piše: Željko Vukmirović

Povodom obilježavanja, sada već čuvenih, “800 godina autokefalnosti SPC”, Amfilohije je rekao da se ne slaže sa odlukom da se predsjedniku Srbije dodijeli orden Svetog Save.

“On nije predsjednik srpskog naroda u svijetu.”

Pa i nije. Samo je neko sa stečenim legitimitetom i mandatom da obavlja funkciju predsjednika Srbije. U prevodu, ima čovjek potvrdu. Sa druge strane, taj isti Amfilohije, nema potvrdu ni o 800 godina autokefalnosti, a ni o samoj autokefalnosti. Ima samo pravo da priča. No, što će crna demokratija…

Nego, vole Srbi ordenje. Ili se možda niko više ne sjeća kako se svojevremeno Vučić raspekmezio kad je čuo da će od Putina da dobije orden? Dobro, jeste bilo patetično i za razmazivanje po podu, ali čovjek je dobio orden. O tome šta je sve Srbija izgubila, pričaće generacije…

Pri tome, ni ovi crnogorski Srbi nisu operisani od ordenja. Ili se možda niko više ne sjeća kako je Milan Knežević, baš za vrijeme svog boravka u zatvoru dobio malu bistu maršala Žukova i povelju Besmrtnog puka koju je primio njegov brat?

Za zatvoreništvo i “rusku stvar”.

Inače, ta bista Žukova, veličine nekih 20 cm, proizvodi se u hiljade primjeraka i isporučuje svake godine.

A onda, na red stiže i podsjećanje na onu epizodu iz predstave “Dugo putovanje u Jevropu”.

Pa, zašto da mu damo orden?

“Nizašto, bogomi.”

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje obajavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta. 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve