Srijeda, 10 Avgusta, 2022
Rubrika:

Kako je propala ”stabilokratija”

Zapad je sekundirao u pobjedi tri fašističke falange na prošlom parlamentalnim izborima u Crnoj Gori. Podržao je i formiranje klerofašističke Vlade u Podgorici, limitirajući je samo crvenim linijama svojih interesa. S indiferencijom on gleda kako ta Vlada razara sve elemente državne, društvene i ekonomske strukture Crne Gore.

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Negdašnji američki predśednik Ronald Regan, tipični američki tvrdokorni antikomunista, izvjesno nije znao stavove Kominterne o odnosu liberalizma i fašizma iz ranih četrdesetih godina prošloga vijeka. Političko iskustvo navelo ga je da o tome počne misliti slično Kominterni.

Regao je zaključio: “Ako fašizam nekad dođe u Ameriku, dolećeće na krilima liberalizma”. Drugorazredni glumac pokazao je da bolje od ideologa liberalne demokratije shvata logiku liberalizma, jer on ne implicira nužno političku demokratiju. Liberalizam uvijek traži moguću formu političke organizacije društva koja mu omogućava najveći razmah. Demokratija ne mora biti ta zahtijevana forma. Koliko je ona uslov da zapadna društva mogu podnositi liberalizam, toliko može stvarati smetnje potpunom liberalističkom razmahu ambicija plutokratije. Đe mu je pogodno povijesno tlo, liberalizam se  može udružiti s vojnofašističkom diktaturom (kao u Pinočevom Čileu), ali i s jednopartijskim sistemom s vlašću komunističke partije (kao u Kini). Sve stoji do toga koja politička forma in concreto omogućava maksimalnu profitnu stopu.

Nije stoga neobično ni inkonzekventno da korifeji zapadne demokratije nikad nijesu bili gadljivi da svoju dominaciju ostvaruju u mnogim zemljama držanjem na vlasti autoritarnih, totalitarnih ili fašističkih režima. Autokrati, diktatori i fireri svakako su – kako vele američki cinični štatsmani – “kurvini sinovi.” No, oni su “naši kurvini sinovi,” dakle, transmisioni točkići naših interesa!

Sudjelujući u rušenju Jugoslavije i socijalizma u njoj, Zapad je instalirao i podržao političku klatež koja se dokopala vlasti i postala nova “politička elita.” Ohrabrivao ju je da “tranziciono” i “demokratski” razara političko, ekonomsko, industrijsko i duhovno biće postjugoslovenskih zemalja. Bez moralnih dilema, podržavao je u njima i još uvijek podržava kleptokratske, ohlokratske i kakistokratske režime.

Izdašno je korumpirao i još uvijek korumpira “političke elite” ovih zemalja, jednako se praveći nevješt što te “elite” i njihove klijentele bezočno pljačkaju svoje države. Jedno i drugo spada u visoku nadnicu za trud ovih “elita” da države u kojima vladaju održavaju u duhovnoj i materijalnoj bijedi te ideološkoj i svakoj drugoj zavisnosti od Zapada. Ove države duraju u jadu i bijedi periferije za “parije Evrope” ili služe kao “tampon-zona” prema Trećem svijetu.

Nije teško shvatiti zašto je Zapad primijenio političku formulu pod imenom “stabilokratije” da bi jugoistok Evrope trajno držao u stanju “samoskrivljene nezrelosti” i infantilne zavisnosti. Ona je oblik adaptirane verzije  zapadnog umijeća “upravljanja krizama” koja je namijenjena Balkanu. Nije njen smisao da donese stabilnost u politički nestabilne zemlje, nego da u njima obezbijedi neugroženu stabilnost zapadnih političkih, vojnih i ekonomskih interesa. To je sva tajna zapadne doktrine “menadžmenta krizama.”

Postjugoslovenska verzija ove doktrine sažeta je u krilaticu „stabilokratija prije demokratije.“ Prije desetak godina izrazom „stabilokratija“ počelo se imenovati kalkulantsko i dvolično taktičko držanje Zapada na temelju stava da se ovđe i sada ne mogu izgraditi zdrava i demokratska društva po zapadnom modelu, jer mu takva nijesu ni potrebna! Najviše što se može je instaliranje i podržavanje autokratskih režima koji će svim sredstvima držati političku stabilnost.

“Stabilokratija” počiva na uvjerenju da je – u vremenu kada je poništavanjem jaltansko-potsdamskog modela međunarodnih odnosa i uspostavljenjem Pax americana – Zapad sebi dao pravo da uređuje političke odnose svuda u svijetu, pa i na jugoistoku Evrope, Štaviše, sam je sebi izdao licencu da se bavi izvozom demokratije i ljudskih prava, čak i tamo đe je jasno da je tu doktrinu krajnje teško primijeniti.

Pošto brojne zemlje u doglednoj budućnosti ne mogu postići civilizacijsko, političko i ekonomsko stanje koje je sukladno Zapadu, održavanje političke stabilnosti je najviše što se od njih očekuje. Samorazumljivim se uzima da ih zapadne zemlje politički podržavaju i finansijski pomažu, a time sebe ovlašćuju u pravu da ih  kontrolišu.

Srbija je danas paradigmatski slučaj primjene doktrine “stabilokratije”?

U njoj “stabilokratski” recept za stabilnost djeluje kao – recept za nestabilnost! U unutrašnjim odnosima ovaj recept na palijativni način blokira krizno ispoljavanje ozbiljnih političkih i društvenih problema, koji u svakom momentu mogu eruptirati vulkanskom snagom. U spoljašnjim odnosima on dopušta razmahivanje velikosrpskih nacionalističkih i velikodržavnih pretenzija prema suśednim državama. Izaziva tako ozbiljnu nestabilnost i gura cijeli region na rub oživljavanja rata koji je bio prekinut 1995. godine.

Držeći se formule “stabilokratije,” Zapad u Srbiji podržava autoritarni režim lične vlasti, iako se na svakom koraku vidi da to proizvodi katastofalne posljedice. Srpsko društvo potonulo je u autokratsku privatizaciju države. U njoj je vladavina prava, odnosno, pravna država sve slabašnija. Suspendovan je institut podjele vlasti. O svim bitnim pitanjima odlučuju vođa i njegova partija. Sve državne institucije podređene su njihovim interesima.

Zapad je tolerantan prema stanju ugroženosti ličnih, građanskih i političkih prava u Srbiji. Cjelina društva dovedena je u stanje šmitovske podjele na prijatelje i neprijatelje. Caruje nasilje nad medijima i medijsko nasilje, “likvidatorsko novinarstvo” i bezočne medijske manipulacije.

Zapad zatvara oči pred praksom režima kojom se otežava i onemogućava opoziciono političko organizovanje i djelovanje te javno artikulisanje opozicionih stavova o svim političkim i društvenim pitanjima.

Uz njegovu podršku, sistematski se razaraju politički, pravni i ekonomski temelji države i društva. Srbija bilježi izuzetno nizak ekonomski rast. Nema slobode tržišta. Veliko je imovinsko raslojavanje stanovništva. Država rasprodaje nacionalne resurse i privlači strane investitore koji donose prljave tehnologije. Umjesto stvaranja nove vrijednosti, ona se enormno kreditno zadužuje. Tako reparira javnu potrošnju. Veliki investicioni zamah u izgradnji putne infrastrukture – kao modus planetarno velike korupcije – direktno vodi u dužničko ropstvo. Cijela država nalazi se pod šapom totalnog klijentelizma.

Velika nezaposlenost i socijalno beznađe postali su dio “normalnog stanja stvari.” Omladina masovno bježi iz zemlje. Demografski pokazatelji su izuzetno loši. Rapidno se smanjuje broj stanovnika Srbije.

Zapad u Srbiji svjesno podržava “fasadnu demokratiju.” Sve dok Srbija – uvjeravaju zapadni političari – ne ugrožava regionalni mir, “pokazuje spremnost za dogovor s Kosovom” i “drži distancu prema Rusiji” – bez obzira kakvo je njeno stvarno unutrašnje političko stanje – imaće podršku EU i SAD!

Važni dio te podrške je blagonaklono žmurenje Zapada pred agresivnom spoljašnjom politikom Srbije prema Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Nema na Zapadu toliko naivnih političkih činilaca koji ne bi bili u stanju shvatiti da je ta politika vođena velikodržavnim namjerama da se Crna Gora osvoji i proguta, kao i da se otme polovina BiH, ako bude trebalo u ratnim sredstvima.

Zapad je sekundirao u pobjedi tri fašističke falange na prošlom parlamentalnim izborima u Crnoj Gori. Podržao je i formiranje klerofašističke Vlade u Podgorici, limitirajući je samo crvenim linijama svojih interesa. S indiferencijom on gleda kako ta Vlada razara sve elemente državne, društvene i ekonomske strukture Crne Gore.

Organizujući dejtonsku BiH kao državu koja ne može funkcionisati, Zapad je pod nju stavio dinamit koji je lako zapaliti. Lažni alibi da je Dejton bio u funkciji “zaustavljanja rata” pada pred činjenicom da se Zapad nije potrudio da otkloni bilo koji od činilaca koji su ga izazvali. Indolentnim ili blagonaklonim odnosom prema separatističkoj politici Banjaluke osnažio je sve pretpostavke za nastavak rata.

Sa stanovišta interesa Srbije, Crne Gore i BiH, “stabilokratija” je stvorila katastrofalno političko stanje. Sa stanovišta zapadnih interesa, ona dobro funkcioniše! Kod toliko ratova koje je zapadna plutokratija proizvela po svijetu, još jedan novi rat na Balkanu i neka nova Srebrenica nemaju nikakvog značaja.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Od Herceg Novog za Dan mladih: Parampaščad, Jack Lupino i L’ombelico 12. avgusta u...

Povodom Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, u Herceg Novom će biti održan koncert bendova Parampaščad, Jack Lupino i L’ombelico. Ovaj program grad organizuje mladima na...

Crnogorske zastave na crkvama u Tomićima, Vignjevićima, Stubici…

Akcija postavljanja crnogorskih zastava nastavljena je i danas. Crnogorska zastava postavljena je i na Sabornoj crkvi Svetog Đorđa i crkvi Svete Gospođe, na Njegušima, crkvi...

Svjetski dan lavova, kralj džungle na korak od liste ugroženih vrsta

Danas se obilježava Svjetski dan lavova. Ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o ljepoti ovih vrhunskih lovaca, koje nazivaju „kraljevima džungle“, kao i informisanje...

Crnogorska zastava i na Omerbašića džamiji u Starom Baru

Na zidinama ispred Omerbašića džamije u Starom Baru večeras je u znak podrške, okačena crnogorska zastava. Zajedno sa zastavom okačena su i dva manja transparenta. “Bog/Alah...

Protestni skup ljubitelja životinja u subotu u Podgorici

NVO "Prijatelji životinja Podgorica" i NGU "Pečat humanosti" sa Cetinja u suboru će u Podgorici održati građanski protest povodom neodgovornog odnosa nadležnih službi prema...

Najčitanije

Povezano

Mali od palube Dobrice Ćosića

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović U crnogorskom javnom mnijenju preovlađuje uvjerenje da je laž o „crnogorskom nacionalizmu“ skorašnjeg datuma proizvodnje. Nekim kritičarima te laži nad...

Perović o izjavi Joanikija: Apsolutna, perfidna, pogana besmislica, namjera da oburdavanjem Lovćena oburdaju Crnu Goru

Joanikije Mićović se nešto ozbiljno pobrkao kada Crnogorce optužuje za ustaštvo, očigledno se pobrkao sa istorijom ili je zaboravio da su njegovi ideološki preci...

Dokle će radikalska fakinerija rušiti Crnu Goru?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Crna Gora je u stanju teške političke bolesti koja crvotoči sve strane njene današnje egzistencije. Napale su je dvije ujedinjene...

Crnogorska parada antisuvereniteta

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović U novijoj političkoj povijesti pojavio se izraz „parada suvereniteta.“ Opisuje se njime jedna strana raspadanja Sovjetskog Saveza. Vladajuće oligarhije u...

