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BZekovic
08.03.2022-13:42 13:42

Prema informacijama iz sredstava javnog informisanja u manastirima i crkvama i drugim objektima Srpske okupatorske crkve, gomila se naoruzanje, koje se doprema iz Hercegovine kamionima, a kamuflirano je drvima za ogrijev. U Hercegovini se formiraju specijalne jedinice za upad u Crnu Goru. U Crnoj Gori, u okvirru Srpske okupatorske crkve stacionirane su znatne teroristicke snage. U pojedinim opstinama, Budva, Niksic, Herceg Novi vlasti, Kotor, Tivat lokalne vlasti se ponasaju neprijateljski prema Crnoj Gori i potpomazu razvoj lokalnih kriminalnih i razbojnickih vjerskih oraanizacija. Vi Abazovicu kao prioritet Vase vlade navodite da je prioritet potpisivivanje temelnog ugovora sa Srpskom okupatorskom crkvom, kojoj… Pročitaj više »

DUKLJA
10.03.2022-08:38 08:38

Mandatar za sastav nove vlade dr. Dritan Abazović i šefica za kadrovska pitanja prof.Božena Jelušić( Ministvo javne uprave,digitalnog društva i medija) mogli bi sprovesti šire konsultacije sa ciljem imenovanje Stevana Simijanovića za čelnika Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore.