Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović i Adžić na komemoraciji u Srebrenici: Vjerujem da će regija kad svi prihvatimo istinu krenuti putem pomirenja i progresa

Iz kabineta Abazovića podsjećaju da je organizacioni odbor, na čelu sa zamjenikom načelnika Opštine Srebrenica Hamdijom Fejzićem, uputio poziv najvišim zvaničnicima Crne Gore da 11. jula 2023. godine prisustvuju komemoraciji i dženazi u Potočarima

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić prisustvovali su danas komemoraciji 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u Potočarima.

„Važno je da u ovim i dalje turbulentnim vremenima šaljemo poruku mira, solidarnosti sa svim žrtvama, poruku nezaborava za sve ono što se dogodilo. U tom kontekstu, mi ćemo nastaviti svake godine da budemo ovdje i na taj način, makar simbolično, ukažemo na potrebu ponavljanja poruke da genocid nikad ne smije da bude negiran i da istina oslobađa. Vjerujem da će regija kad svi prihvatimo istinu zaista krenuti i drugim putem, putem pomirenja i putem progresa”, rekao je Abazović u izjavi za medije danas u Potočarima.

Iz kabineta Abazovića podsjećaju da je organizacioni odbor, na čelu sa zamjenikom načelnika Opštine Srebrenica Hamdijom Fejzićem, uputio poziv najvišim zvaničnicima Crne Gore da 11. jula 2023. godine prisustvuju komemoraciji i dženazi u Potočarima.

“Podsjećamo, od kada je stupio na dužnost, prvo potpredsjednika, a zatim i predsjednika Vlade, premijer Dritan Abazović svake godine prisustvuje obilježavanju genocida u Srebrenici, pa će ovogodišnje biti treće po redu. Stoga, prisustvo na komemoraciji 28. godišnjice obilježavanja genocida predstavlja kontinuitet iskazivanja poštovanja žrtvama i posvećenosti Crne Gore u obezbjeđivanju trajnog mira na Zapadnom Balkanu kako se slični zločini ne bi nikad više ponovili”, saopšteno je iz kabineta Abazovića.

Foto: Vlada crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Podsjećaju da je Crna Gora u julu 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kao jedna od prvih država koja je to učinila, nakon što je pomenutu Rezoluciju usvojio Evropski parlament. Crna Gora je, takođe, usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 17. juna 2021. godine.

“Crna Gora nastavlja, kao i do sada, da odaje počast žrtvama i njihovim porodicama šaljući poruku mira i saosjećanja sa svim nevino stradalima. Svojim prisustvom delegacija Vlade Crne Gore ukazuje na jasan stav naše države kojim se osuđuje genocid u Srebrenici i svi drugi ratni zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije”, poručuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve