Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Evo kako da najlakše spriječite dječji izliv bijesa i prije nego što počne

Fora je da vi kao roditelj nađete način da izdržite – duže

Djeca ne vole da im se govori ne. Ta riječ može inicirati krizu epskih razmjera, posebno kod mlađe djece. A to u nekim situacijama znači dječji izliv bijesa koji poput vihora u sebe uvlači sve stvari i sve ljude koji se oko mališana zadese. I taj napad nije baš prijatan, posebno ako za njegovo suzbijanje nemate spreman metod.

Ukoliko niste spremni, osjećaćete se očajno i bespomoćno. Zajapurena u licu i napetih mišića, djeca baš tada testiraju vaše roditeljsko strpljenje – i to nikako ne smije da vas uplaši. Probajte da primijenite metod jedne majke, blogerke Paule (Beauty through Imperfection), koja je otkrila način da bijes uguši u korijenu.

Kada vaše dijete dugo protestuje i neće na spavanje, kada ste na bazenu ili u igraonici a ono neće da krene jer se još nije zabavilo onoliko koliko misli da treba, ono plačom polako počinje da upozorava publiku. I to je znak da bi vulkan bijesa mogao da proradi. Da bi spriječila erupciju, Paula počinje da broji.

Rodtelji moraju da poznaju ličnost svog djeteta

Ali to nije odbrojavanje koje služi kao upozorenje na posljedice lošeg ponašanja. To je brojanje do 10 koje treba da olakša mališanu da uđe u tranzicioni mod. Paulin metod funkcioniše na sljedeći način: kažete djetetu šta će desiti (npr. odlazite iz parka), objasnite kakva će promjena nastupiti kada dođete do 10, a onda pustite da radi ono što je do tada radilo. Kad izgovorite 10 – prelazite na sljedeću aktivnost.

Objašnjavajući da zbog još nedovoljno razvijenih emocija djeca nisu u stanju da se nose sa promjenama, Paula kaže da ova metoda omogućava djeci da se pripreme. I to zaista ima smisla.

Promjene za njih mogu biti strašne ili uznemirujuće, posebno za mlađu djecu. Dok starija djeca mogu razumjeti koncept vremena, mlađoj djeci je potreban drugačiji pristup koji se zove “dodatnih pet minuta”.

Brojanje omogućava roditeljima da zadrže kontrolu nad situacijom dajući djeci vremena da obrade vrijeme i uputstva koja su im dali. Manje su šanse da će se pobuniti kada shvate i prihvate šta je sljedeće u kraćem vremenskom periodu.

Paula ovu metodu primjenjuje u onim situacijama u kojima postoji i najveća vjerovatnoća da bi mogao da nastupi izliv bijesa, poput odlaska na spavanje, skakanje na zadnjem sjedištu auta ili posjete prodavnici. I u 90 odsto potencijalo kritičnih situacija ona kod svog sina uspijeva da predupredi napad bijesa.

Pritom, svi roditelji poznaju ličnosti svog djeteta i šta bi mogli biti okidači za izliv bijesa – a to je 50 odsto ovog trika. Vi znate da li se vašoj bebi ili djetetu spava, da li se dosađuje ili jednostavno tjera po svom. Neki roditelji već imaju uhodane rutinske metode za izbjegavanje katastrofalne erupcije – spremne grickalice, ćebence, igračke, igrice…

Podizanje djece nije nimalo lako, to svi znamo. Zato nije loše da isprobate Paulin metod – nama se čini da ima smisla i da bi mogao da vam pomogne u kritičnim situacijama.

Izvor: Telegraf.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve