Tradicionalna kotorska fešta Bokeljska noć, koja ima status nematerijalnog kulturnog dobra, biće održana u subotu, 24. avgusta sa početkom u 21 sat, a njen početak najaviće kotorska Gradska muzika i jedrilice Jedriličarskog kluba „Lahor“.

Bokeljska noć, arhivska fotografija

Ulaskom u koridor, 45 okićenih barki sa 10-ak vučnih brodova predstaviće se publici i žiriju i konkurisaće za nagrade, čiji je fond 4.500,00 eura.

Nakon proglašenja najmaštovitijih kreacija, uslijediće muzički vatromet sa mora, a fešta će se nastaviti na trgovima po Starom gradu, defileom Gradske muzike pjacama i pjacetama.

Ove godine angažovali su domaće muzičke snage tako da će po trgovima nastupati samo kotorski muzički sastavi to:

• Na trgu od oružja –Tri kvarta I The Grupa;
• Na pjaci Svetog Tripuna – Four Blues Drivers i Jelena Kažanegra sa bendom;
• Na Pjaci od muzeja – Mija i Sanja;
• Na Pjaci kod starog zatvora – VIS TETRA
• Na Pjaci Svetog Nikole – Acoustic Therapy i
• Na Škaljarskoj pjaci – Klapa Incanto i Bend Škuribanda

U saradnji sa Turističkom organizacijom i Pomorskim muzejom Crne Gore Kotor na bedemima blizu Gradske pjace organizovana je izložba kolorizovanih fotografija Bokeljske noći iz 1959. godine, kada joj je prisusutvovao Maršal Tito.

Iznad glavnih gradskih vrata, pored banera Bokeljske noći nalazi se i baner sa likom i tekstom pjesme Maje Perfiljeve „Bokeljska noć“, koja je nezvanična himna ove najveće morske fešte u Boki.

Glavni gradski parking na rivi neće biti u funkciji

S obzirom da se očekuje nekoliko desetina hiljada posjetilaca, a u cilju smanjenja gužvi organizatori apeluju na vozače da vozila parkiraju do 20 sati.

Takođe, organizatori skreću pažnju na ograničenje brzine vožnje u akvatorijumu, jer će plovna jedinica sa uniformisanim licem kažnjavati sve nesavjesne vozače, koji mogu da oštete ukrašene barke-učesnice povorke.

Pontoni za ispaljivanje vatrometa biće stacionirani u zalivu – između bolnice i luže (rive) tako da se skreće pažnja plovilima da im nikako ne prilaze, u cilju vlastite bezbjednosti.

Organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, suorganizator lokalna Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve