Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Previše politizujemo pitanje dvojnog državljanstva, pokrenuti širi društveni konsenzus

''Mi imamo restriktivni zakon o državljanstvu, odlučili smo se za taj model odavno''

Mislim da previše politizujemo pitanje dvojnog državljanstva i sticanje državljanstva, kazao je kontroverzni premijer u tehničkom mandatu, Dritan  Abazović odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj pres konferenciji u Vili „Gorica“ sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.

Na pitanje sa kojim zemljama u regionu Crna Gora ima sporazum o međusobnom priznavanju dvojnog državljanstva i da li postoji plan i dogovor da se sa Srbijom napravi takav sporazum, Abazović je kazao da Crna Gora ima restriktivni zakon o državljanstvu.

On je rekao da je pitanje dvojnog državljanstva aktuelizovano “naročito u kontekstu izborne kampanje, predsjedničkih izbora”.

“Mi imamo restriktivni zakon o državljanstvu, odlučili smo se za taj model odavno. Definitivno moramo da vidimo kako da pomognemo onim građanima koji su unutar Crne Gore a nemaju državljanstvo a ovdje žive i preko 30ak godina”, rekao je premijer u tehničkom mandatu.

Govoreći o dvojnom državljanstvu, Abazović smatra da to pitanje zaslužuje širi društveni konsenzus.

“Mi smo jako mala zemlja a male zemlje imaju restriktivan zakon o državlajnstvu. Da li je to smisleno ili ne, ostaje kao dilema. Ne mogu odgovoriti danas kako ćemo se postaviti oko toga. Mislim da mi previše politizujemo pitanje dvojnog državljanstva i sticanje državljanstva”, istakao je Abazović.

Ocijenio je da to pitanje se može tretirati “u atmosferi koja će biti bez izbora” i atmosferi u kojoj ćemo svi pristupiti, “ne sa emotivnog, nego sa nekog racionalnog”.

“Ostaje da to pitanje rješavamo čini mi se najranije u aprilu a, kako sad stvari stoje, možda i kasnije”, dodao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Andrija
23.02.2023-13:57 13:57

Najbolje da ova vlada izglasa zakon – ustav svakako ne vazi u dogovoru sa Srbijom – Vuckom da svaki gradjanin I Srbije i CG imaju dva Pasosa?

Tara
23.02.2023-20:39 20:39
Reply to  Andrija

ako bi imali 2 drzavljanstva..CG..bi nestala..a to on zeli..

Lada
23.02.2023-14:00 14:00

Abazivic i njegova demagogija. Evo , Slovenija je mala zemlja pa pogledajte kako oni rješavaju problem državljanstva.

Backovic E.
23.02.2023-14:54 14:54

Samo relaksirano, samo relaksirano………i sa ovom budalom odosmo u tri ckepi materine !!!

RIR
23.02.2023-15:09 15:09

…i ova izjava je u fonu poltronstva srpskom polusvijetu A nikako u zastitu interesa CG /odnosno stava malih drzava i svih normalnih u svijetu …/

Gost
23.02.2023-15:43 15:43

Pitanje dvojnog državljanstvo je g. Abazoviću, ustavno-pravno pitanje. Ako se to dovodi u pitanje, onda je to politizovanje. VAŠ ZADATAK JE KAO TEH. PREMIJERA DA PRIMENITE ZAKON,.