Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović: Potreban dogovor o skraćenje mandata Skupštini, logično da parlamentarni i predsjednički izbori budu istovremeno

''Nadam se da će predsjednica parlamenta raspisati predsjedničke izbore što prije, a što se parlamentarnih izbora tiče, tu mora biti dogovora oko skraćenja mandata'', kazao je Abazović

Logično je da parlamentarni i predsjednički izbori budu održani istovremeno, poručio je kontroverzni odlazeći premijer Dritan Abazović.

On je istakao kako, povodom vanrednih parlamentarnih izbora, ipak treba doći do “dogovora o skraćenju mandata”.

“Nadam se da će predsjednica parlamenta raspisati predsjedničke izbore što prije, a što se parlamentarnih izbora tiče, tu mora biti dogovora oko skraćenja mandata”, kazao je Abazović za Dan.

Na konstataciju da smo imali kršenja Ustava u nekoliko navrata – promjenu zakona o lokalnim izborima, takozvani “Zetski zakon”, produžavani su mandati odbornicima, predsjednicima opština, zakon o predsjedniku… a u svim tim glasanjima ruku su podigli i poslanici njegove partije pa da li se zbog toga osjećate neustavno, Abazović kaže:

– Ne osjećam se neustavno. Ja sam veliki pobornik da se riješi pitanje Ustavnog suda jer je to jedina institucija koja može da se izjasni o bilo kojem aktu koji donese Skupština. I prije su pravljene greške i bilo je odluka koje nisu u skladu sa Ustavom. Zbog toga i postoji Ustavni sud. Zato je neophodno da ga kompletiramo. To smo još ljetos mogli da uradimo. Ispostavilo se, međutim, da su određeni politički subjekti koji žele da se predstave kao da su evropski to opstruirali. Sada ne treba da gledamo unazad i moramo da vidimo kako do kraja januara da izaberemo sudije Ustavnog suda, i to će onda riješiti i Gordijev čvor i pitanje da li je zakon o predsjedniku ustavan ili nije”, naveo je Abazović.

Povodom propalih pregovora o novoj Vladi, kazao je kako je URA tražila da se prvo dođe do “dogovora oko svega”, a da sjednica Skupštine bude održana onda kada bude poznato “ko će i kako biti biran”.

“Mislim da je neozbiljno da se to naknadno radi. Ne želim da se stvori pogrešan utisak u odnosu na mandatara, on je pokušao da svoj posao odradi vrlo korektno i tolerantno je postupio prema svima, sa respektom prema svemu što se čulo. Saslušao je sve predloge i modele. Ne vidim kako bismo mogli opet da se vratimo za isti sto, a da imamo sličnu situaciju. Da li se nešto može promijeniti? Političari često iznenade. Ako bude prijatnog iznenađenja, onda nema nikakvih problema”, istakao je Abazović.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve