Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Početak kopanja tunela se poklapa sa slanjem zahtjeva FBI da pomogne u istrazi ubistva Jovanovića

Rekao je da se početak rada na tunelu vremenski uklapa u period nakon što je poslat zahtjev američkom FBI da pomogne u istrazi ubistva Duška Jovanovića, a rješavanje tog slučaja bi dalo odgovor na mnoga pitanja koja se tiču organizovanog kriminala u Crnoj Gori u poslednjih 20 godina

Izbori su uvijek najčistije rješenje, ali smo mi kao država stalno u izbornom ciklusu, ne bih isključio ni da idemo na parlamentarne izbore, više se ni to ne može isključiti – kazao je odlazeći premijer Dritan Abazović danas u Nikšiću odgovarajući na pitanje šta misli o raspisivanju vanrednih izbora u Opštini Budva, s obzirom na to da je protiv predsjednika ove opštine Mila Božovića podignuta optužnica za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge

”Oni imaju Skupštinu za koju mi možemo reći je li funkcionalna ili nije, ali je u mandatu. Mislim da to nije pitanje za mene. Mislim da odbornici SO Budva treba da odluče da li sebi žele da skrate mandat i idu na nove izbore, da li žele da naprave prekompoziciju, da li žele da biraju nekog drugog. To su njihove ustavne i zakonske nadležnosti i pozivam ih da pronađu neko rješenje”, poručio je Abazović.

Do tada, sve što bude trebalo da bude podrška Vlade, kako dodaje, biće nastavljeno.

”Mi smo pregurali glavnu turističku sezonu bez većih problema. Zahvalan sam na tome, zato ne bih unosio neku posebnu paniku, ali na njima je da odluče kako žele da se dalje odvija pitanje vlasti u toj opštini”, kazao je Abazović.

Na pitanje misli li da je vrijeme da podnese ostavku Božović ili treba li i dalje da upravlja opštinom iz zatvora rekao je da se ne miješa u rad lokalnih samouprava.

”Vlada pokušava da bude partner svim upravama koliko je to moguće. Vidio sam podizanje optužnice. Ne bi me čudilo da se optužnica proširi sa još nekim osobama u nekom narednom periodu. Vidjećemo. Svako mora da se suoči sa onim što je uradio. Nadam se da će opština Budva smoći snage da sistem koji jeste malo narušen zbog ukupne situacije dovede u neku normalnost”, kazao je Abazović.

Htio je, kako je rekao, da podijeli i jednu lijepu vijest – da je 14. septembra organizovana posjeta predstavnika Evropske komisije za pitanje kandidature Budve za evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.

”I nas kao Vladu zanima da li mi možemo zajednički sa opštinom Budve da uspijemo u tom projektu”, rekao je Abazović.

Tunel

Na pitanje da li je tunel prokopan do depoa Višeg suda, povezan sa ubistvom glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića rekao je da nije detektiv.

Rekao je da se početak rada na tunelu vremenski uklapa u period nakon što je poslat zahtjev američkom FBI da pomogne u istrazi ubistva Duška Jovanovića, a rješavanje tog slučaja bi dalo odgovor na mnoga pitanja koja se tiču organizovanog kriminala u Crnoj Gori u poslednjih 20 godina.

”Imam pravo na svoje sumnje, ali tvrdim da je to najproblematičniji slučaj koji ukoliko se riješi, a riješiće se ukoliko se nastavi sa ovom voljom, da će dati odgovore na brojne probleme koje je Crna Gora imala vezano za organizovani kriminal prethodnih 20 godina. To prevazilazi tunel i mnoge druge tunele iz prethodnog perioda. Ne mogu da tvrdim da je to to, ali ne treba ni tu sumnju tek tako odbaciti”, naveo je Abazović.

Na pitanje da li bi on pristao na poligraf odgovorio je potvrdno.

”Stojim na raspolaganju istražnim organima, ali mislim da na poligraf treba da odu vaši vlasnici i tad ćemo imati distribuciju pravde na visokom nivou”, kazao je on odgovarajući novinaru jedne medijske kuće.

Komentarišući istražni postupak vezano za tunel kazao je da nikad efikasniji nije bio.

”Mi smo u roku od tri-četiri dana uradili značajn dio posla, sve sa svojom operativom. Sve sa operativom sa kojom raspolaže Crna Gora i mislim da smo na dobrom tragu da razotkrijemo kopače, a onda, što je i suština, da dođemo do nalogodavca”, naveo je Abazović.

Na pitanje da li su ukradeni pištolji organizovane kriminalne grupe “Kavčani” ili “Škaljarci” odgovorio je da je ukradeno više komada pištolja, više komada pušaka.

”Ne bih da se vraćam na pitanje vašeg kolege, sve je to u domenu spekulacija. Lično mislim da to nije bio glavni motiv. Ako nekome treba 15 pištolja ili 20 pušaka, ne treba da kopa tunel, može da to nađe na crnom tržištu širom svijeta i regiona. Mislim da su motivi potpuno drugi. Naravno, ne treba ništa isključiti, ali mislim da je ovo samo takozvano maskiranje”, ocijenio je Abazović.

Komentarišući nestali, pa pronađeni djelovodnik u Ministarstvu ekologije kojim rukovodi Ana Novaković Đurović rekao je da je to loša poruka, ali nije neka tragedija.

”Djelovodnik je samo dio sistema u kom se zavode stvari”, istakao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
16.09.2023-18:14 18:14

A kad ces ti u “tunel”bez ful opreme u lencun,potrbuske.

cetinje
16.09.2023-18:23 18:23

Ovoga kretena je lako “naslikati” ugazis nogom u balegu i eto odvratni brat Abazd.