Nedjelja, 14 Jula, 2024
Rubrika:

UNIMOD povodom smrti Milenka Perovića: Svojim moćnim intelektom i britkim perom hrabro i nesebično se borio za Crnu Goru

''Svojim moćnim intelektom i britkim perom profesor Perović se hrabno i nesebično borio za Crnu Goru. Slobodnu i savremenu zajednicu svih njenih građana i naroda. Antifašističku i evropsku. Nezavisnu i suverenu. Njegove kritičke i polemičke, nadasve mudre, tekstove bilo je i uvijek će biti zadovoljstvo čitati. Poučni su danas kao što će i uvijek biti''

Smrt profesora Milenka Perovića šokirala je crnogorsku dijasporu. Od Amerike, preko Evrope do Dalekog istoka i Australije, crnogorska dijaspora i iseljeništvo sa tugom i nevjericom se oprostila i još uvijek oprašta od profesora Perovića”, navodi se u saopštenju Ujedinjena crnogorska dijaspora (UNIMOD) iz Njemačke, Turske, Kanade, Australije, BiH, Srbije, Novog Zelanda, Luksemburga i SAD-a .

“Njegovim preranim odlaskom izgubili smo zaista mnogo. Svojim moćnim intelektom i britkim perom profesor Perović se hrabno i nesebično borio za Crnu Goru. Slobodnu i savremenu zajednicu svih njenih građana i naroda. Antifašističku i evropsku. Nezavisnu i suverenu. Njegove kritičke i polemičke, nadasve mudre, tekstove bilo je i uvijek će biti zadovoljstvo čitati. Poučni su danas kao što će i uvijek biti”, navodi se u saopštenju.

Imenovanje profesora Milenka Perovića na poziciju predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom-isljenicima, nominalno stalnog savjetodavnog tijela Vlade Crne Gore u svim pitanjima od značaja za crnogorsku dijasporu i iseljeništvo, neposredno je prethodilo tridesetoavgustovskoj promjeni vlasti i politike u Crnoj Gori.

“Kao što je poznato, sa čvrstog pro-evropskog kursa crnogorsko društvo je odvedeno, od strane velikosrpskih, pseudo-klerikalnih, litijaških elemenata, na političku stramputicu i u duboku ekonomsku krizu. Ovakav nagao zaokret prirodno i sasvim očekivano doveo je do nezapamćenog pogoršanja odnosa između vlasti u Crnoj Gori i patriotski, independistički i suverenistički orijentisane crnogorske dijaspore i iseljeništva”, navode iz UNIMOD.

I u ovoj, za sve novoj i nepoznatoj situaciji, profesor Milenko Perović odabrao je pravi i za njega jedini mogući put. Koristeći se svojim bogatim rječnikom i virtuoznim književnim stilom profesor Perović se nije libio nazvati stvari pravim imenom. Nesmiljeno i žestoko riječima “udarajući“ neprijatelje Crne Gore profesor je hrabrio zdrave snage, podsjećajući da je teško stanje samo privremeno, i da četnici i velikosrbi pobjedu nad Crnom Gorom ne mogu odnijeti. Kako napisa profesor Perović prije samo nekoliko mjeseci.

„U potonje tri godine sve više ih hvata strah od Crnogoraca. Začudo, ispravno su zaključili da će s istorijske scene – posebno s njenog crnogorskog dijela – biti oduvani kao paperje kad se suverenisti ozbiljno politički i programski i djelatno ujedine! Pred silom crnogorskog jedinstva povlačila su se carstva, a kako ne bi onaj jad i čemer koji sebe još naziva istorijskom narodom,“ navode iz UNIMOD.

U ime crnogorske dijaspore-iseljeništva, hvala profesore za sve!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve