Nedjelja, 25 Septembra, 2022
Rubrika:

Velikosrpska dritanizacija

Na Abazovićevom sajtu piše da je značenje pojma ''dritanizacija'' - ''proces izgradnje klime kroz političko djelovanje u kojoj se postižu stvari koje su ljudima gotovo nezamislive''. E, zamislite čovjeka koji je iskovao pojam po sebi i sam mu dao značenje nadljudske sposobnosti, nezamislive ljudskom rodu? Rađa li se to novi mesija? Bojim se da bi cio konzorcijum, naveden u tesktu, doživio šok u pokušaju da dokuči u čemu su izvori tolike patologije jedne po svemu heretičke ličnosti.

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Pod naslovom „Blam nad blamovima u Slagalici: koristili Vikipediju kao izvor informacija, smeje im se cela Srbija zbog ovoga“ mnogi mediji u Srbiji su objavili informaciju da je popularni kviz RTS-a koristio vikipediju u odgovoru na pitanje koliko postoji pjesama o Marku Kraljeviću. Naime, jedan od registrovanih korisnika vikipedije, Vujović Matija, je, pored pjesama „Oranje Marka Kraljevića“, „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“ i drugih, dopisao nepostojeću pjesmu „Marko Kraljević i Vujović Matija“! Ime te pjesme se pojavilo u odgovoru koji je pročitala voditeljka kviza. Sve ovo navodim kako bih najlakše objasnio što je vikipedija, kako funkcioniše, kolike su mogućnosti njene zloupotrebe i koliko joj se može vjerovati. Posebno kada su u pitanju podaci vezani za Crnu Goru, naročito u svojatanju istorije i značajnih ličnosti iz dalje i bliže prošlosti.

Slobodan Jovanović

Slično tome, prije neku godinu, očito saznavši da sam se bavio vikipedijom na crnogorskom jeziku, nekoliko prijatelja iz inostranstva me kontaktiralo, navodeći da ih njihovi inostrani poznanici pitaju oko litija u čemu je problem kad oni čitaju na vikipedijama na engleskom jeziku da je Crna Gora „srpska država“, da su Crnogorci Srbi i da je srpska crkva osam vjekova u Crnoj Gori. Objasnih im da je vikipedija otvorena enciklopedija na kojoj može da piše svako, dovoljno je samo da se registruje i da su Srbi veoma dobro organizovani, uz pomoć srpske države, u popunjavanju vikipedije na srpskom, srpskohrvatskom, engleskom, francuskom i ostalim važnijim jezicima svijeta. Svaki pokušaj da se bilo što što se tiče Crne Gore i Crnogoraca ispravi, biva vraćeno na pređašnje stanje u roku od odmah, tako da je svaki napor da se sadržaji liše velikosrpske ideologije bezuspješan.

Upravo zato smo, nekolicina crnogorskih entuzijasta, pokušali, nakon dobijanja međunarodnog jezičkog standarda za crnogorski jezik, da tražimo od osnivača vikipedije pravo na vikipediju na crnogorskom jeziku i naišli na odbijanje pod izlikom da već postoje vikipedije koje su razumljive svima koje koriste jezike koji su, kako oni kažu, derivati srpskohrvatskog jezika. Smatrajući da imamo jaku argumentaciju u zloupotrebi vikipedije protiv Crne Gore i Crnogoraca, tražili smo podršku države, bolje reći vlade tadašnjeg premijera, Duška Markovića, moleći za pomoć i urgenciji kod osnivača vikipedije. Iako je vikipedija svojim osnivačkim aktima isključila miješanje države i zvaničnih institucija, svima je jasno da se to pravilo ne poštuje od nijedne države u regionu, pa to nije trebalo da važi ni za Crnu Goru. Sa više nego jasnom argumentacijom da se radi o diskriminaciji jedne nacije, koja zbog disproporcije u brojnosti nema jednak pristup i dostupnost u korišćenju vikipedije, očitoj zloupotrebi vikipedije u asimilacionim namjerama prema crnogorskoj naciji i očiglednosti da pitanje jezičkog razumjevanja, zbog svega toga, ne može biti jedini princip, smatrali smo da možemo promjeniti stav osnivača vikipedije. Međutim, nijesmo naišli na podršku države.

Može podrška DPS-a manjinskoj vladi, ali bez Dritana na čelu URA-e

Koliko god vikipedija imala karakter nepouzdanosti, ona je najveći izvor informacija za sve. Posebno za mlađe naraštaje. Nije mi namjera da tražim greške prethodne vlasti, posebno zato što njima zamjeram nečinjenje, za razliku od sadašnje vlasti kojoj zamjeram na svemu što čine, ali se mora konstatovati da je nedostatak senzibiliteta za pitanja obrazovanja, kulture, medijske prezentacije, forsiranja organizacija i pojedinaca sa patriotskim bekgraundom i mnogo blagonakloniji odnos prema onima koje možemo smatrati njihovim protivnicima, posebno Crkvi Srbije i onima koji su imali veliki uticaj na međunarodnu zajednicu,  jedan od razloga današnjeg svekolikog propadanja Crne Gore. Hoću da vjerujem da je odsustvo saradnje oko vikipedije plod nerazumjevanja što je vikipedija, kao što hoću da vjerujem da u DPS-u sada postoji svijest koliko je važno suprostaviti se trovanju građana Crne Gore, posebno mladih, konstantnom propagandom uperenom protiv crnogorske nacije i autentične Crne Gore. Sa forsiranim pojavljivanjem kod internet brauzera i svojim sadržajem crnogorska vikipedija je mogla dati priličan doprinos osvješćivanju mnogih u Crnoj Gori, posebno mladih.

Nikada nijesam krio da od svih političkih stranaka najviše prijatelja imam upravo u redovima DPS-a. I to ne bez razloga, jer sam ubijeđen da se radi o izuzetnim ljudima, privrženih svim svojim bićem Crnoj Gori, kao jedinim interesom zbog kojeg su ušli u politiku. Da li mislim da je bio najsrećniji izbor mnogih na funkcionerska mjesta u vrijeme kad su činili vlast u raznim koalicijama? Naravno da ne. Zato hoću da vjerujem da će DPS naći snage da najbolji među njima, zajedno sa Đukanovićem, preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost i ne dozvole onima koji su iz raznoraznih pobuda koristili svoje članstvo u partiji da trguju sa interesima Crne Gore da isplivaju i preuzmu stranku. Jer, bar ja tako mislim, svaki pokušaj da se dodovori članicama sadašnje vlasti i namjera da se sklapaju koalicioni sporazumi,  jeste trgovina na račun interesa Crne Gore. Ponoviću po stoti put, svaki kompromis sa zlom ne možđe donijeti nikakvog dobra. Zato bi bilo dobro da DPS uslovi bilo kakvu saradnju sa Urom potpunim povlačenjem Dritana Abazovića iz politike. Za početak.

Uzdržaću se od psihoanalize ličnosti Dritana Abazovića, mislim da je to posao za cijeli konzorcijum na čelu sa Sigmundom, Alfredom (Adlerom), Karl Gustav Jungom, Erihom (Fromom), … U toj nekakvoj iščašenoj i neutemeljenoj narcisoidnosti, Abazović je otvorio sopstveni sajt na internetu, koji bi, valjda, trebalo da populariše njegovu ličnost. Očito da su mu politički idoli Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i Viktor Orban, premijer Mađarske, jer gro svoje političke djelatnosti posvjećuje medijskoj prezentaciji i ispiranju mozgova auditorijumu najjadnijim populizmom, prizemnim poluistinama, promovisanjem nekritičkog prihvatanja ideja, sljedbeničkog mentaliteta, psihologije mase i izvrtanja činjenica. Doduše, ima veliku konkurenciju u članovima vlade, Jakovu Milatoviću i Milojku Mickeyu Spajiću, koji ne patišu na dnevnom nivou vitlajući epohalnim uspjesima vlade i sopstvenim, vidljivim samo njima i onima slične pameti sa jednom životinjom blage naravi, koja živi u stadu.

Nego, da se vratimo tom Abazovićevom sajtu i njegovom sadržaju. Na tom sajtu piše da je značenje pojma „dritanizacija“ – „proces izgradnje klime kroz političko djelovanje u kojoj se postižu stvari koje su ljudima gotovo nezamislive”. E, zamislite čovjeka koji je iskovao pojam po sebi i sam mu dao značenje nadljudske sposobnosti, nezamislive ljudskom rodu? Rađa li se to novi mesija? Bojim se da bi cio konzorcijum, naveden u tesktu, doživio šok u pokušaju da dokuči u čemu su izvori tolike patologije jedne po svemu heretičke ličnosti.

Da nimalo nije slučajno što je Dritan Abazović prije dvije i kusur godina izjavio „Skenderbegovi roditelji su bili Srbi“, prije par mjeseci za hrvatski Večernji list „da se najveći broj, značajan broj stanovništva oseća Srbima“, govori i objava na sajtu dritan.me : „Štamparija Crnojevića ili Cetinjska štamparija je jedna od najstarijih ćiriličkih i slovenskih štamparija, odnosno južnoslovenska i prva srpska štamparija, koja je radila od 1493. do 1496. godine na Cetinju, pod upravom jeromonaha Makarija i pod pokroviteljstvom Đurđa Crnojevića, vladara Zete (1490-1496)”!!!  Nema sumnje da je Dritan Abazović velikosrpski nabaždaren i da je velika muka na njega da to sakrije. Da li se obrazovao na vikipediji, ne znam, ali je očito da mu jeste glavni izvor za popunjavanje sajta. Sve sa ekavicom! Jer na srpskoj vikipediji doslovno piše: „Štamparija Crnojevića ili Cetinjska štamparija je jedna od najstarijih ćiriličkih i slovenskih štamparija, a ujedno i najstarija srpska, odnosno južnoslovenska štamparija, koja je radila od 1493. do 1496. godine na Cetinju, pod upravom jeromonaha Makarija i pod pokroviteljstvom Đurđa Crnojevića, vladara Crne Gore (1490-1496)…“

Promjenio je izraz „prva srpska štamparija“ u crnogorskoj verziji (ili srpskoj, što mu izgleda više leži), ali je „zaboravio“ da to uradi na engleskom i albanskom. Valjda je i to prepisao sa njihovih vikipedija? Jer, mala je Crna Gora za takvu veličinu kakva je Dritan Abazović! Amin!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Vulin odgovorio Bilčiku: Srbija prijatelje bira, a neprijatelji se sami jave

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je izvjestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku i naveo da “teritorijalni integritet Srbije napadaju 22 članice EU, da se razumijemo,...

Nosilac liste SD u Baru Branislav Nenezić, na listi privrednici, najbolji sportisti, profesori…

Nosilac liste Socijaldemokrata za lokalne izbore u Baru, koji će biti održani 23. oktobra, biće Branislav Bane Nenezić, profesor fizičkog vaspitanja i predsjednik opštinskog odbora...

Preminula Srbijanka Turajlić

Profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji Srbijanka Turajlić preminula je danas u 76. godini. Srbijanka Turajlić bila je penzionisani vanredni profesor sa Katedre za Signale...

Biti optimista u Srbiji ravno je gluposti

Vučićevu ideju o formiranju velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije, sociolog kuture Ratko Božović ocjenjuje kao jednopartijski pluralizam i "političku arheologiju". Božović...

Svjetski dan turizma: Pridružite se šetnji Gornjom Lastvom!

Turistička organizacija Tivat će i ove godine obilježiti Svjetski dan turizma koji se održava 27. septembra, saopštavaju iz TO Tivat. Tema Svjetskog dana turizma je “Rethinking...

Najčitanije

Povezano

Jovanović: Tužilaštvo da ispita da li u potpisivanju ugovora sa SPC ima elemenata krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti

Publicista i kolumnista portala Aktuelno Slobodan L. Jovanović u saradnji sa pravnim stručnjakom uputio je otvoreno pismo Državnom tužilaštvu Crne Gore, u kome poziva da...

Simptomatski mudroseri

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Dritan Abazović je čovjek koji skoro svakom svojom izjavom vrijeđa inteligenciju svakog normalno mislećeg čovjeka. Osim možda voditelja jedne političke...

Politička kreatURA

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Ništa tako kod čovjeka ne izaziva bijes kao kad mu političke ništarije, sticajem okolnosti dospjele u situaciju da odlučuju o...

Knjiga o Milutinu (Đukanoviću)

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Śećam se jednog davnog intervjua sarajevskog glumca Branka Đurića, u kojem se vajkao da je baksuz jer mu se nikada...

Komentari

21 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nina
17.01.2022-07:27 07:27

Slobo Srbine, Srbija je uz tebe …

Nikola
17.01.2022-12:10 12:10
Reply to  Nina

Ninaj ga nina….nina….nina…..

Rovca sa katunima bez struje
17.01.2022-07:29 07:29

Dritko je vrlo hrabar I nekoruptivan ali I obrazovn političar.Falimu malo vise iskustva ali I to će vremenom steci. Zasto nebi naveli u clanak I ove nesporne osobine Dritana no se naginjete DPS koji je iznjedrijo sijaset koruptivnih afera.

123
17.01.2022-08:36 08:36

Koliko si razreda osnovne škole ponavljao?

TV-EU
17.01.2022-10:09 10:09
Reply to  123

[email protected] Ti si nepismen!

123
17.01.2022-11:58 11:58
Reply to  TV-EU

Na osnovu čega si to zaključio?

TV_EU
17.01.2022-08:59 08:59

Blago Dritanu dok ima nepismene glasače poput tebe .

gagi
17.01.2022-15:40 15:40

Vodi ga kuci buro kad ti je dobar pa se zajedno izvaljajte na dolinu “dok struja dodje”.

Anthropos
17.01.2022-08:54 08:54

Vikipedija na crnogorskom je “must” (obavezna). Bez obzira na greške (mislim da je, prema nekim istraživanjima prije par godina, rečeno da na vikipediji ima manje grešaka nego u enciklopediji “Britanica-i”) – ipak je osnovni izvor informacija. Informacije na srpskom (i engleskom koje su prevod sa srpskog) su toliko netačne i anti-crnogorske da je to često prosto neshvatljivo? Zato uvijek provjeravam vikipediju na hrvatskom. Ako vikipedija ima takav diskriminatorni odnos prema crnogorskom – možda bi trebali da razgovaramo sa autorima bošnjačke i/ili hrvatske vikipedije da bar korigujemo informacije na njihovim vikipedijama? Naravno, slijedio bi i prevod na engleski? No, Slobodan je… Pročitaj više »

biblion
17.01.2022-21:36 21:36
Reply to  Anthropos

Hvala za ideju, to je i moj zaključak, i užasno se osjećam kad na Vikipediji nađem drsko netačne, ponižavajuće i tendenciozne podatke o bilo kom pitanju vezanom za Crnu Goru i Crnogorce, za našu kulturu, crkvu i istoriju posebno

MIRO
17.01.2022-09:45 09:45

PRAVA TEMA

Gagi
17.01.2022-10:10 10:10

Brzooo,samar dolje,valjanje iza kuće “gol struja stigne”.Nja mali njaaa.

Sudija
17.01.2022-10:16 10:16

Poznati Emir Kusturic ( NEMANJA ) mrzi iz dna duse Muslimane -Albance a Sarajevo zna kako su ga hranili -skola -karijera isti slucaj Sarajevska skola Abazovica -Ne kaze se Stara Crnogorska -Najedi kuce pa te ujede!

Sara
17.01.2022-12:33 12:33

Markovic Lucic..Rocen..itd su upropastili DPS i crnogorsku naciju..Falsifikovati istorij drzave CG..i naciju je tesko krivicno djelo..To se mora ispraviti..a kriminalce kazniti..Zasto se DPS nije u ovom slucaju interesovao..sta pise u Wikipediji..Ova Dritanka..ostace u sjecanju..kao najpokvareniji covjek na tlo CG!

MiloVujovi
17.01.2022-15:36 15:36

Vikipedija na srbijanskom je napunpana izmsljotinama i Mega Lazima,opste je to poznato cijeloj bivsoj YU,a ono sto im a i Nama nije Poznato je dasu Sve Crnogorske vlasti od Sv.Petra Cetinjskog sistematski Ubijale Crnogorski IDENTITET, a partija srbijanskih Mjesanaca DPS ga je totalno Dokrajcila,Najveca Crnogorska Tragedija je to sto su Vise od 70.god. SKRIVALI Crnogorci sta se Desavalo Poslije I.Sv.Rata u Crnoj Gori,Srbija je Nas Najveci Prijatelj Nasa braca a ovo se Cesto i danas Koristi od cetnickog izmeta a iz DPS manje iz SD i SDP, to je kao da JEVREJI Slave NJEMCE,koji su izvrsili Genocid nad njima, pobili… Pročitaj više »

RIR
17.01.2022-16:35 16:35
Reply to  MiloVujovi

…samo jedan veliki detalj o “hrabrosti “ srbalja.. zelenasa Nikolu Novakovica koji se krio od neprijatelja -srbalja , 1922 god. izvrši samoubistvo , porodica ga sahrani a srbalji ga izvade iz groba ,objese o drvetu i strijeljaju ga i ponovo stave u grob…kaže se za njih ,da su najhrabriji pogotovo ako neprijatelj nije naoružan…

Čevo ravno
17.01.2022-21:52 21:52
Reply to  MiloVujovi

Ovog Vujovića opet puštali sa lanca! Potomka čuvenog Maja Vujovića.
https://www.youtube.com/watch?v=zjkWPT8CP3Q (od 48:30)

MiloVujovi
17.01.2022-22:42 22:42
Reply to  Čevo ravno

[email protected] tzv.Lazno Cevo ravno, Anonimna Pic.a Rasp.la cetnicki izmet ti da imas i m od Muda ti bi Ostavi komentar pod pravim imenom Meilom ili nekom adresom dase ispricamo,Urednici ovaj ne ostavlja komentare nego Mene vrijeđa iz pacovskih kanal,dajte mi neki mail đe mogu da kontaktiram ovog Ravnog sa Ceva,ili nemojte pustati te osobe gospođe Uvrede na moj Racun !!

Čevo ravno
18.01.2022-11:27 11:27
Reply to  MiloVujovi

Čovječe, jesi li svjestan da većina tvojih komentara potpada pod krivično djelo
“raspiravanja nacionalne i vjerske mržnje”. Oladi malo! Relaksiraj se, što bi rekao Dritan.

MiloVujovi
18.01.2022-12:10 12:10

Urednici,neznam zasto nesmijete da pustite Moje komentare,no ih objavite za 1-2 dana zakasnjenja ili ga pustite kao i druge ili nepustajte,valjda necu morati cekati do Nove godine da mi objavite komentar,ova cetnicka vlast pada pitanje je par mjeseci,od koga se vi Bojite, Strah je Ljudska Slabost,a Rijec Strah Nije Postojala u Rjecniku Nasih Slavni Predaka,a Ja ne komentarisem nicije komentare a reagujem na Uvrede Crne Gore Crnogorske Nacije CPC i Nasih Simbola,a to sto saljem uvrede na Racun tzv.politicara mislim da nepostoji Uvreda kojom moses Uvrijediti te Splacine !!

Miro
19.01.2022-16:23 16:23

Bravo .