za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Čudna je terminologija srpskog mitropolita Amfilohija. Od uobičajenih kletvi do uvaljivanja rata sa Bogom. Samo nekretnine ne spominje. Biće da mu ta riječ nikako ne ide.

Mada, cijela stvar je veoma jednostavna. U periodu od 1996. do 2006. godine Srpska pravoslavna crkva je prisvojila većinu od 600 crnogorskih crkava i 60 manastira. Plus, zemljište. Istina je, doduše, da ovoj vjerskoj organizaciji nije uspjelo da prisvoji još puno toga. Išli su zalud i do Strazbura.

O tome, koje su to ovdašnje sudije i državni namještenici omogućavali srpskoj religijskoj zajednici u Crnoj Gori da ostvari ugovore po kojima je preuzela tu imovinu, svakako je zanimljiva stvar. Taj kadar se očigledno, a u pomenutom vremenskom periodu, super zabavljao.

Nego, da pojednostavimo. O svemu ovome sa prisvajanjem crnogorskih materijalnih i kulturnih dobara ima i u deset zapovjesti. Znate već, “ne poželi ništa tuđe”. Uz narodno uvjerenje da upravo u tom grijehu leže svi grijesi. Taj princip važio je oduvijek.

Baš kao i pojašnjenje. Tuđe nećemo, svoje ne damo.

A tu već nema ništa nejasno.

 

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta. 

Komentari

avatar