Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Antisrpska matematika

Zašto, dakle, ne vjerovati da će mnogi glasači – gubitnici iz prvog kruga, glasati za Mila Đukanovića u drugom? Pogotovo što im to ne bi bio prvi put. Recimo, Jakov. Prođe li Andrija Mandić u drugi krug, Jakov bi se mogao sjetiti onih vremena kada je kao stipendista raznih Vlada i favorit Atlas grupe Duška Kneževića, bio omiljeni mladi ekonomista DPS-ovske Crne Gore. I emocije radi, zaokružiti Mila

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Nije lako srpskom biračkom tijelu uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora. Nema više Đeda da pokaže put, niti litija da udahnu prijeko potrebno samopouzdanje za konačan slom Crne Gore. Brine ih i istorija ovoga krša koji je oduvijek imao recept da neprijatelju slomi zube. Ne ide im u prilog ni Njegoš i ona o Muratu, Bonaparti, a pogotovo o Nemanji.

Opet je na sceni srpska nesloga. Razjeda ih ideologija, neko voli Vučića, neko Đilasa, ne kleče svi jednako pred Joanikijem i Porfirijem, neko koketira sa Zapadom, a neko samo simulira, ne ljube svi jednako ni majčicu Rusiju. Jedino što ih ujedinjuje, jeste mržnja prema Crnoj Gori i ubijeđenost da je samo rad na nestanku Crne Gore ispravan i poželjan epilog još jedne krize na Balkanu. Za ovo potonje, osim četiri predsjednička kandidata, značajnu podršku imaju u v.d. premijeru, pa čak i u nekim bitnim zvaničnicima evropskih zemalja koji službuju na Balkanu.

Andrija Mandić, Jakov Milatović, Goran Danilović i Aleksa Bečić se, rekoh, po nečemu ipak razlikuju. I svoje potencijalne glasače stavljaju pred dilemu: kome se prikloniti, a pritom ostati odan svetom cilju izgradnje ”srpskog sveta” u kome će Crna Gora imati status nalik Banovini u Kraljevini SHS. Ili još lošiji.

Ko će ih sad sastavit’ kad im nema Đeda

Otprilike, kao kada bi neko prije 80 godina tražio da se odlučite između Draže Mihailovića, Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i Pavla Đurišića. Bilo bi pretenciozno i vraški teško praviti pojedinačna poređenja četvorice aktuelnih i četvorice nekadašnjih prvaka i nosilaca ravnogorske ideologije. Pogotovo zato što ipak živimo u mirnodopskim vremenima, uprkos čestim konfliktima koji na iskušenje stavljaju krhki građanski mir.

Ipak, neodoljivo se nameće sličnost između vojvode Pavla Đurišića i vojvode Andrije Mandića, jer obojicu karakteriše značajan “učinak” na terenu i ugled beskompromisnog borca za srpsku stvar. Slični su i po odnosu prema pristalicama komunističke ideologije i načinu na koji su doživljeni u krajevima sa muslimanskom većinom.

Sličan je, istina, Mandić i sa Milanom Nedićem koga je karakterisala briga za opstanak srpskog naroda pod Njemcima, kao što ovaj današnji brine o položaju Srba “pod Crnogorcima”. Ipak, neke Nedićeve osobine više pristaju Aleksi Bečiću. Naime, baš kao što je Nedić bio predsjednik marionetske Vlade za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, tako je Aleksa komandovao marionetskom skupštinskom većinom nakon što je crkva Srbije u manastiru Ostrog odabrala one koji će je predstavljati u “oslobođenoj” Crnoj Gori. Nedićev cilj bio je da uguši ustanak srpskog naroda, baš kao što je Aleksa predano brinuo da Crnogorci ne ustanu zbog veleizdaje počinjene usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Sad me ne pitajte zašto me Goran Danilović podsjeća na Dimitrija Ljotića koji je još 1935. godine osnovao profašističku stranku Zbor. Egzotika u nazivu stranaka u kojima je djelovao Danilović veoma je slična Ljotićevoj imaginaciji. Elem, Daniloviću je baš kao i Ljotiću imanentan nacionalizam, etika Srpske pravoslavne crkve, integralno jugoslovenstvo kojim je zamaskirao svoje srpstvo… Zajednička im je osobina: saradnik okupatora.

Što je ostalo na kraju, osim da titulu načelnika štaba Vrhovne komande Srpske vojske u otadžbini, umjesto Dragomiru Draži Mihailoviću, pripišem Jakovu Milatoviću koji, otkad je ušao u onu sobu što je zovu VAR, a više priliči štabu za planiranje poželjnog broja egzekucija nad neprijateljem, kao da otud nikada nije izašao. Istina, čiča Draža je djelovao autoritativnije nego što danas djeluje Jakov, ali polako: nemamo dovoljno podataka kako je Draža izgledao sa 37. U svakom slučaju, obojicu odlikuje beskrajna odanost ideji Velike Srbije i strpljenje u donošenju odluka. I jednog i drugog je karakterisalo/karakteriše ubjeđenje da je proljeće baš njihovo godišnje doba u kome će se ostvariti.

Mnogi će apstinirati u drugom krugu

Rekoh već da srpskom korpusu očajnički nedostaje Đedov autoritet. Da ne bješe korone, danas bi vjerovatno govorili o jednom predsjedničkom kandidatu izbornih pobjednika iz 2020. godine. Ali, samoljubivost, rivalstvo, isključivost ili neki sličan razlog, učinio je da se opet počne govoriti o srpskoj neslozi koju je kilometraža sa litija na kratko ukrotila. Iskreno, u postojećoj konstelaciji političkih snaga, pod jakim političko-medijsko-finansijskim uticajem Beograda, sa više od 50 hiljada fantomskih birača u nepročišćenim biračkim spiskovima, mislim da bi kandidat Srpske crkve i zvaničnog Beograda, pobijedio možda čak i u prvom krugu.

Ovako, podijeljeni, razjedinjeni i posvađani, dali su iznenadnu šansu Đukanoviću da se na velika vrata, kao pobjednik vrati u politički život i pošalje poruku da će i na skorašnjim parlamentarnim izborima, srpska opcija biti poražena.

Jer, ako čak i Cedemov Bešić kaže da će Đukanović sigurno ući u drugi krug, nije toliko bitno hoće li mu se suprotstaviti Mandić ili Milatović. I jedan i drugi, nesporno, imaju po 20-30% tvrdih glasača koji će apstinirati u drugom krugu i vjerovatno u kuloarima pričati da će prije dati glas Đukanoviću, nego onom drugom.

”Rogovi u vreći”

Pojednostavljeno, zamislite Mandićeve glasače kako se mobilišu da glasaju za Jakova Milatovića u drugom krugu! Nema šansi. Taman kao što bi Milatovićevi koji su sad Evropa sad, dakle evropljani (!), pohrlili da zbiju redove i daju glas Andriji Mandiću. A nema autoriteta koji će ih pozvati da to ipak učine. Nije to ni Aleksandar Vučić, ni Joanikije, još manje Porfirije ili Milomir Marić ako opet proglasi “bitku za Crnu Goru”.

Moguće je čak i da nekima od njih proradi emocija prema vremenu kada su glasali za Mila Đukanovića. Bješe to vrijeme neokrnjene vladavine DPS-a i “tradicionalnih saveznika” kada je bilo časno, ponosno i unosno biti Srbin, opozicionar. Jedina obaveza bila bi ti da svuda, na svakom koraku, a pogotovo u Beogradu ili negdje na Zapadu pričaš da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi, da Milo hoće da nam uzme svetinje i da matica Srbija treba da pomogne svojoj ugroženoj braći. Ta priča bila je najbolja ulaznica za lagodan život, za neku koncesiju ili tender ako si jači igrač, ili u lošijem slučaju, za posao u javnom sektoru i pomoć tvojoj NVO ako se zalaže za srpske interese.

