Njemačka vlada je odobrila da električni automobil kompanije “Tesla” postane službeno vozilo zvaničnika te zemlje, što je “uloga” na koju su istorijski pravo polagali samo njemački automobilski brendovi.

Foto: EPA

Njemački list Bild došao je u posjed povjerljive liste koja otkriva da se Audi, BMW, Daimler, Volkswagen i kompanija Tesla odobravaju kao proizvođači automobila za službenu upotrebu.

Kao konkretan razlog navedena je bojazan da tradicionalni njemački proizvođači automobila neće u kratkom roku zadovoljiti stroge ekološke zahtjeve na svojim premium modelima i da se zbog toga tražila adekvatna zamjena, prenosi Tanjug pozivajući se na Poslovni dnevnik.

Teslina ‘gigafabrika’ u Berlinu

Iz Berlina takođe objašnjavaju da je godišnji trošak Tesle jednak ili čak manji od najboljih modela njemačkog automobilskog trojstva – BMW-a, Mercedesa i Audija (Audi je dio VW grupe).

Drugi ipak ističu da je na odluku vlade u Berlinu veliki uticaj imala i odluka Tesle da u Berlinu gradi svoju “gigafabriku” električnih automobila, prvu u Evropi, u kojoj će se od 2021. proizvoditi 150.000 vozila u početku, što bi za koju godinu trebalo da poraste na više od pola miliona vozila godišnje.

Očekuje se da će Teslina mega-fabrika generisati oko 8.000 novih radnih mjesta, što će biti korisno za mlade radnike u Njemačkoj i susjednim zemljama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve