Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

ISTORIJSKA ODLUKA U NAJAVI: CANU i MC ozbiljno razmatraju da reaguju na diskriminaciju crnogorskog jezika!

Nezvanično saznajemo da se već pet dana bije ljuti boj između predsjedništva Matice crnogorske i predsjedništva CANU oko toga ko će prvi stati u odbranu diskriminisanih Crnogoraca u Javnom servisu RTCG i u zaštitu prava na upotrebu svog maternjeg jezika koji je uz to i službeni u Crnoj Gori.

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) i Matica crnogorska (MC) u javnosti su već godinama poznate kao skupine beskorisnih, kvaziintelektualnih uhljeba, koje kukavičluk i kalkulantsvo sprječava da se oglase o bilo kojoj gorućoj temi vezanoj za budućnost Crne Gore. Naravno, čast izuzecima kojih je malo.

Međutim, kako saznaje Portal Aktuelno, u CANU i MC odvijaju se tektonske promjene koje su rezultirale spektakularnim razvojem događaja! Naime, ove dvije institucije ozbiljno razmatraju da reaguju povodom posljednjeg primjera cenzure jotovane verzije crnogorskog jezika na Javnom servisu!

Nezvanično saznajemo da se već pet dana bije ljuti boj između predsjedništva Matice crnogorske i predsjedništva CANU oko toga ko će prvi stati u odbranu diskriminisanih Crnogoraca u Javnom servisu RTCG i u zaštitu prava na upotrebu svog maternjeg jezika koji je uz to i službeni u Crnoj Gori.

Odbor za utvrđivanje da li je zabrana upotrebe službenog jezika kršenje Ustava

”Postoje ozbiljne indicije da bi ta bitka oko prvijenstva mogla ostaviti ozbiljne posljedice kako na upravu te dvije visoke institucije, tako i na crnogorsko društvo u cjelini”, kazali su naši dobro upućeni izvori.

S druge strane, iz ozbiljnih izvora doznajemo da najjača opoziciona partija DPS čeka da im prof. dr. Sonja Tomović-Šundić istumači da li je zabrana upotrebe službenoga jezika kršenje Ustava.

Međutim, bivša savjetnica bivšeg Predsjednika postala je ovih dana član recitatorske sekcije SPC u školici popa Gojka Perovića.

”Čim odrecituje pjesmicu o Djedu, eto nje, a i njih s njom”, navode naši izvori.

U.P.A.

*Napomena: Tekst je satiričnog karaktera, pojedini djelovi nijesu zasnovani na činjenicama i nema za cilj širenje lažnih informacija, već samo predstavlja nadrealistički osvrt na devijantna društveno-politička zbivanja. JER DA LI BI IKO UOSTALOM POSUMNJAO DA ĆE CANU I MC REAGOVATI NA BILO KOJU DESTRUKTIVNU POJAVU ŠTETNU PO CRNU GORU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
24.01.2023-08:11 08:11

Mi 99.9% govorimo srpski. I po selima i po katunima!

Ivan
24.01.2023-09:35 09:35

Možda ako ste potomci žandara iz Svrljiga i Svilajnca što su čizmom i bajonetom gušili Rovačku Republiku. Da ste potomci Draga i Radoša Bultovića i vi biste se po naški borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

Rovca
24.01.2023-10:50 10:50

[email protected]
Oni su bili za kralja Nikolu .Kralj Nikola je htijo sa bude kralj svih nas srba.
Kad je pobego odneo veliko bogastvo. To mu zameramo.
Ti pojma nemaš o Rovačkoj republiki jer čitaš i uvažavaš istoričare bez doktorata ali I bez fakulteta .
Ljut si zato si nepristojan i nemožeš da se kontrolišeš u komentarima. Brza ljutnja je bolest konvertita.

Ivan
24.01.2023-14:12 14:12

Sad je sve mnogo jasnije. “Pobego” i “Zameramo” u Rovca zbilja mogu govorit samo potomci onih žandara iz Ljiga što su palili Rovca i mučili Rovčanke.

Gal
24.01.2023-16:46 16:46

Šta vi, koji vi, kojih 99,9% pošto ih stalno pominješ u svojim umobolnim komentarima? To što si ti izdajnik svoje zemlje ne znači da su svi ostali ni u tvojoj kući, a kamoli dalje!

Padre gojko ginekolog,muzicar,prvodadzija,cetnik,pekar
24.01.2023-19:10 19:10

Pii pii

Prava Rovca
24.01.2023-22:29 22:29

E kukala ti majka kad ti govoriš o fakultetima i doktoratima protuvo polupismena. Samo ne znam kako ti se pleme ne stidi što takav postojiš, veli po selima i katunima. Ne meći se u poštene ljude i ne drži moralno slovo drugima. A nervozu takvi kao ti nabijaju. Pitaj popove kad te budu sledeći put instruisali kako Sveto pismo gleda na klevetnike i huškače.