Nedjelja, 12 Maja, 2024
Rubrika:

Premijerski sat: Abazović najavio smjene u Policiji nakon događaja u Nikšiću, Knežević metaforama matirao Dritana!

Premijer je dobio prave lekcije od poslanika vlasti i opozicije konkretno Draginje Vuksanović Stanković i Milana Kneževića

Sporno postupanje Uprave policije na proslavi Dana državnosti 13. jula u Nikšiću, pravne nedoumice u vezi sa tzv. Temeljnim ugovorom sa Crkvom Srbije, funkcionalna ili nefunkcionalna Vlada, ko su Noćni vukovi, a ko Vojislav Šešelj, ko služi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, teme su koje su dominirale tokom petočasovne rasprave sjednice Skupštine Crne Gore gdje je na pitanja poslanika odgovarao premijer Dritan Abazović.

Premijer je dobio prave lekcije od poslanika vlasti i opozicije konkretno Draginje Vuksanović Stanković i Milana Kneževića.

Tok sjednice

Predstavnik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković pitao je premijera šta su zaključci komisije koja je utvrđivala da li je bilo propusta u radu policije u Nikšiću 13. jula i da li zna ko je naredio da se “propuste provokatori kako ih naziva ministar unustrašnjih poslova”.

“Da li lično smatrate da je bilo propusta? Prošlo je sedam dana, rad komisije nije donio odgovore. Zašto još nijesmo dobili odgovore na pitanja? Uzroci problema leže u ambijentu koji postoje u CG nakon 30.avgusta prošle godine. Pod plaštom pomirenja i zarad ličnih interesa dvije godine paktirate sa srpskim nacionalizmom”, kazao je Eraković.

Abazović je kazao da osuđuje događanje u Nikšiću.

“Meni nije bilo neočekivano da u Nikšiću ima turbulencija tog dana. Politika kreira takav ambijent. Komisija radi na tome, zaštitinički nećemo postupati prema bilo kom, moramo poštzovati institucije sistema. Mogu najaviti da će biti promjena unutar Uprave policije. Svjedočimo da su visoku službenici čalanovi kriminalnih grupa i da značku koriste da štite kriminalne strukture”, kazao je Abazović.

Komentarišući dešavanja u Pljevljima nakon 30. avgusta 2020. godine, Abazović je rekao da se takođe radilo o političkoj provokaciji.

“Izborni proces su pratile brojne malverzacije i pristisci, ali to nije samo bila karakteristika Nikšića”, naglasio je Abazović.

Kad je riječ o paktu sa velikosrpskim nacionalizmom, Abazović je rekao da ga sa njegove strane nema, ističući da su to insinuacije.

Eraković je pitao Abazovića koja korupcija se krije iza nacionalizma u Nikšiću.

“Ono što je suština da iza nacionalizma koji je prisustan ne leži korupcija, to je problem koji je donio stotine hiljada žrtvava na ovim prostorima i sa tim morate da se suočite ako želite evropsku agendu”, kazao je Eraković.

Abazović naglašava da stoji, kako kaže, iza toga, da nacionalizam stoji iza korupcije.

“I u jednom i drugom taboru, isto i na Cetinje, su bila lica za koja tvrdim da su dio narko kartela”.

Abazović ističe da policiju Crne Gore niko neće napadati.

“Niko ih neće zasipati kamenjem, flašama i pesnicama. Apelujem na državno tužilaštvo da tome stanu u kraj. Zvuči logično da je bilo mogućnosti da se sukob spriječ,i ali ne možemo dozvoliti da se policija napada”, kazao je Abazović.

Foto: Vlada Crne Gore

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović pitaće Abazovića da li će podnijeti ostavku, nakon što je izgubio podršku parlamentarne većine koja ga je izabrala.

I što ćemo sad?

Predstavnik kluba DF–Nova srpske demokratija-Demokratska narodna partija–Radnička partija, Milan Knežević postavio je kratko pitanje “I što ćemo sad”.

On je istakao da su i Krivokapić i Abazović napravili novo političko pravilo – da oni koji su osvojili najmanje glasova treba da imaju najviše ministarstava u Vladi i obratno.

Dodao je da su više sjednica Vlade imali na vajber grupi.

“Da nije bilo Belvedera i zapaljenih guma i Draginje Vuksanović-Stanković i Ranka Krivokapića i dalje bi žene rezale vene za Vama i Spajićem. Međutim, tada se desilo biblijsko čudo jer je Vaš politički padrinjo Zdravko Krivokapić odlučio da Vas smijeni. Onda ste Vi to saznali i odlučili da iz “Blagoš” u “Relakcirano” i onda ste pozvali nas da Vam držimo svijeću u njoj dok razmjenjujete nježnosti sa DPS-om. Ali taman onda se pojavljuju Sky aplikacije”, naveo je Knežević.

On je konstatovao kako je moto čitavog niza posljednjih vlasti – “sve može, a ne mora ništa”.

“Taman kad smo pomislili da je osvježilo 30. avgusta, naišle su takve vrućine i biblijski znaci, da smo se upitali šta smo mi to zgriješili bogu. Imali smo na čelu liste čovjeka koji je 30. avgusta zaspao kao Srbin a ujutro se probudio kao dvjestopostotni Crnogorac. I iako je i on tvrdio da je lično prisustvovao pomjeranju brda i planina, mi smo se suočili sa novim standardom koji je on sa Vama uspostavio. Pod Ostrogom Vas je proglasio za svog četvrtog sina, a nas, koji smo ga postavili za nosioca liste, poslao je u sirotište. Vi ste sa Krivokapićem uspostavili novo pravilo – da oni koji su dobili najmanje glasova, treba da dobiju što više ministarstava, a oni bez glasova da ih imaju najviše”, kazao Knežević.

Estradni narativ – žene režu vene zbog vas

Kaže kako su Abazović i Krivokapić pravili mit o ministrima u prošloj Vladi.

“Sad kad su ostali bez funkcija, svi su tražili da 12 mjeseci primaju plate. A Vi i gospodin Spajić ste počeli da stvarate estradni narativ kako žene režu vene zbog vas, napuštaju žene i djecu. I onda ste nam uveli obveznice za 750 miliona, a neko se ugradio od tri do pet miliona, pa ste uveli privremeno finansiranje… A onda je stvorena Viber grupa, više ste imali sjednica tamo nego u Vladi. Da nije bilo Belvedera i zapaljenih guma, da nije bilo Draginje Vuksanović – Stanković i Ranka Krivokapića, i dalje bi žene rezale vene za Vama i Spajićem. Ali tada se desilo biblijsko čudo, Vaš politički padrinjo Krivokapić odlučio je da Vas smijeni”, istakao je Knežević.

Abazović je kazao da svi imaju potpuno legitimne i legalne mogućnosti da 43. Vladu smijene i da provjere donošenje svake njene odluke.

“Da li to želi da radi civilni sektroj, stručna javnost, slobodno. Ko god. Kad je riječ o donošenju odluka ovdje sa dvije trćine ili tri petine, vjerujem da je tako nešto interes svih. Treba nam funkcionalna država, sa efikasnom vlašću i uspješnim konsenzusom”, naglasio je Abazović.

On dodaje da je jako važno javnosti objasniti ko zapravo želi destabilizaciju u Crnoj Gori, rekavši da ne aludira i ne osuđuje predsjednika Demokratske partije socijalista.

Milan Knežević (DF) je kazao da mu je nejasno kako premijer može da sjedi sa ministrom odbrane u Vladi koji ga je nazvao izdajnikom.

“Sprdate li se vi sa nama? Mi smo spremni i na dogovor i na kompromis, ali toliko ste nas puta uvjeravali u nešto, a ispalo je ono međutim. Toliko ministara ne želi da potpiše Temeljni ugovor, ali mi nećemo dozvoliti da preispitujete taj Ugovor. On mora biti potpisan”, jasan je Knežević.

Da li je prijetio hapšenjem Đukanoviću?

Knežević je pitao predsjednika Vlade da li je tačno da je nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću zaprijetio hapšenjem i da je pominjao Skaj aplikacije gdje se pominje Đukanović.

Knežević je kazao da se spekulisalo da je Abazović nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte zaprijetio Đukanoviću hapšenjem ukoliko otkaže podršku.

“Da li je to tačno i da li ste pominjali neke Skaj aplikacije u slučaju predsjednika Đukanovića” , kazao je Knežević.

On je rekao da su moguća rješenja, rekonstrukcije Vlade, da izađe SDP, zatim tehnička Vlada, a ako ne može, onda da se ide na izbore.

On je kazao da će u oktobru morati da budu i predsjednički izbori.

“Nećemo Đukanovića da držimo za sjemena do proljeća. Dakle, svi izbori jednoga dana”, poručio je Knežević.

Abazović je odgovorio da mu ne pada na pamet da bilo koga ucenjuje, niti da bilo koga brani pogotovo, kako je rekao ako je prekršio zakon.

Poslanik Socijalističke narodne partije Bogdan Božović pita koje su najveće prepreke na putu ka EU kako bi se efikasno zaokružile najvažnije teme i pitanja, poput reformi u pravosuđu, pravde, bezbjednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.

“43. Vlada formirana je 28. aprila i prioritet su upravo bile Evropske integracije. Rezultati jesu zapaženi, ali isto tako sa druge strane postoje oni koji taj proces žele da zaustave. Što se tiče samog procesa integracija, vjerujem da moramo konkretno raditi i krenuti u akciju. Ne treba stvarati atmosferu koja guši slobodu kritičkog mišljenja. Naša država mora biti prepoznata kao demokratska, sa humanim odnosom prema pojedincu”, kaže Božović.

Abazović je kazao da je integracioni proces nešto što je krucijalno za crnogorsku budućnost, pa je evidentno da se teško može vidjeti Crna Gora negdje drugdje, osim u EU.

“Mi ne možemo da zatvaramo poglavlja dok ne riješimo političke kriterijume i komplikacije. Ukoliko riješimo stvari u pravosuđu, pa i ostale stvari makar do kraja avgusta, početka septembra, možemo očekivati da ćemo ubrzo biti u evropskoj porodici. Ja ću sa svim ministrima imati press konferenciju da predstavimo sve ono što smo uradili za prvih 100 dana naše vladavine, ali i do sada je mnogo urađeno”, objasnio je Abazović.

Premijer objašnjava da su evropske integracije proces koji je namijenjen isključivo društvu, a ne politici i Vladi.

Energetska kriza, prodaja akcija EPCG

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović pitao je Abazovića kako će Vlada nastaviti investicioni ciklus i reforme koje su od značaja po budućnost države.

– Potreban nam je povoljan ambijent, prije svega politička i društvena stabilnost. Vanredni izbori u sadašnjim okolnostima vode u stvarni haos i tuči, gubljenje vremena i reursa i borbe oko funkcija više aktera. Tehnička Vlada je kompromis sa kriminalom i kriminalcima i ubijejanje moguće izgradnje moralne i prosperitetnije Crne Gore. Izbor članova i rukovodioca svi pravosudnih organa je samo preduslov odblokade pravosuđa – naveo je Radulović.

Ukoliko do kraja godine ne dobijemo završna mjerila, Radulović smatra da ih nikada nećemo dobiti.

Energetska kriza, kako kaže, nije nikakvo vanredno stanje, nego nova realnost.

– Biće nam Komarnica bara, lokva, neće biti vode. Ali ako četiri HE sa postojećom na Pivi napravimo kaskadno, tada ćemo imati zlato. Nema zemlje u regionu koja ne gradi revizabilnu hidrocentralu – naveo je Radulović.

On traži od abazovića da preispita malverzacije oko ekološke rekonstrukcije termobloka.

Radulović je istakao i da hitno treba odraditi studiju novih solarnih vjetro-parkova.

– Strategiju za energetiku bačite u korpu, ona je bila retrogradna i prije deset godina, a posebno je danas – naglasio je Radulović.

On je tražio i da se ne prodaje deset odsto akcija Elektroprivrede.

– Nemojte da budete dio pogibije Crne Gore. Taj koji je kupi po sadašnjim uslovima, vratiće je za dvije godine – naglasio je Radulović.

Radulović je rekao da mrzi svaki nacionalizam, posebno mrzim moj crnogorski velikonacionalizam. Ja nikada nijesam pripadao tome i u pravu ste da je iza njega kriju ljudske slabosti i grjehovi koje će vrijeme pokazati – naglasio je Radulović.

Posljednje izjave Đukanovića, kako kaže, ukazuju na limite.

– Da bude sažaljiv prema svojim kolegama, to je za mene novost. To je bio uslovni refleks straha – naglasio je Radulović.

On je pozvao Abazovića da formira ekspertsku, političku jaku Vladu.

– Vidite da li u sadašnjim uslovima ili dajte ostavku – poručio je Radulovič.

Abazović je odgovorio Raduloviću da suština problema leži u tom što ljudi pričaju o stvarima koje nijesu važne i troše ogromnu energiju na njih.

– Kad bi se trošili o energetskoj tranziciji, koliko temeljnom ugovoru vjerovatno bi bili srećnije društvo – naveo je Abazović.

On je istakao da mu je žao što je turski investitor odlučio da gasi pogon Željezare.

– Nikšić je za njih samo jedna tačka, oni imaju Željezare po Alžiru i tamo nijesu donijeli ništa dobro. I mi treba da vidimo da izađu iz Željezare – naveo je Abazović.

On je za to da se grade solarni paneli u Željezari. Ambicija Vlade je, kako kaže, da a bazen crvenog mulja pretvore u solarne panele, kako bi proizvodili struju i riješili jednu eko tačku.

Abazović je rekao da se ovdje shvata da ukoliko investitor iz albanije i Srbije hoće ovdje da ulaže da se to doživljava kao stvaranje velike Albanije, ili velike Srbije.

– To je problem ovoga društva. Mislite da struja ima nacionalno, religiju – upitao je Abazović.

Prva stvar koja nam je potrebna je, naglašava Abazović, Fond za razvoj Crne Gore. Takođe, naglašava da je za igradnju vjetroelektrane na Brajićima i vjetroelektrane Gvozd u Nikšiću, dodajući da se nada početku realizacije projekata za solarne panele.

Nije za ideju da se potopi Komarnica.

-Mislim da je neisplativa i ekološki neisplativa. Da li na postojećim izgrađenim objektima možemo imati produžertak reverzibilna energija – ne vidim ko bi bio protiv toga – naglasio je Abazović.

On je podržao Radulovića da treba formirati jaku Vladu koja će se baviti važnim, suštinskim pitanjima kao što su ova.

Borba protiv korupcije 

Poslanik URA Miloš Konatar je kazao da dok premijer i Vlada rade kao do sada kada po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Crna Gora ne mora da brine za evropski put.

– Može li vas nešto pokolebati i da li ste spremni da ide do kraja kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pa i po cijenu funkcije – upitao Konatar.

Abazović je odgovorio da obračun sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori nije bio smisleniji i jači nego u prethodne dvije godine.

– Stvari koje se dešavaju su jako dobre. Sjetite se koliko je bilo kritika na moj račun zbog Zakona o državnom tužilaštvu, a sada dolaze i kažu: “Svaka Vam čast, bili ste u pravu, tu je bio problem”. Pogledajte rezultate u posljednja tri mjeseca – naveo je Abazović.

On se osvrnuo i na kritike da premijer da štiti ljude u Crnoj Gori koji su opasni.

– Što ćemo sad? Sad ne čujem da neko kaže: “Bravo”. Možda je stid neke ljude, možda im nije milio što se to desilo, a ja sam rekao da ćemo voditi najopasnije operacije i dovešćemo ih do kraja. Ne postoji funkcija, niti politički dil u vezi kompromisa sa tim stvarima. Ako treba da se napusti Vlada, nikakav problem nije. Ovdje niko nije došao na silu ili da bi bio tu duži vremenski period, već da bi dali rezultate – poručio je Abazović.

U ovoj misiji je, kako ističe, nepokolebljiv.

– Na plašim se ničega dok radim posao u skladu sa Ustavom i zakonom – poručio je Abazović.

Vuksanović-Stanković: Napravili ste istorijsku sramotu Crnoj Gori

Predsjednica poslaničkog kluba SDP-LP Draginja Vuksanović-Stanković kazala je da je premijer Dritan Abazović u Potočarima, izjavom da u Srebrenici nijesu ubijani Bošnjaci, nego ljudi, napravio istorijsku sramotu Crnoj Gori i uvrijedio Majke Srebrenice.

Ona je u parlamentu, tokom premijerskog sata, pitala je Abazovića u parlamentu, tokom premijerskog sata, koja je politička pitanja riješio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prilikom njegove zvanične posjete Beogradu.

– Krajem juna ste posjetili susjednu Srbiju i tom prilikom se susreli sa najznačajnijim državnim predstavnicima te zemlje. Prilikom zajedničke pres konferencije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je istakao da mu se „čini da ste neka velika politička pitanja, koja su nas nekad razdvajala, uspjeli na konkretan način da razriješite“. Zbog toga je od izuzetne važnosti da javnost Crne Gore upoznate sa time koja ste to politička pitanja riješili sa predsjednikom Srbije Vučićem, pošto nas o tome nijeste izvijestili – navela je Vuksanović-Stanković u pitanju Abazoviću.

Ona je pitala da li je Abazović Vučiću obećao brzopleto usvajanje, kako je rekla, “štetnog” ugvoora sa SPC.

– Niste čuči ni intelektualce, ni NVO sektor no ste požurili da ovo usvojite bez kvalifikovane većine. Mi pozdravljamo napore predsjednika države i vaš dogovor od juče, ali ovo je trebalo da se uradi prije nego je usvojen na Vladi. Ali znajte, ako ga potpišete to znači okupaciju Crne Gore. I naravno da to Crnogorci neće dozvoliti. Vaše džamije su zaštićene, a vjerska prava Crnogoraca i Crnogorci su ugašena – naglasila je ona.

Ona je rekla da nema problem da ode u džamiju, ističući da je građanski orijentisana, te da ima kumstva sa katolicima.

– Za Vas su nacionalisti ekstremisti, oni koji brane čast i ugled svoje države na Belvederu i oni koji su u mirnoj atmosferi slavili Dan državnosti. Ali za Vas nijesu ekstremisti oni koji usred Nikšića viču “Ovo je Srbija” i ističu srpsku zastavu. Ne podržavam napade na policiju, ali neko mora objasniti snimak gdje se političari izmiču onima koji negiraju svoju državu – naglasila je Vuksanović Stanković.

Ona je pitala i da li je tema razgovora Abazovića i Vučića bila i prodaja Elektroprivrede.

– Taj film nećete gledati – poručila je poslanica SDP-a.

Odgovarajući na pitanja poslanice SDP-a, Abazović je odgovorio da je i prošle godine bio u Srebrenici i da bolje poznaje dešavanja tamo, nego poslanici u crnogorskom parlamentu.

– Moj govor je bio univerzalan. Kada sam sišao sa bine majka Srebrenice me poljubila. Zašto se digla hajka? Zato što su izbori u BiH. Da ne poznajem te ljude, možda bih bio iznenađen. Pričao sam o univerzalnim kategorijama. Problem je druge kategorije – što kosmopolitski duh špremijera, treba ubiti i u drugim zemljama – naveo je Abazović, dodajućida se genocid desio nad Bošnjacima i nad ljudima.

Kad je riječ o maltretiranju crnogorskih poslanika na granici sa Srbijom, Abazović je rekao da je dobro ako je to pitanje riješeno.

– Neprihvatljivo mi je to, suludo i iracionalno, ali takva je politika. Ako se to riješilo, bio bih jako zadovoljan – naveo je Abazović.

Nije, kako je rekao, pristalica reciprociteta, jer smatra da treba voditi politiku sklonu demokratskim standardima.

Komentarišući odnos sa dijasporom, on afirmiše ministra vanjskih poslova iz redova SDP-a da uspostavi najbolju moguću komunikaciju sa svim udruženjima.

– Imate ministra u Vladi, nikakav problem ne postoji – naglasio je Abazović.

On je rekao da nikad nije bilo transparentnijeg procesa, nego kada je u pitanju temeljni ugovor sa SPC.

– Pitajte je li neko vidio ugvoor sa Katoličkom crkvom? – dodao je Abazović.

On je poručio da će Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) u ovoj Vladi imati isti tretman kao i sve druge vjerske zajednice.

Na pitanje o kupovini Elektroprivrede, Abazović je rekao da je i to dio spina. On je istakao da je zakonska obaveza da se emituje 10 odsto akcija EPCG-a, te da bi najbolje bilo da ih kupi država.

– Naša želja je da to kupi država, ili da se ponište. Ali one moraju poslije određenog roka da se emituju – naveo je Abazović.

Vuksanović Stanković je u komentaru pitala zbog čega se Abazović izvinjavao Majkama Srebrenice ako je njegov govor bio univezalan.

– Neko je ubijan baš zbog toga što je određene nacije, a možda ne bi bio ubijan da je bio druge nacije – rekla je ona.

Ona je rekla da dijaspora, prema riječima premijera, nije njegov posao.

– Vama je crnogorska dijaspora tuđi posao? Razumijem, Vama je bliža Beogradska Patrijaršija – navela je ona.

Ona je istakla da u postojećem ugovoru sa SPC samo crkva ima prava, a država Crna Gora samo obaveze.

– Ko Vam je rekao da ovaj ugovor derogira Ustav i zakon? Kako jedan ugovor može da suspenduje Ustav i zakon? Ako imate ugovor koji je suprotan Zakonu o obligacionim odnosima, Vi time suspendujete taj zakon i stavljate ugovor iznad Zakona o oblicgacionim odnosima – navela je Vuksanović-Stanković.

Ona je poručila da neće dozvoliti uvođenje vjeronauke u škole, već da se kao izborni predmet može postojati Istroija religije.

– Ukoliko se ovaj ugovor potpiše, s obzirom na to da je njegova sadržina u brojnim normama suprotna brojnim zakonima Crne Gore, taj ugovor se u pravu naziva nezakonitim. Tako će država imati tužbu na sudu za poništenje ovog pravnog posla – navela je Vuksanović-Stanković.

Demokrate su ranije najavile kako danas neće postaviti pitanje Abazoviću, jer ga više ne doživljavaju kao premijera.

Nastavak 5. sjednice

Prije početka Premijerskog sata održan je nastavak 5. sjednice prvog redovnog proljećnog zasijedanja Skupštine.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica kazao je da je neophodno da parlament konstatuje činjenicu da je kandidat za VDT-a Dražen Burić povukao prijavu na javni poziv Tužilačkog savjeta za izbor vrhovnog državnog tužioca.

“Skupite političku hrabrost konstatujte činjenicu koja je jasno navedena u dopisu Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu. Nadam se da ćemo tu proceduru dovesti do kraja, da se izbjegnu bilko kakve političke igre kojima se otežavaju evropske integracije i kojim bi se dozvolio upliv politike u rad ovih organa”, rekao je Koprivica.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović objasnila je da treba da postoji prijedlog koji je Odbor jasno i precizno formulisao kako bi ga Skupština konstatovala.

Poslanik DF-a Slaven Radulović kazao je da cijeni obazrivost Đurović i istakao da nema stvari koja se glasanjem ne može riješiti.

Koprivica je rekao da se nikad nije glasalo o konstatacijama, jer su to deklarativni akti.

“Mišljenje matičnog Odbora je veoma jasno, Skupština treba da konstatuje da Burić više nije kandidat za VDT da bismo prešli na drugu fazu”, rekao je Koprivica.

Đurović je nakon toga dala pauzu od pet minuta zbog dodatnih konsultacija.

U toku pauze nije održan Kolegijum predsjednice Skupštine.

“Ne daj Bože da neki poslanik umre, šta to znači, da mi treba da glasamo o konstataciji da je on umro”, izjavio je Koprivica nakon završetka pauze.

Nakon toga Đurović je stavila konstataciju na glasanje i ona je usvojena sa 63 glasa poslanika.

Skupština je sa 69 glasova usvojila Predlog zakona o privremenom izdržavanju djece.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bellarina
20.07.2022-22:31 22:31

Draginja boginjo naša! I glasu i stasu Crne Gore sa sve ćemerom oko pasa, milina li te gledat i slušat! Ponosu, ponosnimo se!!!!

MUSTAFA
21.07.2022-11:58 11:58

PONOSNA NASA VELIKA GOSPODJO CRNOGORSKA KRALJICE  STANKOVIC LIJEPLITE JE SLUSAT A JOS LJEPSE GLEDAT  -NEDAJ NEPRIJATELJIMA CRNU GORU  -NI KRALJ NIKOLA BOLJI GOVOR  IM NEBI ODRZA – TI SI CUDO CRNOGORSKO-BLAGO NAMA DOK SI NAM ZIVA -E SVE TI SRECNO I VESELO BILO I 100-GODINA DA NAM ZIVIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!