Gledanost prenosa 92. ceremonije Oskara pala je na najniži nivo od kada se organizuje, i znatno je pala u odnosu na prošlu godinu na samo 23,6 miliona gledalaca u SAD, javila je televizija EJ-Bi-Si (ABC).

U 2019, veče dodjele Oskara, najprestižnije filmske nagrade u Holivudu privuklo je 29,6 miliona gledalaca, poslije jednog istorijskog minimuma od 26,5 miliona prethodne godine.

Ceremonija 2020. će ostati zapamćena po tome što je južnokorejski film Parazit osvojio četiri Oskara uključujući glavnu nagradu za najbolji film, prvi put da je jedan film na jeziku koji nije engleski osvojio tu nagradu.

Međutim, kritičari se slažu da ceremonija koja je trajala više od tri i po sata nije bila posebno upečatljiva.

Drugu godinu zaredom veče nije imalo voditelja, u nadi da će se ponoviti uspjeh iz 2019. ali nastupi zvijezda koje su se smjenjivale na sceni da se našale i otvaraju koverte sa nagradama uglavnom su bili razočaravajući.

Gledanost Oskara koja je prelazila 43 miliona 2014. neprestano pada posljednjih godina u SAD, poput drugih ceremonija dodjele nagrada kao što su Zlatni globus, Gremi i druge.

Ponovo je ove godine stiglo puno kritika na dodjelu Oskara, mnogi su zamjerali zbog nedostatka etničkog i kulturnog diverziteta u nominacijama kao i nedostatku žena u nominaciji za kategoriju reditelja.

Neki su čak preko društvenih mreža pozivali da se bojkotuje ceremonija. Ipak, od 39 dodijeljenih zlatnih statueta 2020. trećina je pripala ženama.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments