Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

POTVRĐENO PISANJE PORTALA AKTUELNO Abazović priznao da se sreo sa Parezanovićem, imao kriptovani telefon; Koprivica: Vi ste politički agent kavačkog klana!

Abazović je rekao da je imao aktivnost sa ljudima iz drugih agencija i dodao da se to odnosi i funkcionera BIA-e Marka Parezanovića kojeg je pomenuo poslanik Demokrata. Abazović je ovim potvrdio pisanje portala AKTUELNO koji je 10. maja objavio da je aktuelni predsjednik Vlade imao kontakte sa proruski orjentisanim funkcionerom BIA-e

U parlamentu je počela sjednica na kojoj Dritan Abazović odgovara na pitanja poslanika u okviru premijerskog sata, prvi put od kada je izabran za premijera. Abazović je u polemici sa poslanikom Demokrata Momom Koprivicom priznao da je imao kontakte sa agentom BIA-e Markom Parezanovićem, o čemu je poral Aktuelno pisao.

Na početku sjednice Vladimir Jovanović iz Demokrata je pdosjetio da je danas 18-ta godišnjica ubistva Duška Jovanovića i pozvao da se minutom ćutanja oda počast ubijenom urednika ”Dana”.

”Nadamo se da će jednog dana nalogodavci ubistva biti otkriveni”, rekao je Martinović. Jovan Vučurović iz DF-a je rekao da bi upravo rasvjetljavanje tog ubistva trebalo da bude jedan od prvih zadataka nove Vlade. Branko Radulović iz DF-a je rekao da su ”nalogodavci među nama”.

Predsjednica parlamenta Danijela Đurović je rekla da je danas, kao i premijer Abazović, položila vijenac na mjesto Jovanovićevog ubistva.

”Smatra da je ovo momenat koji na upozorava na još uvijek neadkvatan status novinara”, kazala je Đurović i pozvala poslanike na minut ćutanja.

Sjednicu možete pratiti na linku ispod:

TOK RASPRAVE

Polemika Koprivice i Abazovića

Momo Koprivica iz Demokrata je pitao da li je Abazović, kao kako kaže nelegitmni premijer, i dalje protiv DPS-a, i podsjetio na ranije izajve premijera o DPS-u, u kojim je on tu stranku upoređivao sa mafijom i kriminalom.

”Prihvatili ste da vas oni biraju i postavlja se pitanje kako ste došli u tu situaciju. Kako je Abazović potpao pod politički utacija onih za koje je govorio da su raštimovani kriminalni orkestar. Kako se možete boriti protiv korupcije iu kriminala ako vam podršku oni pružaju”, rekao je Koprivica.

Abazović je rekao da ostaje pri svim svojim ranijim izjavama.

”Sve što sam ikada rekao ostajem pri tome i za sada sve što sam zacrtao kao politički cilj je ostvareno. Nadam se da će i ubuduće, a taj cilj je da Crna Gora bude u EU. Razlika između mene i vas je da meni URA nije na prvom mjestu nego Crna Gora. a vama je partija na prvom mjestu”, kazao je Abazović.

”Vi sprečavate borbu protiv krikminala, zbog vas smo čekali na tužilački savjet jer ste rekli da nećete dozvoliti da umjesto Đukanovića, Mandić bira Tužilački savjet. Vi ste  neutemeljenim optužbama opstruirali rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića. Ja se čudim da ste vi danas ovdje, a ne na ulici kako se to najavljivali protiv navodne izdaje epskih razmjera”, rekao je Abazović.

”Ako mislite da podignutim prstom nešto dokazujete, onda griješite. Kada vičete, to znači da ne govorite istinu. Ovo vaše ponašanje je kao da ste na Saboru trubača u Guči. Vama nije na prvom mjestu Crna Gora, nego funkcija, a nama je to obraz”, kazao je Koprivica.

Koprivica je pozvao Abazovića da odgovori da li je koristio kriptovani telefon i da li je imao kontakt sa agentom BIA-e Markom Parezanovićem.

”Zašto ste blokirali Tužilački savjet targetirajući jednog čovjeka, to vi znate, a vjerujem i da ja znam. U vezi vaših pitanja, svaka istina vam je kao ona za 21 milion. Ja sam imao kritpvani telefon, to sam rekao i za medije, i obavijetio policiju. Imao sam ga kratko vrijeme, dobio sam ga od kolege i to nije nezakonito. Imao sma obavezu da onemugući da se moja kominikacije presretne i smatram to krajnje ispravnim. Meni to nije dio prirode i nijesam to koristio”, rekao je Abazović. Kaže da je imao aktivnost sa ljudima iz drugih agencija.

”To se odnosi i na konrketnu osobu”, rekao je Abazović odgovarajući na pitanje Koprivice da li se sretao sa Parezanovićem. Pitao je Koprivicu je li se on sretao sa nekim ljudima iz Srbije, i zašto to nije urađeno javno, nego tajno.

Abazović je ovim potvrdio pisanje portala AKTUELNO koji je objavio da je sada predsjednik Vlade imao kontakte sa proruski orjentisanim funkcionerom BIA Markom Parezanovićem.

”Treba da vas je sramota, da se stidite svojih laži. Pozivam da iznesete te dokaze. Nikada se ni sa jednim licem koje sam optuživao nijesma se sretao. ne spadam u ljude koji ejdno govore, drugo misle, treće rade, za razliku od vas”, odgovorio je Koprivica.

”A za 21 milion vas je pitao vaš potpredsjednik Vlade Konjević. Jeste li mu odgovorili? Nijeste”, rekao je Koprivica i rekao da je ”Abazović potvrdio da je kripto-premijer na čelu kripto-vlade”.

Onda je, kaže Koprivica, jasno i kako je Abazović došao na funkciju i zašroi je posjećivao Ljuba Bigovića, ubicu inspektora Šćekića.

”Nijeste dostojni da obavljate premijersku funkciju i treba da podnesete ostavku”, poručio je Koprivica.

Abazović je dobio pravo na kaznenu repliku nakon Koprivičinih riječi.

”Vi samo imate potrebu da ljude optužujete bez osnova. Slobodno me smatrajte kripto-prmeiejrom, ako vam to nešto čini. Ne mislim je jedno, a radim drugo, nego vi ne mislite uopšte, a radite veliku štetu”, kazao je Abazović. ”Vi ste najveća prepreka Crnoj Gori”, poručio je Abazović Demokratama.

”Povodom razgovora sa Bigovićem, to je možda jedini način da se rasvijetli pozadina ubistva Duška Jovanovića. Zašto ste protiv toga, možda da zaštitite nalogodavce”, kazao je Abazović.

”Povodom razgovora sa Bigovićem, to je možda jedini način da se rasvijetli pozadina ubistva Duška Jovanovića. Zašto ste protiv toga, možda da zaštitite nalogodavce”, kazao je Abazović.

”Vi ste agent, u političkom smislu, kavačkog klana”, rekao je Koprivica u svom obraćanju Abazoviću.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović dala je pauzu od pet minuta.

Sjednica Skupštine je nastavljena. Momo Koprivica iz DCG je ponovo se zapitao što će nekom kriptovani telefon.

“Ja bih rekao da ovdje poslaniku koji je predložio da se predsjednici Skupštine da beneficirani radni staž, s obzirom na zasluge  treba uručiti orden Radoja Zvicera prvog stepena da mu gu uruče Ljubo Milović i Ljubo Bigović”, kazao je Koprivica što je izazvalo negodovanje poslanika.

“Blizu smo da dobijemo završna mjerila”

Šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković pitao je premijera šta Vlada planira da uradi u procesu ubrzavanja EU integracija.

On je kazao da je potrebno odblokirati izbor čelnika u pravosuđu, za šta je potrebna kvalifikovana većina u Skupština. Ističe da ta većina mora biti plod komunikacije unutar parlamenta, ali i sa Vladom.   “Moramo da bez populizma i demagogije da krenemo u dijalog”, poručio je Živković.

Kazao je i da će Abazović imati punu podršku u procesu deblokiranja procesa koji će ubrzati put ka EU.

Abazović je odgovorio da je prioritet svih prioriteta i ove i svake druge Vlade da Crnu Goru što prije smjestimo u EU, u klub najdemokratskih država.

“Prioritet 43. Vlade je definitivno to”, poručio je Abazović i dodao da ne bježi od odgovornosti koja je i na svima ostalim političkim akterima.

“Moramo da pokažemo da je Crna Gora država dogovora i da je pristupanja EU nacionali interes, bez obzira na sve razlike. Moj apel prema svim poslanicima je da zajednički pokušamo da iskoristimo ovaj trenutak”, naveo je Abazović.

Kaže i da je Zapadni Balkan izgubio korak u EU integracijama. “Moramo da imamo proaktivno djelovanje ne zbog Brisela, već zbog nas”, naveo je Abazović.

On je kazao i da nam članstvo u EU niko neće pokloniti i da moramo da odblokiramo sudsku vlast.

“30. avgust se desila odlična stvar za Crnu Goru, ja vjerujem da ste i vi saglasni da u EU ne može država koja nikada nije izvela prostu smjenu vlasti”, poručio je Abazović i dodao da mi kao društvo sazrijevamo.

Kazao je i da revašizam ne smije da bude odlika 43. Vlade.  “Mi želimo da se ljudi mire da tenzije splasnu, ali to ne znači da ćemo praviti bilo kakve kompromose sa onim što su suštinski principi”, poručio je premijer.

Suštinski principi su da se, kako kaže, ova zemlja ojača, da se riješi pošasti korupcije i organizovanog kriminala, da riješi ubistvo Duška Jovanovića, da riješi druge napade na novinare i druge stvari koje nosima kao balast.

Premijer kaže da postoji veliki optimizam da Crna Gora iskoristi ovaj momenat na najbolji način i iskorači u odnosu na druge države, kada su evropske integracije u pitanju.

“Jako smo blizu da dobijemo završna mjerila i da počnemo da zatvaramo poglavlja i uđemo u tehnički dio u kome možemo u kratkom vremenskom periodu da ostvarimo veliki rezultat”, zaključio je Abazović.

Radulović: Opametite pojedine ministre

Branko Radulović iz PZP-a kazao je Abazoviću da ga pohvaljuje što je pokucao na sva evropska vrata.

“Ali odmah vam zamjeram što nijeste pokrenuli strateška pitanja istovremeno, jer ako pokrenete samo nešto, a to ne bude u sprezi sa drugim problemima, onda je to loše. Moj odnos prema vama i vladi će biti korektan, pogotovo zbog bojazni za CG. Vjerujte mi da onaj koji drugačije misli, koji to drugačije shvata, biće gubitnik ne samo na sljedećim izborima nego u istoriji Crne Gore”, poručuje Radulović.

Mišljenja je da će mnogo toga u budućnosti zavisiti od geopolitičke situacije.

“Moram da pohvalim vaša dva ministra, i Đurovića i Damjanovića. Ali iza zatvorenih vrata opametite pojedine ministre”, kaže Radulović.

Premijer Dritan Abazović poručio je Raduloviću da on neće odustati, te da je Radulović pokrenuo važno pitanje- strateško planiranje.

“Nama prostorni plan treba, ne možemo da idemo u izgradnju ako nemamo dokumentaciju. Boljka ove zemlje je dokumentacija. Mi danas da počnemo da radimo neki hotel sa 5 zvjezdica treba nam nekoliko godina da ga stavimo u funkciju”, kaže on.

Mustafić: Prošla vlada bila obrazac kako ne treba raditi po pitanju EU integracija

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić pitaće Abazovića šta će Vlada uraditi na polju intenziviranja procesa evropskih integracija, čiji je zastoj bio evidentan.

Abazović je odgovorio da svi moramo da uložimo više napora kako bi naš evropski put dobio na dinamici.

– Novom meotodologijom ne možemo da zatvaramo poglavlja dok se ne zatvore mjerila za poglavlja 23 i 24. Molim kolege da u periodu do 31. jula nekako pošaljemo poruku da makar dio tih pitanja, ne moramo sva, da možemo da idemo prema završnim mjerilima. Na taj način će brojna poglavlja moći automatski da se zatvore – naveo je Abazović.

Ovo je momenat, prema njegovim riječima, kada može da se bustuje evropki put Crne Gore, te da se pošalje poruka da smo lideri u EU integracijama i da završavamo obaveze.

– To se nije desilo u posljednjih godinu i po – kazao je Abazović.

Mustafić je kazao da je prošla vlada bila obrazac kako ne treba raditi po pitanju EU integracija.

Šverc cigareta

Predstavnik koalicije Crno na Bijelo Srđan Pavićević pitao je premijera da li je u vezi šverca cigareta u barskoj luci spreman da ide do kraja, da li će morati tražiti i inostranu partnersku pomoć i da li ima procjenu ukupne materijalne štete nanijete Crnoj Gori.

Abazović je odgovorio da su sve procedure vezane za zapljenu cigareta ispoštovane.

Kazao je da ne zna kolika je ukupna šteta, za 22-23 godine šverca, ali se sigurno mjeri milijardama.

– Prošlih nekoliko godina je taj biznis u Crnoj Gori vrijedio 500 miliona eura, ali nije izazvao direktnu štetu za budžet Crne Gore, jer su cigareta išle na strana tržišta, otuda toliko interesovanje naših međunarodnih partnera – rekao je Abazović.

Postoje, kako je dodao, još 24 kontejnera sa cigaretama, kojima nije istekao rok za žalbu i nakon toga roka biće zaplijenjeni, ako ne izmjeste robu.

– Roba koja je zaplijenjena vrijedjela bi na legalnom tržištu oko sto miliona eura – istakao je Abazaović.

Jedna opcija je da se sva roba uništi, a druga je da se pronađe legalna infrastruktura i da se proda na inostranom tržištu, a profit bi bio od velike pomoći državnom budžetu.

– Od 1. januara do 16. maja naplaćeno je 95,2 miliona eura od akciza na cigarete, što je 27 odsto viša na isti period prošle godine. Ostvaren je značajan rast od prihoda na akcize od 87 odsto, odnosno 13 miliona eura više u odnosu na prošlu godinu – istakao je Abazović, dodajući da bi 13 miliona eura koštala jedna savremena bolnica, nekoliko škola ili da se značajno pomogne sjeveru Crne Gore.

SNP je samo posvećen Crnoj Gori

SNP nije izdao nikog i on je samo posvećen Crnoj Gori”, rekao je Dragan Ivanović iz te partije prije nego je postavio pitanje kada će se se krenuti sa gradnjom podgoričke OŠ ”Vladimir Nazor”.

”Novi ministar je uložio napor da se sve prepreke koje su iskrsle prevaziđu. Mora se uraditi sve da se krene pod hitno u izgradnju škole. Niko nije kriv što je došlo do pukotine, sanacija nije bila moguća. Prethodna Vlada nije dala neophodne uslove, ali što se tiče ove Vlade, moramo da donosimo odluke. Ne samo za škole. Ako samo budemo čekali planove, bićemo još jedna izgubljena generacija. Cilj je da što prije krenemo u izgradnju, i da 1000 učenika dobije moderan objekat”, rekao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad_mne
27.05.2022-13:21 13:21

Dakle, rješeno, pitajte Branka ili Meda! Oni sve znaju kada su ispred TV kamera!

Bruno
28.05.2022-10:24 10:24

Ko je prijatelj kome je dostupan kripto Telefon! To je pitanje koje drijesi!

Bruno
28.05.2022-10:24 10:24

Ko je prijatelj kome je dostupan kripto Telefon! To je pitanje koje drijesi!