Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Mandićev poraz – vjetar u leđa Jakovu i ”suptilnijoj srpskoj struji”

Uz Milatovića, korumpirane zapadne interesne grupe i takozvanu ’’drugu srpsku struju’’, čija je agenda identična onoj Vučićevoj, samo suptilnija –  Mandić je prevaziđeni pion koji je zreo da ode u političku penziju. Nikakva priča o političkoj metamorfozi i lažnom pomirenju to neće promijeniti. A Jakova će sada objeručke podržati i Aleksandar Vučić i takozvana SPC, koji su svjesni da im Mandić i brutalno političko srbovanje po Crnoj Gori više ne donosi rezultate

Piše: Balša Knežević

Prvi krug predsjedničkih izbora je završen juče, ali ćemo morati da sačekamo još dvije neđelje da bi dobili odgovor na pitanje ko će biti na čelu Crne Gore u narednih pet godina.

Po konačnim preliminarnim procjenama rezultata održanih predsjedničkih izbora, u drugi krug su ušli kandidati Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni predsjednik Milo Đukanović (35,3 odsto) i Pokreta Evropa sad Jakov Milatović (28,9 odsto), za koje će građani glasati u drugom krugu predsjedničkih izbora koji su zakazani za 2. april.

Iako ćemo morati još da popričekamo da bi otkrili ko će pobijediti na predsjedničkim izborima, ”moralni pobjednik” je već poznat, a to je bez ikakve sumnje – jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Najveći pokajnik na crnogorskoj političkoj sceni, poznat pod nadimkom Rajo, i pored veoma skupe i precizno osmišljene kampanje, otvorene podrške Beograda, jake partijske infrastrukture, naklonosti medija i velikosrpskih propagandista, osvojio je svega 19 odsto glasova.

Idemo onu našu staru – ”moralni pobednici”

Mandić koji je svoju kampanju zasnivao na političkoj metamorfozi iz četničkog vojvode u ”pomiritelja” i ljubitelja crnogorskog barjaka, osvojio je taman toliko glasova za još jedan u nizu beskonačnih poraza u njegovoj turbulentnoj političkoj karijeri. Ali kako to obično biva, među djelatnicima ”srpskog sveta” poraz nikad nije poraz, jer uvijek postoji izlazna strategija koja se svodi na omiljeni izraz srpskih propagandista – ”moralna pobeda”.

U skladu sa duhom velikosrpskih ”moralnih pobeda”, šef srpske diplomatije Ivica Dačić čestitao je sinoć Mandiću rezultat u prvom krugu predsjedničkih izbora, iako Vučićev favorit nije ušao u drugi krug.

„Srbi će u drugom krugu biti odlučujući faktor. Želim da čestitam Andriji Mandiću na ostvarenim rezultatima u ovako specifičnim uslovima“, rekao je Dačić.

E pa Rajo evo tebi orden za zasluge, a sad malo Jakova da poguramo

Ko zna koji po redu poraz  Mandića, i pored ogromne logističke podrške Beograda, najduže vođene dobro osmišljene kampanje i podrške medija, Dačić je ovakvom spin-izjavom, u skladu sa starom srpskom tradicijom, pretvorio u ”moralnu pobedu”. Time je Rajo zasluženo, nakon dugogodišnjeg niza poraza, s pravom zaslužio titulu ”vječitog moralnog pobednika”.

Ipak, kad se razgrne dimna zavjesa propagandističkih laži  okorelog djelatnika velikosrpske politike Ivice Dačića, postaje jasno da je 19. marta u Crnoj Gori poražena politika Aleksandra Vučića, a njegovim eksponentima iz Demokratskog fronta istekao je rok trajanja.

Mandiću čak nije pomogla ni pomiriteljska demagogija u koju ni on sam nije povjerovao i zbog koje je samo izgubio tvrdokorno jezgro neočetničkih i velikosrpskih glasača. S obzirom da su se direktni i indirektni politički pokrovitelj politike DF-a Vučić i Vladimir Putin poprilično zabavili o svom jadu na Kosovu, odnosno u Ukrajini, slobodno se može konstatovati da se era brutalne i neskrivene velikosrpske hegemonije u Crnoj Gori polako bliži kraju.

Sa druge strane, konačni poraz ”vječitog moralnog pobjednika” označio je uspon mlade demagoške nade Jakova Milatovića, koji još uvijek jaše na populističkom talasu vrijednom 450 eura po glasaču.

Umjesto da idemo po kuća’ i dijelimo po 100 eura, bolje da izdvojimo iz budžeta 450, pa poslije neka sve propane

Iz ove perspektive gledano, ne bi bilo uopšte začuđujuće da su Milatović i njegov partijski šef Milojko Spajić, po nalogu interesnih grupa koje se, za razliku od njih, razumiju u političke procese i mentalitet prosječnog glasača, planski zadužili državu da bi povećanjem plata finansirali svoj politički uspon. Jer djeluje sasvim logično da je neko posavjetovao mlade populiste iz Evrope sad, da umjesto da njihovi aktivisti u ”DPS stilu” dijele jednokratne pomoći po 100 eura, urade sve to đuture o trošku države i usput postanu heroji!

Milatovićev dobar rezultat ni malo ne čudi, jer je uz ”budžetsku kupovinu glasova” kao kandidat takozvane ‘druge srpske struje’ čiji su glavni predstavnici biznismen Dragan Šolak i njegov politički eksponent Dragan Đilas, imao punu podršku propagandne batine, tabloida ’’Vijesti’’ koju je Šolakova United Media nedavno kupila.

Epilog prvog kruga predsjedničkih izbora nagovijestio je novo doba u kojem se od brutalne velikosrpske retorike koju je zastupao Aleksandar Vučić i razni vulini, dačići i rakovići, polako prelazi na ”blažu varijantu” koju reprezentuje kandidat ”druge srpske struje” i korumpiranog stranog faktora.

Intelektualno limitirani, bezgranično sujetni Jakov Milatović je savršen kandidat bilo koje interesne grupe – bilo ona korumpirana zapadna, velikosrpska, ili kombinacija te dvije. Jedini cilj je svesti Crnu Goru na monetu za geopolitičko potkusurivanje, a Jakov je dovoljno neinteligentan i stoga i savršeni protagonista takve priče. S obzirom da mu je zvanični Beograd pomogao da iz igre izbaci svog partijskog šefa Spajića, Milatović postaje savršen nosilac novog, mnogo suptilnijeg djelovanja na hegemonizaciji Crne Gore.

Takvu priču će objeručke podržati i Aleksandar Vučić i takozvana SPC, sa sve Porfirijem i Joanikijem, koji su svjesni da im Mandić i brutalno političko srbovanje po Crnoj Gori više ne donosi očekivane rezultate. Zato je Rajo ekspresno pozvao da se u drugom krugu glasa za njegovog mladog kolegu po srpstvu – Milatovića.

Uz Milatovića, korumpirane zapadne interesne grupe i takozvanu ’’drugu srpsku struju’’, čija je agenda identična onoj Vučićevoj, samo suptilnija –  Mandić je prevaziđeni pion koji je zreo da ode u političku penziju. Nikakva priča o političkoj metamorfozi i lažnom pomirenju to neće promijeniti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

18 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
20.03.2023-13:19 13:19

Putinovski, proruski i velikosrpski Демократический фронт je vise puta dokazao i pokazao da nema nikakav integritet i samostalnost i da nije sposoban da donosi odluke o bilo cemu i da se sa njima upravlja iz Moskve i Beograda. Oni su obicna peta kolona i pijuni koji sluze interesima drugih i koji ih koriste kao jeftini potrosni materijal za ostvarivanje svojih ciljeva na zapadnom Balkanu. Uvjek su im nametali druge kandidate za izbore, nisu im dozvolili da budu dio izvrsne vlasti vec su im nametnuli Bojanica, Zdravka, tzv apostole od kojih se niko do tada nije dokazao na izborima. Gurali su… Pročitaj više »

Merlin
20.03.2023-15:26 15:26
Reply to  BMX

Čestitam ti Zajednicu Srpskih opština na KiM, tj. novu Republiku Srpsku… :)

BMX
20.03.2023-15:46 15:46
Reply to  Merlin

I ja tebi priznanje Kosova od AV

Trajko
20.03.2023-16:07 16:07
Reply to  Merlin

Dakle ovaj Merlin je u terminalnoj fazi ludila. Čestita zajednicu srpskih opština, čija će nadležnost biti čišćenje septičkih jama,odošenje smeća i eventualno rad zavičajnih kulturnoumjetničkih društava. A predaješ im kosovski mit, Gračanicu, Pećaršiju, sve rudnike,termocentrale, jezero Gazivode(Trampovo),sve šume i plodnu zemlju. Vala dobra razmjena.

Kaca
20.03.2023-13:37 13:37

Demokratski front vjeciti politicki luzeri.U ovoj politickoj konstelaciji vise nemaju sto da traze.

Merlin
20.03.2023-15:28 15:28
Reply to  Kaca

Izgubiste predsednika za 2 nedelje, izgubićete većinu na novim parlamentarnim izborima, izgubili Draginju, a ti o DFu kao “luzerima” ? :)

Lada
20.03.2023-15:44 15:44
Reply to  Merlin

U pravu si Merline. Sve su se prilike snašle da Crnu Goru ugurate u septičku jamu srpsko – ruskoga sveta.

Merlin
21.03.2023-00:34 00:34
Reply to  Lada

U Srpskom svetu ti se pola familije (kao i pisac teksta koji komentarišeš) besplatno školovalo, džaba jelo i spavalo po studentskim domovima, zapošljavalo, džaba dobijalo stanove i lečilo. To brale nije “septička” jama. Možda si na neki bolji i veći standard navikao, veliki gospodine…

Kizami
21.03.2023-08:04 08:04
Reply to  Merlin

A zašto odgovaraš Kaći a ne Trajku koji ti je sve lepo oblasnio u vezi kosova.

Trajko
20.03.2023-13:46 13:46

Pravo je zadovoljstvo viđeti vojvodu kako poziva da se glasa za Jakova,koji inače priznaje nezavisnost Kosova, veliki je podržavalac Nato pakta i misli da je u Srebrenici počinjen genocid. Uz to ponosan je na svoju komunističku familiju, baš mi je ovo nekako u tradiciji Ravne Gore.

BobZeković
20.03.2023-15:27 15:27
Reply to  Trajko

Ono što Jadov radi govori sve suprotno od onoga što priča. Ubačeni je i obučeni srpski igrač, četničina po ubjeđenju, profesionalni prevarant i vrlo opasan čovjek. Brat blizanac Dritangi. DPS i SDP pomogli su neprijateljima Crne Gore, da dotaknemo dno. Milatović će sad da probuši dno. I ONDA IDEMO PRAVO U PAKAO! I TO PRAVI SRPSKI PAKAO!

Merlin
20.03.2023-15:29 15:29
Reply to  Trajko

Ne treba CG ni da bude Ravna Gora, dovoljno je da neće biti ustaška i antisrpska….

Melancholia
20.03.2023-15:07 15:07

Sjajna analiza!!! Sve istina. Nažalost.

Seoca
20.03.2023-15:16 15:16

Oh oh oh, kako su četničko-ljotićevske vojvode podvile šugave repine, nema više majke Rusije, Putlera, srbijanskih ljotićevaca, arkanovaca , Ruskih terorista i Vagnerovaca i nacističkih popova da im pomognu da pobiju Crnogorce i pripoje Crnu Goru Rusiji i Karpatima!!

Freedom
20.03.2023-15:24 15:24

O Crnogorci opet vi se sprema prevara i podvala u liku Jakova i ES. DF daje podršku Jakovu a na sudu lider Medo tuži za lopovluk lidera te stranke Spaića. Kakva doslednost moralnih gromada. Al ova ekipa će uraditi sve da se nanese šteta CG i Crnogorcima. Tu je i Aleksa i Dritan izdajnici koji isto rade na ostvarenju tih ciljeva. Opet smo prevareni Crnogorci. Milo nas vara 30 godina i prolazi mu a ovi oće isto samo da nas vrate na početak, uvlače nas u Veliku Srbiju, al lukavo kroz OB.

Leskovac
20.03.2023-19:31 19:31

Crnogorci i Crnogorke, ostaćete bez države na minimum 50 godina i bićete srpska crkvena prćija što vam je garant materijalne i duhovne bede za nekoliko generacija.
Imate poslednju šansu da ne napravite nepopravljivo sranje. Odjebite SPC kadar! Ne davite se u blatu sa nama!

Danijela
20.03.2023-21:36 21:36

Balša genije!!
Bravisimo

Lada
23.03.2023-10:59 10:59

Da, Balša, oni su suptilni ko WC šolja.