Komentari

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sofija
15.01.2022-08:24 08:24

“Srbija bilježi izuzetno nizak ekonomski rast..” Toliko si zao, neznan i glup, da je to neverovatno. Po svim parametrima Srbija ima visok ekonomski rast i razvija se kao SFRJ krajem 60.ih godina.Valjda vidiš oko sebe napredak i boljitak. Koje su ti to “građanske slobode” ugrožene kada laprdaš šta hoćeš a niko na to ne daje ni 5 para? Da budeš srećan i zahvalan što imaš visoku profesorsku platu, pa ono što ide uz platu, besplatno lečenje, itd. Među prvima si se besplatno vakcinisao. Da nisi navikao na bolje, a gladan si, go i bos emigrirao u Srbiju koja ti je… Pročitaj više »

Milena
15.01.2022-15:29 15:29
Reply to  Sofija

Koliko mrznje cuci u tebi ,plasi se te mrznje i jada,ubice te,

Rovca
15.01.2022-10:54 10:54

Ronald Regan je treci presjednik Amerike koji je posmrtno odlikovao generala Migailivića. Neophodno je dodati u ovom prikazu!

Anthropos
15.01.2022-11:11 11:11

Moglo bi se samo dodati da je – u kontekstu sve većih razlika u dohotku (u USA 10% najbogatijih ima više bogatstva od ostalih 90%..!).-
pričati o “demokratiji” je apsurdno. Posebno u doba eksplozije informacija koje kontrolišu bogati. To objašnjava zašto raste desnica i fašizam u cijelom svijetu (jer se isti proces događa i u drugim visoko razvijenim državama). Demokratija je samo maska za plutokratiju?

Hominem Quero
15.01.2022-23:38 23:38
Reply to  Anthropos

Sve apsolutno tačno, u pravu ste! Odličan komentar!

Banjani54
15.01.2022-13:19 13:19

Je li tačno da je ovome iz Macavara ujak Joanikuje iz Prigradine, obojica iz Banjana?

B.Zekovic
15.01.2022-14:28 14:28

Svaki tekst profesora Milenka Perovica objavljen na portalu Aktuelno, je sjajno, multidisciplinarno naucno i knjizevno djelo.. Jasan, razgovjetan, potkrijepljen cinjenicama prikaz veoma slozenih, po drustvo opasnih politickih i ideoloskih zbivavnja i kretanja, u CG, trebalo jesu dragocjen putokaz drustveno-politickim faktorima koji se bore za opstanak i razvoj Crne Gore i Crnogroskih naroda. Crna Gora je izlozena silovitoj agresiji od crnogorskog vjekovnog neprijatelja drzave Srbije i njenih politickih, vjerskihi, krimanlnih, obavjestajnih, i za Crnu Goru izdajnickih domacih usluznih alata. Profesor Perovic to nevjerovatno jasno, ali precizno, definise. Zahvaljujuci njegovim analizama i prikazima, velikom broju gradjana Crne Gore, trenutna situzacija u Crnoj… Pročitaj više »

Eloxx
15.01.2022-16:09 16:09
Reply to  B.Zekovic

Za komentar si zaslužio pojačani sendvič sa parazierom plus sokić

B.Zekovic
15.01.2022-19:39 19:39
Reply to  Eloxx

Oprem dobro, Eloxx!

Ivanisevic
15.01.2022-18:27 18:27

Vratijo bi se profesor u Crnu goru ali on zna da je Crna Gora srpska sparta pa bi njegovo kovertitstvo bilo jos izražazenije. Najbolje bi se osjećo u Pristinu I građani bi ga I intelektualna elita Kosova privatila.

B.Zekovic
15.01.2022-19:41 19:41
Reply to  Ivanisevic

E jado jadni!

Ivanisevic
15.01.2022-22:18 22:18
Reply to  B.Zekovic

Kako Zekovicu kažeš da sam jako jadni.Ti me nepoznajes. Ja zatebe nemogu to reci ali tvoji komentari ukazuju da si ogranicen u intelegenciji ali I u kulturi. A I nijesi ni neki junak kad vređas pod sifrom bez punog imena.

Prcković
15.01.2022-19:31 19:31

Naš narod lepo kaže: “Nema veće budale od školovane budale”..

B.Zekovic
15.01.2022-20:59 20:59
Reply to  Prcković

Onda, prema Vasem narodu, Vi mora da ste veoma, veoma skolovani!