Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović: MCP još jednom da razmisli o ustoličenju na Cetinju

Njegov zahtjev je da se zarad mira rješenje danonoćno traži i da ne dođe do krvoprolića koje, kako kaže, najavljuju poražene političke snage

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je građane na mir, toleranciju i suzdržanost u susret ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

– Ne trebaju nam svađe, podjele, svi smo braća i sestre, ovo je jedna naša zajednička država i sve treba da učinimo da je zaštitimo – rekao je on na vanrednoj konferenciji koalicije “Crno na bijelo”.

On je istakao da ta koalicija apsolutno podržava sve apele koji su stigli od međunarodnih partnere da se afirmišu everopske i civilizacijske vrijednosti, a da se suzdržimo od ekstremističkih dešavanja.

– Siguran sam da ogromna većina Crne Gore nije na strani ekstremizma. Naš moto na izborima bio je za građansku, evropsku i ekološku Crnu Goru. Ostajemo posvećeni tom cilju – poručio je Abazović.

Rekao je da razumije tenzije i istorijski kontekst, poručujući da će do kraja stajati u odbrani svakog nacionalnog interesa Crne Gore.

– Ali na nama je da zajednički stvorimo drutšvo u kome će građani bez rastrikcija moći da koriste svoja prava, koja podrazumijevaju i vjerska – dodao je Abazović.

Kako je rekao, poslije 5. septembra stiže 6. i cilj je, ističe, da učinimo da svaki drugi dan bude bolji od prethodnog.

Abazović je kazao da će se narednih dana znati da li su imali odjeka svi pozivi na mir i suzdržanost

– Nema ničega vanrednog i neuobičajenog, ali ima veće polarizacije i naelektrisane retorike – naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, sve službe uradile sve što je do njih.

– Niko ne isključuje scenario da se nešto desi bilo kome, to je nešto što ne može da se isključi. Cilj je da zajednički podstaknemo građane na suzdržanost i da svojim djelovanjem ne podstičemo naelektrisanu atmosferu – naglasio je Abazović.

On je naglasio da bi svi političari i članovi Vijeća bili neodgovorni ako ne bi bili zabrinuti zbog trenutnih dešavanja.

– Ne možemo zatvarati oči pred problemima u kojoj se Crna Gora nalazi – naveo je Abazović.

Smatra da se pojedini mediji ponašaju neodgovorno, te da doprinose “elektrizaciji” atmosfere u državi.

On smatra da je dobro ako predsjednik države Milo Đukanović bude na Cetinju u nedjelju jer će to umanjiti mogućnost bilo kog incidenta.

– Ali mislim da neće doći. On na indirektan način preuzima odgovornost za ono što se može desiti – naveo je Abazović.

Poruka Mitropoliji crnogorsko primorskoj

On je kazao da ono što je rekao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na radnom doručku sa novinarima tačno.

”Imamo sumnjive određene grupe, one postoje u svim društvima. Nadam se da se neće preći granica koja može negativno uticati na našđe društvo. Zadatak svih nas i službi je da urade dodatni apel prema ljudima koji imaju određeni temperament, a koji je u suprotnosti sa zakonom, da se suzdrže”, napomenuo je Abazović.

Ponovo je apelovao na Mitropoliju crnogorsku-primorsku da dobro razmisli da li bi ustoličenje trebalo održati na Cetinju.

”Međutim ukoliko njihov stav bude da njihov religijski obred žele da održe u Cetinjskom manastiru, mi kao država moramo to da poštujemo”, rekao je Abazović, navodeći da je MCP napravio veliki ustupak jer nije pozvala vjernike na ustoličenje, a da druga strana nije učinila isto.

”Ne kažem da ne protestuju, nego da se sve svede u gabaritima koji neće izazvati veći organizacioni, saobraćajni problem…”, rekao je on.

Miljanić: 5. septembar neće biti “dan D”

Generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić je rekao da se nada da 5. septembar neće biti “dan D” u Crnoj Gori, te da 5. septembra, ali i svih ostalih dana moramo živjeti zajedno.

– Cetinje je uvijek bio simbol otpora, glas razuma, glas koji je bio protiv svega onoga makar što smo mi zapamtili posljednjih 30 godina, a što se pokazalo kao pogubno za Crnu Goru. Nadam se da Cetinjani ni sad neće dozvoliti da oni, koji su pohodili taj grad prije 30 godina, možda sa drugim zastavama, da Crnu Goru gurnu na put kojim ne treba da ide i ubijeđen sam da neće – rekao je Miljanić.

Nada se da Cetinjani neće nasjesti na bilo koju provokaciju, nego da će svi skupa učiniti da taj dan prođe u miru.

Kalač: Danonoćno tražiti rješenje

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač kazao je da tema ustoličenja nastavak priče koja je započeta prije godinu dana.

– Priča koja govori da su nastale promjene koje su se čekale 30 godina i da one donose brojne neizvjesnosti i nepoznanice. Mi ulazimo u demokratski sistem sa malo demokratskog potencijala i u pvim danima gradimo demokratsku kulturu i da na brojne izazove donesemo istorijski mudru i najpametniju odluku – da nastavimo demokratski put ili padnemo na ispitu i vratimo su u neko stanje koje niko ne želi.

– Moramo biti svjesni kao društvo i znati svoje obaveze, ali i obaveze prema odreženim međunarodnim deklaracijama. U tom smislu Vlada mora imati u vidu činjenicu da je povelja o lokalnoj samoupravi obavezala i Vladu da ima u vidu da je parlament Cetinja donio odluku koja obavezuje Crnu Goru da se učini napor kako bi ta odluka bila sprovedena bez zadiranja u vjerska prava. Između ta dva zahtjeva koji su u ovom momentu u oprečnosti Vlada mora naći rješenje koje daje mir u Crnoj Gori.

Njegov zahtjev je da se zarad mira rješenje danonoćno traži i da ne dođe do krvoprolića koje, kako kaže, najavljuju poražene političke snage.

– Ljudski život je vrjedniji od bilo čega na ovom svijetu. Ne smije se desiti krvoproliće zbog razloga koji su postavljeni kao politički ciljevi. Zato pozivam Vladu i medije, cijelu javnost da ovih dana budemo na nivou zadatka, na nivou svjesnih građana koji žele da grade demokratsku Crnu Goru i damo veći prostor razlikama koje postoje – zaključio je Kalač.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
03.09.2021-15:23 15:23

Muci smradu usmrdjeni. Crna Gora gori a ti se cesljas vucibatino ulicarska.

03.09.2021-15:34 15:34

Pi gov..