Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Nikšić: U utorak predstavljanje knjige ”Vjerske zajednice i nacionalizmi u Crnoj Gori”

Autora Dragutina Papovića

Matica crnogorska i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića organizuju sjutra u nikšićkom hotelu “Onogošt” (18 časova) predstavljanje knjige “Vjerske zajednice i nacionalizmi u Crnoj Gori (1965–1991)” autora Dragutina Papovića.

Učestvuju: Jasmina Nikčević, predśednica Ogranka Matice crnogorske Nikšić; Marko Špadijer, publicista i urednik izdanja; Slavko Burzanović, istoričar; Ivan Tepavčević, istoričar, i Dragutin Papović, autor.

Tekstovi nastali nakon višegodišnjeg proučavanja literature o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori sabrani su u novoj knjizi istoričara Dragutina Papovića, poruka je iz Matice crnogorske.

“Radovi su najprije objavljeni u časopisima Matica, Acta histriae i Montenegrin journal for social science. Po dva rada se odnose na djelovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve, jedan je posvećen Islamskoj vjerskoj zajednici (IVZ), a posljednji rad se bavi javnim angažmanom vjerskih poglavara u ovome periodu i njihovim odnosima sa predstavnicima ondašnje crnogorske vlasti. U fokusu Papovićevih radova je uticaj vjerskih zajednica na politički život u socijalističkoj Crnoj Gori. Time su po mišljenju autora ‘pokazale da nijesu samo vjerske, već i institucije koje baštine i oblikuju nacionalne ideologije'”, piše u saopštenju.

Zastupajući svoje nacionalizme, poglavari najuticajnijih vjerskih zajednica su isticali da je zajednički život u viševjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori uzvišena vrijednost, zbog čega u socijalističkom periodu gotovo i nije bilo primjera šovinizma, poručuju iz Matice crnogorske.

Knjigu je objavila Matica crnogorska u okviru biblioteke Studije, kritike, eseji, a urednik izdanja je Marko Špadijer.

Ovo je Papovićeva treća knjiga u izdanju Matice crnogorske nakon knjiga: “Protivnici vlasti u Crnoj Gori 1945–1948” i “Intelektualci i vlast u Crnoj Gori 1945–1990”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve