Nešto kao fleš: “The Show Must Go On”  

za aktuelno.me

piše Željko Vukmirović

O tome kako će godina koja je tek otpočela već za par dana pokazati lice promjena koje donosi, možete se kladiti bez imalo ustezanja. Biće mjesta i za popove i za klovnove. Birokrate se podrazumjevaju. Doduše, foliranju će ozbiljno biti uskraćen prostor za kretanje čisto iz razloga što će neke stvari morati da se nazovu pravim imenima. A onda i mnogo toga konačno razriješi.

U prvom redu, to se odnosi na sticanje nezavisnosti Ukrajinske pravoslavne crkve. Ovaj događaj, već promovisan kao „najveći raskol u hrišćanstvu“ može se smatrati i prvom stanicom na putu ka svijetu koji nikada više neće izgledati isto. