Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović-Konaković: Dobrosusjedska politika koja promoviše univerzalne vrijednosti imperativ obje zemlje

Abazović je ugostio Konakovića u Vili Gorica nakon čega su dvojica zvaničnika imali tête-à-tête sastanak

Zajednički interesi i Crne Gore i Bosne i Hercegovine su da razvijamo dobrosusjedsku politiku sa svim zemljama regiona, da otvorimo i pojačamo evropsku perspektivu cijelog regiona, ali i da radimo na zajedničkim infrastrukturnim projektima koji bi značili boljitak građana obje države, naglasio je kontroverzni predsjednik Vlade Dritan Abazović na zajedničkoj press konferenciji sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Abazović je ugostio Konakovića u Vili Gorica nakon čega su dvojica zvaničnika imali tête-à-tête sastanak.

Premijer je istakao da je na sastabku otvoreno nekoliko tema koje su značajne za građane i nose viziju budućeg razvoja odnosa dvije države.

“Radi se o infrastrukturnim, o projektima vezanim za energetiku, projektima koji se odnose na bolju povezanost naših zemalja”, naglasio je Abazović.

On je naveo da je Vlada Crne Gore jako zainteresovana da zajedno sa Vijećem ministara BiH nastupa u promovisanju onoga što su univerzalne vrijednosti i interesi naše dvije države.

“Vjerujem da ćemo zajednički dati napor da se ukupna klima u regionu promijeni na bolje i da građani obje države osjete boljitak od toga”, zaključio je premijer Abazović, ponavljajući da Crna Gora u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH i podržava evropsku agendu BiH.

Ministar vanjskih poslova Konaković zahvalio se na gostoprimstvu i kazao da je ovo prilika da se razgovara i o nekim važnim temama i kvalitetnim zajedničkim projektima o kojima će više govora biti u narednom periodu.

Istaknuo je da je politička stabilnost na Zapadnom Balkanu pretpostavka za svaki daljnji međusobni razvoj i da posjete zemljama u susjedstvu pokazuju jasno opredjeljenje. Konaković je naveo da je saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine pitanje zajedničkih šansi.

Sagovornici su se saglasili da je dobrosusjedska politika koja promoviše univerzalne vrijednosti imperativ obje zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve