Četvrtak, 29 Septembra, 2022
Rubrika:

Velikosrpstvo je u Crnoj Gori ideologija i praksa izdaje države

Pod sloganom ''Evo ruke'', vladajuća nomenklatura je mislila da može sprovesti ''nacionalno pomirenje'' i integraciju unionista u suverenu državu, ne shvatajući da je kriminalizacija velikosrpskog unionizma fundamentalno pitanje državnog opstanka Crne Gore! Umjesto ''pomirenja'', ona je omogućila povampirenje velikosrpstva!

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Koliko god da su se pouzdavali u mitologiju „ujedinjavanja srpstva“ kao u „viši razlog“ destruktivnig rada protiv Crne Gore, ideolozi velikosrpstva i njihovi terenski radnici svoj veleizdajnički rad nikad nijesu mogli zasnovati na racionalnim stavovima. Nikad nijesu bili u stanju objasniti na osnovu čijeg interesa i po kojoj „ujediniteljskoj“ nužnosti Crna Gora treba da se nađe u „jedinstvenoj srpskoj državi.“

Čak i pod lažnom pretpostavkom da su Crnogorci porijeklom ili nacionalnom pripadnošću Srbi, „umne glave“ beogradske nijesu mogli uvjerljivo dokazati smislenost interesa Crnogoraca da žive u zajednici s „drugim Srbima.“

Austrijancima njihovo njemstvo (Deutschtum) nikad nije probudilo želju ni potrebu da žive u državnoj zajednici „svih njemačkih zemalja.“ Zašto bi onda Crnogorci bili manje sposobni da razumiju svoje nacionalne i državne interese pa da – politički potpuno nesvjesni – u ime svoga izmišljenog srpstva hrle put Beograda, tražeći tamo sebi gospodara. Kao da hiljadu godina nijesu umjeli sami sobom gospodariti, nego su im za gospodare potrebni potomci onih koji su se „baš narobovali“ (Njegoš)?!

Milenko Perovic
Milenko Perović

Kakav bi mogao biti interes politički osviještenih Crnogoraca da žive u zajednici „srpskih zemalja“ kad su ideolozi velikosrpstva – na osnovu pseudo-istorijskih i organicističkih ujediniteljskih „državnih“ koncepcija – uvijek proklamovali državu po mjeri policijskih cokula i bajoneta, po mjeri velikosrba, četnika i svetosavaca?

U državama po velikosrpskoj mjeri nikad nije bilo mjesta za normalni i uračunljivi srpski nacionalni interes, pa ko bi razuman mogao očekivati da u mentalitetu istočnjačke satrapije može uopšte biti mjesta za crnogorski nacionalni interes! Ni u jednoj od mogućih klerofašističkih varijacija na temu smisla i sadržaja „homogene Srbije“ nije bilo prihvatljivo postojanje Crnogoraca kao takvih ni bilo kakav politički subjektivitet Crne Gore.

Sa stanovišta crnogorske hiljadugodišnje borbe za narodno-nacionalnu i državnu samobitnost, crnogorske suverenističke ideologije i prava na samostalni državotvorni izbor – sa stanovišta budućnosti, sadašnjosti i prošlosti Crne Gore – velikosrpstvo u njoj je uvijek bilo i uvijek će biti veleizdajnička ideologija i politička praksa!

Ono je direktni put u izdaju suverenosti i nezavisnosti Crne Gore, jer je negatorski, destruktivno i nihilistički usmjereno protiv svakog načina njenog državnog postojanja. Građani Crne Gore koji svjesno ili nesvjesno pristaju uz velikosrpstvo, slijede isti smjer veleizdajstva vlastite države koji se u njoj već sto pedeset godina iznova i iznova pokušava etablirati kao legitimna prosrpska „ideja države!“ Svaki prosrpski oblik „ideje države“ je izdaja Crne Gore, jer je eksplicitno neprijateljski usmjeren protiv njene suverenosti i nezavisnosti.

Povijesna „razvojna“ linija veleizdaje u Crnoj Gori u bitnom je slijedila liniju poimanja izdaje u evropskom političkom iskustvu. U vrijeme knjaza i kralja Nikole unutrašnji velikosrpski neprijatelji Crne Gore dejelovali su po srednjevjekovnom konceptu. Po njemu, izdaja države je u prvom redu izdaja ličnosti suverena (fr. lèse majesté, lat. crimen laesae majestatis,), izdaja vrhovnog gospodara države (izdaja „interesa krune“). Unutrašnji neprijatelji Crne Gore smatrali su da će izdajom i uklanjanjem crnogorskog suverena uništiti i političku samobitnost Crne Gore i „žrtvovati je na oltaru srpstva.“

S učvršćivanjem pravnog pojma nacionalnog (državnog) suvereniteta – na temelju oživljavanja pojma izdaje iz Rimskog prava kao zločina protiv države (crimen laesae) – velikosrpski ideolozi su nastojali ideološki, vrijednosno i politički dezavuisati ideju crnogorske suverene države. Na realizaciji toga programa veleizdaje rađeno je na skriveni način u periodu socijalističkog sistema u Crnoj Gori, a na neskriven način poslije AB kontrarevolucije.

Iz toga je političkog i mentalnog humusa izrasla grupacija predvodnika suverenističke pobjedničke većine s Referenduma 2006. godine. Ona se nije mogla osloboditi naslijeđene opake predrasude o jednakoj civilizacijskoj vrijednosti i političko-ideološkoj legitimnosti dvije „ideje države,“ naime, procrnogorske ideje suverene države Crne Gore i „prosrpske“ (velikosrpske) ideje negacije svake crogorske državnosti i „prisajednjenja“ Srbiji!

Iako je uspješno provela referendumski proces, ona nije do kraja bila u stanju shvatiti vrijednost rješenja crnogorskog državnog pitanja. Nije u potpunosti razumjela šta znači i koje pravo suverenističkim snagama daje postignuća spoljašnje i unutrašnje suverenosti države. Nije shvatila da je kapitalni uzus održanja svake države u njenoj beskompromisnoj odbrani svim  legalnim i legitimnim sredstvima!

Nije ona spoznala da pobjeda suverenizma i poraz velikosrpskog unionizma nužno poništavaju svaku buduću mogućnost da se oni – s vremena na vrijeme – opet referendumski ili na drugi način nadmeću! U protivnom, država će biti poput broda koji sumanuto mijenja pravce kretanja, dok se potencijalni kormilari preganjaju ko će držati kormilo i određivati kurs plovidbe!

Pobjeda je većinskim suverenističkim snagama ovjerila neprikosnoveno pravo da unionizam – kao neprijateljsku antitezu suverenoj Crnoj Gori – trajno ideološki, politički, kulturno i pravno delegitimiraju. Njegova delegitimacija se morala provesti na ustavno-pravnoj i krivično-pravnoj razini. Samo se tako mogla izbjeći aktualna situacija da se očigledna veleizdaja države neutralno shvata kao legitimno političko djelovanje!

Referendumska delegitimacija velikosrpskog unionizma pružila je realnu mogućnost da on bude stavljen izvan zakona! Logika te delegitimacije – kojom bi se svaki javni čin usmjeren protiv spoljašnje i unutrašnje suverenosti i nezavisnosti države Crne Gore morao krivično-pravno tretirati kao veleizdaja – imala je čvrsto usporište u pravnom iskustvu većine država savremenog svijeta.

Dobar primjer razumijevanja pojma izdaje daje američko povijesno iskustvo. Sve dok nije doveo do građanskog rata sa snagama Unije (Śevera), princip Konfederacije (Juga) imao je legalno i legitimno pravo na postojanje kao politička ideja o uređenju zajednice američkih država. Ratni poraz delegitimirao je princip postojanja Konfederacije, jer je njen pokušaj secesije veleizdajnički ugrozio sâmo postojanje Sjedinjenih Država.

U procesu tzv. Rekonstrukcije (The Reconstruction era), princip Konfederacije (Juga) stavljen je van snage. Ponovno uspostavljanje “jedinstva nacije” te preobrazba i integracija poraženih secesionističkih država Konfederacije – uz odgovarajuće kompromise koje nameće logika državnog života – odvijali su se prema pobjedničkom principu tzv. emancipatoske vizije Unije!

Crnogorski sukob suverenizma i unionizma nije imao karakter ni intenzitet američkog sukoba Unije i Konfederacije. Američko iskustvo s logikom razrješenja unutarcrnogorskog sukoba moglo je biti paradigmatsko. Vladajuća nomenklatura nije ga bila u stanju iskoristiti.

Pobjeda suverenizma na Referendumu podrazumijevala je rad na strategijskom obezbjeđivanju njenih valjanih posljedica. Samo tako se mogla obezbijediti sadašnja i buduća stabilnost države. Ona onda ne bi zavisila od trenutnih konstelacija političkih volja, jer bi nalagala postavljanje jasnih propozicija za političku reintegraciju poraženih unionista.

Velikosrpski unionizam morao je biti politički, ustavno-pravno i krivično-pravno negiran kao alternativna ideja izbora političke sudbine Crne Gore na osnovu ireverzibilnog referendumskog čina izražavanja većinske biračke volje građanstva. Morao je on biti poništen kao legalna ideološka i politička alternativa u državi koja se gradi na ideologiji suverenizma.

Moralo je biti poništeno „pluralističko“ pravo na različite stavove o postojanju ili nepostojanju države. Moderna demokratija ponajmanje znači legalizaciju mogućnosti da država u svakom trenutku može biti  „na kocki.“ Morao je do kraja biti sankcionisan neprijateljski rad protiv vlastite države. I u tome je bilo valjana i primjenljiva delegitimacija izdaje u Ustavu SAD. “Izdaja Sjedinjenih Država sastoji se samo u vođenju rata protiv njih ili u priklanjanju njihovim neprijateljima, ukazivanjem pomoći i podrške…“ (odjeljak 3.1.).

Tvrda disjunkcija u referendumskom pitanju bila je potrebna da bi se na demokratski način trajno onemogućilo stalno kockanje sa sudbinom države. Ona je implicirala jasan stav o demokratskoj negaciji ireverzibilnosti preispitivanja tzv. „državnog statusa“ u zavisnosti od trenutnih rasporeda političkih snaga. Implicirala je i stav da svako militantno unionističko ispoljavanje interesa za uništavanjem suverene i nezavisne države mora biti tretirano kao krivično djelo iz korpusa izdaje države!

Vladajuća nomenklatura nije shvatila da referendumskom delegitimacijom unionizam više ne može biti ideja koja je konkurentna suverenizmu. Ne može više ni „ravnopravno postojati,“  nego je njegovo postojanje – izdaja države! Uostalom, nije ona imala političke volje da koristi mehanizme odbrane države od veleizdajničke djelatnosti koji su sadržani u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Pod sloganom „Evo ruke,“ ona je mislila da može provesti „nacionalno pomirenje“ i integraciju unionista u suverenu državu, ne shvatajući da je kriminalizacija velikosrpskog unionizma fundamentalno pitanje državnog opstanka Crne Gore! Umjesto „pomirenja,“ ona je omogućila povampirenje velikosrpstva!

Treba li onda da čudi što se „nova parlamentarna većina“ od 2020. godine dala u neometani veleizdajnički pohod protiv suverene i nezavisne Crne Gore!?

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

HRA: Crna Gora da čuva sjećanje na admirala Vladimira Barovića kroz obrazovanje i memorijalne...

Na današnji dan prije 31 godinu, admiral Jugoslovenske narodne armije (JNA), Vladimir Barović, oduzeo je sebi život u znak protesta protiv naređenja vrhovne komande...

UŽIVO Putin će sjutra zvanično proglasiti aneksiju teritorija Ukrajine; Britanci očekuju masovniji egzodus obrazovanih...

Ušli smo u 215. dan rata u je Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 13:25 NATO: Eksplozije na Sjevernom toku brinu NATO se oglasio saopštenjem...

Ronaldo tražio pomoć psihologa Pitersona

Kristijano Ronaldo (37) je u mjesecima za nama tražio pomoć kontroverznog psihologa Džordana Pitersona, što je potvrdio sam Piterson. Prije nekoliko sedmica legendarni portugalski napadač...

Erdogan: Cijena nuklearnog rata bila bi katastrofalna

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je SAD zbog stava usljed tenzija između Turske i Grčke, navodeći kako se Washington ne ponaša jednako kada je riječ...

Žugić: Sa zadovojstvom sam prihvatio prijedlog da budem guverner, neutemeljno plasiranje informacija o meni...

Guverner Centralne banke Radoje Žugić kazao je danas da je sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog predsjednika države Mila Đukanovića da on ponovo bude guverner. Kazao je da za...

Najčitanije

Povezano

Da li je Crna Gora moneta za potkusurivanje?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Crnogorski suverenizam živi s noćnom morom da se Crnoj Gori ne ponovi 1918. godina. Donijela je ta kobna godina velikosrpsko...

Da li su u Crnoj Gori na djelu nacionalna izdaja i veleizdaja?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović U odmakloj je fazi dugo pripremani destruktivni pohod protiv crnogorske nacije i države. Dio tzv. građana, političkih partija, „intelektualaca,“ popova...

Kako je profesor računa likvidirao novinarstvo?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Kad je podgoričkog profesora računa počeo hvatati tajkunski sindrom, glumljenje vrhunskog intelektualca postajalo mu je sve neuvjerljivijim. Ubrzo se pokazala...

Račun bez krčmara profesora računa

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović U danima pada anticrnogorske Vlade ulcinjskog opskuranta ne treba nikako zaboraviti profesora računa koji je njegov politički stvoritelj. Na njega...

Komentari

27 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Stipe
17.09.2022-06:57 06:57

Srbija te je besplatno školovala, obrazovala, zaposlila, lečila, itd. Da ti nije Srbije, prodavao bi krofne na Bečićkoj plaži…

MUSTAFA
17.09.2022-07:48 07:48
Reply to  Stipe

Da ti nije CG usta bi se kupa -u LAVORU -Bolje je gledat kamen-plavo more Crnogorsko i sunce koje je sija nego svo bogastvo koje zajedno i rusija i srbija imaju!

Stipe
17.09.2022-09:16 09:16
Reply to  MUSTAFA

Sirotinjo, kada imaš novca možeš da biraš gde ćeš da se kupaš, u CG, Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Mladivima, itd. Srbi i Rusi imaju najviše nekretnina u Crnoj Gori, a ti ćeš ceo svoj život biti siromašan.

Ha20
17.09.2022-14:17 14:17
Reply to  Stipe

Stipe- Piii Pera-sugava Sarice. Jel ce furas na gej paradu danas ?? Ponesi dosta vazelina jel ce sastanak sa Kacevandu rezultirati u tome sto ce da ti piri g*zica kao tiha mecava s Moravu narednih 14 dana.

Stipe
17.09.2022-18:22 18:22
Reply to  Ha20

Gej parade su vaš liberalni i građanski sistem vrednosti, jer mi Srbi i Crnogorci smo porodični i tradicionalni ljudi. Ideš li porodično na prajd, taman da svojoj deci pokažeš prave vrednosti ? Obavezno se podmaži… :)

Lada
17.09.2022-08:00 08:00

Kad nemate argumente ponavljate jedno te isto. Podsjecam svi smo se u Jugoslaviji: Sarajevu, Ljubljani, Zagrebu , Beogradu, Prištini itd. besplatno školovali.

Stipe
17.09.2022-09:18 09:18
Reply to  Lada

Slabo ste nešto išli u Ljubljanu, Skoplje i Sarajevo već ste dolazili isključivo u Beograd, Novi Sad, itd. Taman sada možete u Brisel, London, Pariz, Beč pa neka vas oni školuju, zapošljavaju i leče besplatno.

Bocca aperta
17.09.2022-14:18 14:18
Reply to  Stipe

Kome srbija može biti uzor? Srednji vijek. Zadrga!

Stipe
17.09.2022-15:32 15:32
Reply to  Bocca aperta

Za seljake kao što si ti SR je Kalifornija.

Krsto
17.09.2022-22:36 22:36
Reply to  Stipe

srbija je saka jada -kako je to lijepo objasnio Milanovic…

TV_EU
17.09.2022-15:00 15:00
Reply to  Stipe

Živorade , da nije Bjelograd bolji od evropskih motropola? Bjelograd je obična turska kasaba

Stipe
17.09.2022-15:33 15:33
Reply to  TV_EU

Ima li struje, vode i hrane u Plavu, Rožajama i Gusinju ?

Krsto
17.09.2022-22:39 22:39
Reply to  Stipe

imal hljeba op kontejnerima za smece po Beogradu?ili se i oko bajatog hljeba tucete

Lada
17.09.2022-15:38 15:38
Reply to  Stipe

Da te poučim.Naša đeca mogu uz pomoc evropskih fondova studirati na evropskim univerzitetskim centrima.Nije svima Beograd (Jagodina na Dunavu ) centar svijeta i “pameti “.

Stipe
17.09.2022-18:24 18:24
Reply to  Lada

Te fondove koriste i deca iz Srbije, a vi ste još manje centar bilo čega. Ne samo da se školujete, već se i masovno lečite u privatnim klinikama po BG jer vam je zdravstvo propalo.

Krsto
17.09.2022-22:41 22:41
Reply to  Stipe

hehehe koje zdravstvo u srbiji-sta to bulaznis???Mora da ti je glavu operisao DjiKan brat Dritange Bazdovica-onaj sto ga u BG zovu kasapin..

Anthropos
17.09.2022-10:05 10:05

“Nacija postaje gospodar svoje sudbine ne samo ako ima mnogo dobrih sinova, već onda kada ima dovoljno snage da kontroliše loše (sinove).” Mi smo jednostavno digli ruke od ovih naših “loših” sinova koji su se toliko obezobrazili da i ne kriju svoj bezobrazluk i izdaju nacije i države. Doduše oni se pravdaju da su oni lojalni drugoj naciji (srpstvu) i drugoj državi (Srbiji). U tom slučaju, ili pogrešno misle i rade, ili su u pogrešnoj zemlji? Ili, oboje?

fasistiizbeglice
17.09.2022-10:20 10:20

Opala pa kazu smirili se izbeglice izdajnici i popovi…. covek im naucno objasnjava a oni posto nije dps navale na njega zbog torte….. stvarno su rakovic i seselj fasisticka gospoda za izdajnike – barem kazu ono sto rade…. is od CG sitone dok ste na vreme uskoro ce vam se sudi za veleizdaju

Stipe
17.09.2022-13:47 13:47

Dobaciš li mesečno 300 eura ?

Rovca
17.09.2022-10:28 10:28

Naše priključenje EU nije na vidiku. Zatobi demokracko federalno ujedinjenje Crne Gore I Srbije I Republike srbske bilo prirodno I racionalno. Zbog smanjenja državnih aparata naših državica bi plate I penzije bile više a nebi bilo niti nepotrebnih carinskih I policijskih punktova među granicama istog naroda.Mi rovčani se u Trebinju, Banja Luci,Prokuplju,Novom Sadu,Beogradu,…osjećamo ko u Kolašinu.

Jure
17.09.2022-11:52 11:52

[email protected] Kapa dolje!

Ha20
17.09.2022-14:18 14:18
Reply to  Jure

Jel to Jure sam sebi skida kapu dolje. Uficani smradu. Ajde sada ubaci malo i Ej-Super Hik Saru ” Pa da kobajagi ispadne da se vi g*vnari rzmnozavate kao virus……………..

TV_EU
17.09.2022-14:57 14:57

Lako je vladati ovakvim zakržljalim mozgovima.

Awards beef
17.09.2022-20:41 20:41

Na sveckom sajmu rasnijeh grla na koji je ucestvovalo preko sto zemalja odlukom svecke veterinarske organizacije nase Govedo uslo je u pet prijvijeh u svijet sto je najbolji rezultat u istoriju crnogorskoga stocarstva

Krsto
17.09.2022-22:44 22:44
Reply to  Awards beef

Govedo Stipe uslo je u pet prijvijeh u svijet

Krsto
17.09.2022-22:34 22:34

Stipe Dzabe izigravas Hrvata kad te Kacavenda ze paksu hvata….Jesil zavrsio skolovanje kod Vladike Vranjskog Pahomija.???Jesil dobio od SPC milion dinara da povuces tuzbu i cutis kao ona cetvorica sto im je Vladika davao privatne casove..
Ne rece nam jesil bio na gej litiji?

Mino
18.09.2022-16:07 16:07

Hvala ti Perovicu, hvala sto sasjece ovu hegemonisticku srpsku azbahu i golemi smrad izdaje i veleizdaje, jer od tog smrada glavu okrecemo.
Posebno ti hvala sto razoblici AB kontrarevoluciju i danasnju i bivsu bolecivost na srpsku drzavnu i
na SS rovarenje, propagandu,
Ziv nam i zdrav bio,