Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Izložba dokumenata koji svjedoče o postojanju i stvaranju na ovom prostoru

U pitanju je tradicionalni projekat, kojim Državni arhiv nastoji da promoviše arhivsku struku sa ciljem zaštite arhivske građe kao opšteg, kulturnog i obrazovnog dobra od istorijskog značaja

Manifestacija „Neđelja arhiva“ biće otvorena sjutra u 12 časova izložbom dokumenata u holu KIC-a ,,Budo Tomović“.

U pitanju je tradicionalni projekat, kojim Državni arhiv nastoji da promoviše arhivsku struku sa ciljem zaštite arhivske građe kao opšteg, kulturnog i obrazovnog dobra od istorijskog značaja, ali i radi širenja interesovanja za djelatnost koju obavljaju.

– Rad na kulturnoj i obrazovnoj djelatnosti Državnog arhiva posebno dolazi do izražaja u toku ove manifestacije te je cijele sedmice obezbijeđeno prezentovanje urađenog – najavila je načelnica Arhivskog odsjeka Podgorica Biljana Drašković.

Početak manifestacije za Arhivski odsjek Podgorica obilježiće otvaranje izložbe dokumenata i fotografija pod nazivom „Prosvjeta u Podgorici“.

– Istraživačkim radom u nekoliko arhivskih odsjeka pribavili smo dokumenta i fotografije koji oslikavaju sistem obrazovanja i vaspitanja generacija djece od prvih škola na području opštine Podgorica do osamdesetih godina dvadesetog vijeka – navodi Drašković, uz napomenu da će izložba biti otvorena sjutra u 12 sati u izložbenom holu KIC-a ,,Budo Tomović“.

U danima „Neđelje arhiva“ trude se da upoznajemo lokalnu zajednicu sa svojim postojanjem.

– Pozivamo ustanove od značaja za naš grad, a posebno ustanove prosvjete da budu naši gosti kako bismo im približili djelatnost kojom se bavimo. Posjedujemo dokumente koji su svjedoci društvenog postojanja i stvaranja na ovom prostoru. Saradnjom sa institucijama sa teritorije naše opštine težimo da mladim naraštajima ukažemo na važnost dokumenta i njegovog čuvanja, ali i da probudimo interesovanje za cjelokupnu djelatnost koju Državni arhiv obavlja. Đaci i nastavnici kao predstavnici obrazovnih institucija biće naši gosti u toku ovog projekta te im kao i ostalim zainteresovanima širom otvaramo vrata – poručuje načelnica Arhivskog odsjeka Podgorica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
29.05.2023-08:54 08:54

Bravo! Svaka cast!