Zašto, dakle, ne vjerovati da će mnogi glasači – gubitnici iz prvog kruga, glasati za Mila Đukanovića u drugom? Pogotovo što im to ne bi bio prvi put. Recimo, Jakov. Prođe li Andrija Mandić u drugi krug, Jakov bi se mogao sjetiti onih vremena kada je kao stipendista raznih Vlada i favorit Atlas grupe Duška Kneževića, bio omiljeni mladi ekonomista DPS-ovske Crne Gore. I emocije radi, zaokružiti Mila.

Šansa za crnogorsku opciju

Nikada nijesam bio pristalica vještačkog uljepšavanja stvarnosti niti nerealni optimista. Konstelacija političkih snaga u Crnoj Gori, kao posljedica imperijalne politike Beograda i višedecenijske asimilacije Crnogoraca pogotovo u školstvu i medijima, ne ide na ruku nacionalnim Crnogorcima. Podmazan Judinim srebrenjacima iz Beograda, uz pomoć Srpske crkve, srpskih kuća i novopečenih budžetskih ekstremista, srpski korpus u Crnoj Gori u stanju je da okupi i mobiliše respektabilan broj pristalica koji bi burno proslavio nestanak države u kojoj su se rodili.

To što su, za razliku od avgusta 2020. godine povukli strateški loš potez, daje međutim šansu crnogorskoj opciji da pregrupiše snage, revitalizuje svoju političku poziciju i vrati se na veliku scenu. Pobjeda Đukanovića značila bi sjajnu polaznu osnovu za pobjedu na skorim parlamentarnim izborima, a time i povratak na put evropskih integracija i obnovu poljuljanog državnog dostojanstva.

Matematika ovoga puta ide u prilog onima koji nemaju rezervnu domovinu. Đukanovića bi jedino cunami mogao da spriječi da ode u drugi krug. Njegov suparnik tražiće se između Andrije Mandića i Jakova Milatovića. Obojica mogu računati na 25 – 30% podrške onih koji će glasati, s tim što Mandić ima neuporedivo jaču partijsku infrastrukturu i stabilnije biračko tijelo. Jači mu je na prvi pogled i pokrovitelj, jer podrška Aleksandra Vučića ipak vrijedi više od one koju Milatoviću pružaju Đilas, Šolak, koncern Vijesti, ali i neki isluženi ambasadori zapadnih država na čelu sa Kristoferom Hilom. Zanimljiva je kombinatorika vezana za crkvu Srbije. Zvanično, oni su na Mandićevoj strani, mada ima indicija da je Milatovićevu kasu za kampanju napunio upravo pop Joanikije. Zagonetka vezana za to je utoliko veća ako se zna da Mandićev kadar iz EPCG Milutin Đukanović poklanja novac svih građana Crkvi, a Crkva pomaže Mandićevog protivkandidata. No, ne treba uopšte sumnjati da će se popovi brzo prestrojiti i podržati onog srpskog kandidata koji bude učesnik drugog kruga.

Sve u svemu, u nedjelju nas očekuje zanimljiva izborna trka koju će obilježiti nikad kompaktnije crnogorsko i nikad razjedinjenije srpsko biračko tijelo. U takvoj situaciji, samo čudo može spriječiti Mila Đukanovića da i u narednih pet godina bude predsjednik Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

26 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
15.03.2023-11:59 11:59

Redžić pljuje po Srbiji u kojoj se besplatno školovao i besplatno jeo i živeo u studentskom domu. Pola familije mu živi u Beogradu. Dok je bio gladan bio je Srbin, a kada se najeo postao je Milogorac.

Lovćen
15.03.2023-12:37 12:37
Reply to  Merlin

Kao i uvijek sve lažeš ka pas teško tome koga Srbi hrane a Rusi brane.A ti si se prvi put narilja na korito sekte Spc pa sad sa toga korita lajes na sve e pa koritaru ovdje si dosa kao bijednik a bogami ćeš tanje prdjeti jer ćeš se morati navici na neku novu Crnu Goru

RIR
15.03.2023-14:17 14:17
Reply to  Merlin

… zaboravio si pope Merline “da je došao na stidije u japanke…”
sve besplatno /a sve platio po zakonima SRB /pope Merline a voli Crnu Goru -čudo jedno nije uspjela SRB da ga “prekalimi” da voli srbiju a on “srpski spartanac”—-
daj pope “promijeni ploču” nijesi ti iz “Mrtva Duboka” ti si iz LJIGA /srb/…

Merlin
15.03.2023-14:42 14:42
Reply to  RIR

U japankama je došao onaj akademik Perović, što vikendom prodaje kajmak na pijaci.

RIR
15.03.2023-16:19 16:19
Reply to  Merlin

…oces da poniziš sve Crnogorce ,koji nijesu Srbi a što ste vi Srbi- 500 godina vam turci …mame i sestre /a preci šetali opanke …/i tako 500godina /49% imate Turske krvi – RTS objavio / …drži se teksta pope , za koji bi trebao da daš komentar…! Perovic ZLATA vrijedi….kakav je danas takav je bio 1990 ,OD kad ste vi navalili na sve Cgorsko…ko god tebi pope “dođe u goste” ti mu brojiš zalogaje …zar je Srb.studente besplatno hranila ili je to bilo u skladu sa zakonima za sve studente jednako …ili je problem samo za studente koji su ostali… Pročitaj više »

Merlin
15.03.2023-14:57 14:57
Reply to  RIR

Pa jel jeo i živeo ovaj za džabe u domu ili nije ? Jel se školovao za džabe ili nije ?

XYZ
15.03.2023-14:18 14:18
Reply to  Merlin

Bio je Srbin dok ti nije bio s mamom.

Mrtvo Duboko
15.03.2023-12:13 12:13

Redžo koliki si amater i providan vidi se po tome da američkog ambasadora K.Hila zoveš isluženim. Ko ti je to naručijo ?

Trajko
15.03.2023-12:32 12:32

Vučića precrtajte, on sad spašava svoju gu.icu. Miloš-Francuz, Boško-Ljotićevac, Milica-šljivovica i naravo Matija i njegova bratija, su glavna tema u Srbiju, para nema ni izbliza ka 2020 godine. Tako da će kosti i granula biti mnogo, mnogo manje.

Mirko
15.03.2023-12:43 12:43

E glupi Merline, uvijek ista tvoja priča koju stalno ponavljao, a ne kazes da je tvoja majka radila u parku kod Ekonomskog fakulteta i da si ti iz vanbračne veze sa jednom mušterijom, i još nam ne objasni što se crkva u ustavu iz 1905 zvala CPC a ne SPC!

Merlin
15.03.2023-13:37 13:37
Reply to  Mirko

Kod Ekonomskog ti tata radi kao trandža, a mama i sestra su ti kod Plavog mosta. Lepo je što se bavite porodičnim biznisom. :)

Damjanovič
15.03.2023-12:45 12:45

Taman si mrtvo duboko, kad jednog vrhunskog, iskusnog novinara tako nazivaš, pa i jeste Hil takav kao sto ga Nebojša naziva .

Merlin
15.03.2023-13:35 13:35
Reply to  Damjanovič

Neumesno je poređenje vrhunskog diplomate sa jednim nebitnim novinarčićem.

Marina
15.03.2023-12:55 12:55

Mislim Nebojsa da se varate za drugi.krug.Ko kod bude protivnik Djukanovicu, moze i baba Vanga ,oni ce glasati za nju.Njih vodi uzasna.mrznja i sve ce uciniti da on ne pobijedi.

Merlin
15.03.2023-13:34 13:34
Reply to  Marina

Zamisli koliko treba da budeš glup pa da glasaš za autokratu koji je već 30 godina na vlasti. Neko ko je na vlast došao u džemperu, a sada ima skupo satove i milijarde.

Lovćen
15.03.2023-15:50 15:50
Reply to  Merlin

Jedan je MILO ostalo su miševi a ti Djojlen

dragan
15.03.2023-13:05 13:05

Nadahnuto ! Fenomenalno! Legendo svaka cast!

RIR
15.03.2023-13:10 13:10

…BRAVO REDZIĆU !
“neka bude što biti mora ….neka bude borba neprestalna…”
“ …ne bojim se vražjega kota,neka ga je ka na gori lista ,no se bojim od zla domacega…”
/ veliki NJEGOŠ CRNOGORSKI / -dako /ako/ se Nebojša ovi IZDAJNICI prepoznaju u ove stihove…
i ne izdaju majku CG —-kažu brat brata do jame -nikad u jamu /došli smo blizu nje…ako vide….!

Micko
15.03.2023-13:48 13:48

Marina mislim da se vi varate, mnogi u Es koji su bili nekad u DPS i vecina Uraša nece nikad glasati za cetnickog vojvodu i predstavnika crkve Srbije Mandica, ni ja nijesam veliki ljubitelj DPS ali ću uvijek glasati Mila i DPS od tih klerošovinista iz DF,.Es i Demokrata!

Komita
15.03.2023-13:55 13:55

I ja pljujem Srbiju pedofilu Merline, niko tamo negde je besplatno studirao budalo neznavena, i moja malenkost je studirala tamo ali 87 kad je bila SFRJ u plavo sam stan i sve ostalo, kretenu jedan, prava si budala jadan onaj koga Srbija brani i hrani, ni sebe kroz istoriju ni jesu mogli odbraniti no su od 1459 do 1878 bili pod Turcima i Turci su im 500 godina spavali sa temama i imamo prilike vđetii koliko je to čista nacija, , ostavi nas više Srbije, daleko im lijepa kuća, najgora nacija poluturske Cija je društvena svijest formirana na Farmama, Zadrugama,… Pročitaj više »

Merlin
15.03.2023-15:00 15:00
Reply to  Komita

Srbi pod Turcima sačuvali svoju veru, crkve i manastire, a gde su tvoji crkve i manastiri ? Do juče si imao trobojku i pričao sprskim jezikom, a sada ti fale crkve da kompletiraš nov identitet.

Komita
15.03.2023-16:58 16:58
Reply to  Merlin

Sačuvali su im Turci vjeru i crkvu a ne oni, a mi smo imali CPC do 1918 dokle je nijesu srpski okupatori brutalno ukinuli, a danasnja zastava i krstaš barjak postoje još iz doba Crnojevića, a trobojku je uveo kretenu kraljNikola krajem 19 vijeka, nijesmo srpski pricali no srpskohrvatskim i prije drugog svjetskog rata narodnim jezikom, inače srpskohrvatski je stvoren Bečkom dogovorom 1850 godine!

Lada
15.03.2023-13:59 13:59

Ne piše se naručijo , nego naručio.
To se uči u nižim razredima. Nepismen si.

Lada
15.03.2023-17:07 17:07

Izvanredan članak.

Ivana
15.03.2023-20:54 20:54

Merline bia saricu usudis li se drzati ti predavanja u cg posle pljuvanja po nasoj drzavi,posjetice tribinu grupa patriota da brutalno sramno ponizavanje kazes u lice smradu majmunoliki,ne smijes u rodnu hrvatsku hrani te diktator vucic sramoto

Ulqin
15.03.2023-22:26 22:26

Mislim da analiza nije realna. Milo gubi izbore ako mu protivnik nije Mandic. Jedino njih dvojica imaju moc da u glasacu probude abstinenciju. Ako prodje Milatovic desice se suprotno i Milo gubi. Postoji ogromna zelja u narodu da Milo ode ali ne tolika da ga zamjeni Mandic. I to Milo zna pa je i zbog toga planiran njihov duel (Djukanovic – Mandic), da se stvori privid da ova trka ima dva kandidata.