Srpsko more, SAO Boka i tamo daleko…

Ta geografska šizofrenija dobila je dodatne simptome i na Svetostefanskom saboru Srpske pravoslavne crkve u manastiru Savina, gdje su se mogle čuti i paranoidne poruke da će, ako se usvoji predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti, tamo oni, na nekom “crkveno - narodnom saboru” odlučiti da formiraju nešto kao “SAO Boku”, po uzoru na ranije SAO Krajina, SAO Hercegovina, SAO Zapadna Slavonija…

piše: Goran Popović

Podsjećanja radi, pjesma s početka 20. vijeka „Tamo daleko“ nastala je u vrijeme dok je srpska vojska, nakon strateškog uzmaka 1916. godine, boravila na grčkim ostrvima Krf i Vido.

Usput, baš je crnogorska vojska, u krvavoj Mojkovačkoj bici te godine, omogućila izvlačenje srpske vojske preko Crne Gore i Albanije, prema planu vojvode Radomira Putnika. Crnogorci su izginuli na Mojkovcu, a srpski vojnici kasnije su kukali kako: “niko ne zna šta su muke teške, dok ne pređe Albaniju pješke.” Sa Krfa i Vida zatim su zapjevali: “Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija…”

Sto i kusur godina kasnije, međutim, neki vrlo memoradumski nastrojeni srpski istoričari, političari, pjesnici, umjetnici, a posebno popovi, pokazali su izuzetan entuzijazam za promjenu geografske faktografije, pa su, krajem prošle godine u Budvi, a ovih dana u Herceg Novom, konstatovali kako crnogorsku obalu svojim talasima umiva “srpsko more”.

Ta geografska šizofrenija dobila je dodatne simptome i na Svetostefanskom saboru Srpske pravoslavne crkve u manastiru Savina, gdje su se mogle čuti i paranoidne poruke da će, ako se usvoji predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti, tamo oni, na nekom “crkveno – narodnom saboru” odlučiti da formiraju nešto kao “SAO Boku”, po uzoru na ranije SAO Krajina, SAO Hercegovina, SAO Zapadna Slavonija…

Zbog izrečenih teritorijanih pretenzija Ministarstvo kulture Crne Gore i Crnogorski pokret najavili su krivične prijave.

Onda se oglasio mitropolit Amfilohije objašnjavajući da na “Trgu ćirilice” ona zastava sa četiri S kojom je uokvireno ime Herceg Novog nije bila srpska, nego crkvena?! Inače je ovih dana Amfilohije davao razne izjave, među kojima je posebno logički zagonetna ona u kojoj veli da “je crkva Božija, a ne bilo koje države ili nacije”!

To otvara brojna pitanja: Zašto onda on pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a ne nekoj nenacionalnoj ili nadnacionalnoj? Ako je, kao što Amfilohije zbori, zašto postoji Ruska, Bugarska, Ili, odnedavno Ukrajinska pravoslavna crkva? Sa sve državnim i nacionalnim odrednicama! Zašto bi samo pravoslavnim Crnogorcima ta mogućnost bila uskraćena? Da li zato što su po Amfilohijevom kazivanju Crnogorci “komunistička kopilad” ili “što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori”? Sa takvim naci – fašističkim stavovima njemu nije mjesto u bilo kojoj “božjoj kući”, kako god da se ona zvala.

Ili baš jeste u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je, kao što početkom godine napisa A.Nikolaidis, “previše srpska, a premalo crkva”.

I zato organizuje “humanitarne koncerte” na “trgovima ćirilice” sa sadržajima nacionalističkog orgijanja…

PS: Tamo daleko im bila lepa kuća… I lepa sela.

1
Komentari

avatar
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
Ljuta
Gost
Ljuta

Prva neistina o nekim crnogorcima koji nisu srbi se dokazuje originalnom himnom CG. Oj junaštva svetla zoro Majko naša Crna Goro. Na tvojim se vrletima Razbi sila dušmanova Jedina si za slobodu Ti ostala srpskom rodu Dat će Bog i sveta Mati Da se jednom sve povrati. Druga neistina je da crnogorci nisu bili Srbi je bitka na Mojkovcu jer da to nije istina zar se ne bi ti posebni crnogorci pobunili na govor svog komandanta… Pre 104 godine, na Badnje veče 1915. komandant Vojske Kraljevine Crne Gore serdar Janko Vukotić je pred vojnicima održao sledeći govor: „Svoj hrabroj srpskoj… Pročitaj više »