Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Radak: Od početka godine 22,5 odsto više gostiju

Ona podsjeća da je ovu zimsku sezonu je obilježilo otvaranje Ski centra Kolašin 1600 koji je tek početak projekta kojim će Crna Gora dobiti jedan od najvećih i najprestižnijih ski rizorta u regionu.

Podaci lokalnih turističkih organizacija govore da od početka godine do kraja marta bilježimo prosječan rast turista od 22,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Samo u martu prosječan rast broja turista je viši od 28 odsto. Takođe, ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka godine do kraja marta iznose oko 255.000 eura, što predstavlja rast od oko 33 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kazala je za Pobjedu direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.

Ona ističe da je zimska sezona koja je iza nas uspješnija od prethodne i da zlatne godine zimskog turizma tek predstoje imajući u vidu planirane insvesticije kako u dijelu infrastrukture tako i u dijelu smještajnih kapaciteta.

PROMOCIJA

“Zahvaljujući prije svega unaprijeđenoj infrastrukturi ski centara, povoljnim meteo uslovima, ali i intenzivnoj promociji kroz koju smo zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom radili na afirmaciji zimskih ski centara, pokazatelji govore da je zimska sezona iza nas uspješnija od prethodne”, kaže ona.

Ona podsjeća da je ovu zimsku sezonu je obilježilo otvaranje Ski centra Kolašin 1600 koji je tek početak projekta kojim će Crna Gora dobiti jedan od najvećih i najprestižnijih ski rizorta u regionu.

“U toku druge faze projekta, koja je planirana da se završi do kraja naredne godine, skijalište će dobiti još šest kilometara staza, a u planu je i izgradnja žičare kojom će biti povezana skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Takođe, u narednom periodu u skijališta Cmiljača, Žarski, Savin kuk i Hajla biće investirano više od 100 miliona eura što će sasvim sigurno privući i investitore i turiste i pozicionirati Crnu Goru kao prestižnu zimsku destinaciju”, ističe Radak-Kukavičić.

Ona napominje da je akcenat stavljen na domaće proizvode.

“Kroz kampanju Domaći ukusi trudili smo se da približimo domaćim gostima i strancima proizvode sa našeg podneblja. Reakcije turista i posjetilaca na aktivnosti poput pripremanja kačamaka na snijegu, kuvanog vina i rakije i ponuda autentičnih proizvoda u prvom planu su zaista od svih posjetilaca prihvaćeni na najljepši mogući način. Pored toga, već tradicionalno, organizovali smo i besplatan prevoz do ski centara, brojne sadržaje poput animacija, DJ žurki na skijalištima, gastronomskih, vinskih promocija, nagradnih igara, te brojna takmičenja u sportovima na snijegu koja našu destinaciju čine atraktivnom tokom zime”, kaže Radak-Kukavičić.

U prilog tome da je ova sezona itekako uspješna govore i podaci turističkog prometa. Naime, tokom zimske sezone koja uključuje decembar 2018. godine i januar 2019. godine, shodno podacima Monstata, u kolektivnom smještaju bilježimo rast dolazaka turista od 6,01 odsto.

“Kada govorimo o ljetnjoj turističkoj sezoni sudeći po informacijama koje dobijamo od turističkih agencija i turoperatora, kao i iskazanom interesovanju individualnih gostiju na sajmovima na kojima je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavila svoju ponudu, vjerujemo da ćemo ove godine zabilježiti nove rekorde”, poručuje direktorica NTO.

Što se tiče novih tržišta, ona naglašava da je osnovno strateško tržište za cijeli svijet pa i za nas Evropska unija, zemlje Zapadne i Centralne Evrope, tj. ona tržišta od kojih će dugoročno ostvarivati najveći prihod i promet.

“Veoma značajno je pomenuti da posljednjih nekoliko godina bilježimo značajan broj dolazaka sa tržišta Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Skandinavije, Poljske i dr. Naše aktivnosti su se proširile i na tržište daleke Azije, to jest na tržište Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Japana, što će u budućnosti, vjerujem, otvoriti jedno novo poglavlje u našem turizmu. Nastavak pozitivnih trendova sa pomenutih tržišta očekujemo i u ovoj godini zahvaljujući prije svega dobroj avio povezanosti kao i kvalitetnijoj i raznovrsnoj ponudi smještaja”, kaže Radak Kukavičić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve