Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Abazović: Brđaninu sam rekao da treba da podnese ostavku; Zoran Lazović je jedan od vođa Kavačkog klana

Abazović je ocijenio da bi čelnik policije Zoran Brđanin trebalo da snosi odgovornost za aktuelna hapšenja službenika Uprave policije

Ministru unutrašnjh poslova Filip Adžić obavijestio sam ga da ima odriješene ruke da počisti sve što se tiče Uprave policije u skladu sa zakonom i propisima, ali da nema nikakve restrikcije da preduzme mjere prema bilo kojem službeniku u skladu sa zakonom, saopštio je kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović govoreći o menadžmentu Uprave policije nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

“Od vrha do dna. I lično očekujem to od njega”, rekao je Abazović dodajući da će Adžić u narednom periodu imati težak zadatak.

“Ta vrsta otklanjanja ljudi koji su u vezi sa organizovanim kriminalom unutar institucija sistema, mora da se nastavi. Teško je iz samo jednog razloga – za mnoge ljude za koje su postojale sumnje nisu postojali dokazi, i to usporava procese. Mislimo da će sada biti suprotna situacija i da će se pojavljivati novi dokazi”, rekao je premijer u tehničkom mandatu.

Apelovao je na sve koji nisu spremni da pomognu da se Crna Gora razvija kao demokratska država i država vladavine prava, već koji su tu “da bi zloupotrijebili državnu funkciju a bili u službi organizovanih kriminalnih grupa je da se sami povuku”.

“Pomogli bi nam u ovoj fazi da jednstavno ne računamo na njih. Interesuje nas samo da Crnu Goru oslobodimo kandži organizovanog kriminala”, kaže Abazović dodajući da će reforme biti bolne.

“Brđanin treba da snosi odgovornost”

Na pitanje da li Vlada namjerava da smijeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina, Abazović je kazao da smatra da on treba da snosi odgovornost za ovo što se dešava.

“Mislim da ima izuzetno velike profesionalne kapacitete. Ali morao je da bude svjestan što se dešava unutar sistema”, kazao je on ističući da Vladu niko neće ucjenjivati.

Na pitanje da li je isključeno da će na narednoj sjednici Vlade smijeniti Brđanina, Abazović odgovara da “ne bi isključivao nijednu opciju”.

“Biće velikih i ozbiljnih rezova”, rekao je premijer u tehničkom mandatu.

Abazović je saopštio da je rekao Brđaninu da treba da podnese ostavku.

“Ne mogu da insistiram, niti mi je to stil”, dodao je.

Njegovo, kaže, nije da zna ko je imenovan u policiji.

“Zoran Lazović jedan od vođa kavačkog klana unutar Uprave policije”

Abazović kaže da misli da je bivši šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović jedan od vođa kriminalne grupe kavački klan unutar Uprave policije.

“I da je dio šire grupe Radoja Zvicera… Nikoga nisam izložio bez neke osnove… U odnosu na pripadnike Uprave policije koji su radili sa njim se već pokazalo. U odnosu na djelove njegove familije se već pokazalo. Hoće li klupko otići do kraja, ne znam. To je vrh kriminalne piramide u Crnoj Gori”, dodao je Abazović.

“Kneževiću se na teret stavlja da je odavao određene podatke kavačkom klanu”

Govoreći o uhapšenom pomoćniku UP Dejanu Kneževiću, Abazović je rekao da se njemu stavlja na teret da je on odavao određene podatke kriminalnoj grupi kavački klan.

Komentarišući fotografije koje je objavio portal Libertas o policijskoj torturi, premijer u tehničkom mandatu je rekao da je taj sektor funkcionisao pod komandantskom palicom Zorana Lazovića.

“Mislim da su brojni pripadnici policije tu. Neki od njih su bili djelovi mog obezbjeđenja… svašta saznate”, kazao je Abazović.

O drugom krugu predsjedničkih izbora: “Ne očekujem značajnije probleme”

Govoreći o atmosferi uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, Abazović kaže da ne očekuje značajnije probleme.

“U ovom trenutku ih ne možemo u potpunosti identifikovati… Ovdje sve tenzije su povezane sa organizovanim kriminalnim grupama. Što se oni osjećaju slabijim, to se građani osjećaju slobodnijim”, ocijenio je Abazović.

Apelovao je na sve da izborni dan protekne kao i u “prvoj rundi”.

Na sjednici vijeća razmatrala su se pitanja vezana za aktuelnu tužilačko-policijsku akciju protiv organizovanog kriminala i organizovanih kriminalnih grupa u državi, koja je rezultirala hapšenjem, između ostalih, i policijskih službenika.

Podsjećamo, Vijeće za nacionalnu bezbjednost, pored premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, čine članovi: Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva odbrane, Marko Kovač, ministar pravde, Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Boris Milić, vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore i Mevludin Nuhodžić, zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

U skladu sa članom 6 Poslovnika o radu Vijeća za nacionalnu bezbjednost pozvani su i ministar bez portfelja Zoran Miljanić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke i predsjednica Tužilačkog savjeta Tatjana Begović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
28.03.2023-17:19 17:19

Ne znam po kojem osnovu vlada može da zahtijeva od tužilaštva da ih obavještava o bilo kojim saznanjima ili koracima djelovanja. Tužilaštvo može da vladi izda neko naređenje ali i ne obratno, osim ako vlada ne, želi da vrši protivzakoniti pritisak na tužilaštvo.

BobZeković
28.03.2023-17:55 17:55
Reply to  COL

Brat Abaz cijelo vrijeme i očigledno vrši protivzakonit pritisak na tužilaštvo!

Katunjanin
28.03.2023-17:36 17:36

Ovakvoga spletkaroša još ne vidjoh?