Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva tek što je, uz mnogo napora, postigao saglasnost o proceduralnim pitanjima, suočio se sa novim problemom – najavom Demokratskog fronta da će tri predstavnika tog opozicionog saveza podnijeti ostavke na članstvo u Odboru.

Ostavke Strahinje Bulajića, Predraga Bulatovića i Branke Bošnjak uskoro će biti i formalno u skupštinskoj proceduri, a parlament će morati da ih konstatuje na plenarnoj sjednici.

To će oduzeti dosta vremena i dovesti u pitanje sam rok za završetak posla koji ističe 15. novembra. Skupština bi na istoj sjednici, koju je teško očekivati prije početka novembra, morala da izabere nove članove iz dijela opozicije, jer bi sve drugo bilo kršenje Odluke o formiranju Odbora.

Po Odluci, Odbor ima 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije. To znači da bi Demokrate, SDP i Neđeljko Rudović morali, ako hoće da poštuju Odluku, da se dogovore o popuni tih mjesta. Oni za sada nijesu razgovarali o tome.

– Razgovaraćemo o tome kada bude u proceduri – kazao je za Pobjedu Neđeljko Rudović, ističući da radni odbori uveliko rade i da se konsultacije odvijaju konstruktivno unutar dijela opozicije koji učestvuje u radu Odbora.

Upražnjena mjesta DF-a u Odboru otvoriće „vrata“ i Posebnom klubu poslanika, ako bude želio da kandiduje svog predstavnika za člana tog tijela. Ipak, za sada se takva želja Damjanovićevog kluba ne nagovještava.

– Razumijem motive DF-a koji ne želi da radi u nelegitimno formiranom Odboru, nezakonitim dilom DPS-a i Demokrata. U odnosu na upražnjena mjesta, mogu samo da ponovim sve što sam rekao 31. jula i 23. avgusta na sjednici Skupštine, a tiče se nepoštovanja Odluke od DPS-a u odnosu na legitimni i legalni zahtjev Posebnog kluba – rekao je za Pobjedu Aleksandar Damjanović, šef Posebnog kluba poslanika.

Damjanović, što je više puta ranije istakao, smatra da mu pripada jedno mjesto Demokrata, koji imaju dva člana u Odboru.

Ostavke članova iz DF-a povući će za sobom i potrebu da se mijenja sastav radnih odbora, koji je ustanovljen na prošloj sjednici Odbora održanoj 9. oktobra. Opozicija je tada ostavila šest mjesta DF-u u radnim odborima, od kojih mjesto koordinatora Radnim odborom 3 koji se bavi analizom Ustava, kao i mjesto zamjenika koordinatora u Radnom odboru 1, koji se bavi Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Popuna mjesta DF-a neophodna je i zbog glasanja u Odboru. To tijelo, shodno Pravilima o radu, o svim pitanjima, uključujući dnevni red i zapisnik, odlučuje glasovima 11 od 14 članova. Bez DF-a za svaku odluku potrebna je stoprocentna saglasnost, odnosno da je podrži svih 11 članova. Konstatovanje ostavki DF-a i popuna upražnjenih mjesta, ako opozicija postigne dogovor o tome, najvjerovatnije neće biti prije novembra, što znači da je upaljeno „crveno svjetlo“ i da ističe rok za završtek rada Odbora.

Već je jednom produžen rok za rad tog tijela do 15. novembra, ali već je jasno da je to nerealan zahtjev. Zato je očekivano da Skupština na narednoj sjednici, kada na dnevnom redu budu ostavke DF-a, još jednom produži rok za reformu izbornih zakona.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve