Subota, 2 Decembra, 2023
Rubrika:

Rusija pokušala da se umiješa u događaje u CG

Evropski parlament zabrinut je zbog ozbiljnih incidenata na izborni dan u Crnoj Gori i poziva Evropsku komisiju da pomno prati istrage koje vode nadležni organi – stoji u prijedlogu rezolucije EP o Crnoj Gori koju je sačinio izvjestilac za našu zemlju Čarls Tanok.

U tom dokumentu se navodi i da su primjetni pokušaji Rusije da utiče na razvoj događaja u našoj zemlji, piše današnja Pobjeda.

Prijedlog Tanokove rezolucije, u koji je Pobjeda imala uvid, predat je u utorak Odboru za vanjske poslove EP.

– Evropski parlament primjećuje pokušaje Rusije da utiče na razvoj događaja u Crnoj Gori. Zabrinuti smo zbog ozbiljnih incidenata koji su se desili 16. oktobra 2016. i pozivamo potpredsjednicu Evropske komisije i visoku predstavnicu Unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federiku Mogerini i Komisiju da pomno prati istrage koje vode nadležni organi.

Smatramo važnim da relevantne službe država članica međusobno razmijene informacije koje se odnose na ove incidente, kao i sa visokom predstavnicom EU i Komisijom – navodi se u prijedlogu rezolucije.

Tanok u svom tekstu pohvaljuje nadležne organe u Crnoj Gori za uredno održavanje parlamentarnih izbora 16. oktobra.

– Pozdravljamo revidiran pravni okvir po kome su se izbori održali, ali primjećujemo da i dalje ima određenih administrativnih nedostataka, uključujući tu i Državnu izbornu komisiju, kao i zabrinutost zbog preciznosti biračkog spiska i politizacije – piše u tekstu rezolucije.

EP očekuje, kako dodaje, da će sve navodne neregularnosti i navodi o zloupotrebama javnih resursa biti u potpunosti istraženi.

– Primjećujemo, sa žaljenjem, da dio opozicije nije priznao rezultate izbora. EP prepoznaje pokušaje spoljnih aktera da diskredituju izborni proces i poteškoće koje je ovo prouzrokovalo – stoji u prijedlogu.

Navodi se da je Vlada izbornog povjerenja formirana pred parlamentarne izbore i da EP pozdravlja činjenicu da je to bio proces koji se odigrao između aktera u Crnoj Gori i koji je postignut konsenzusom političkih partija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve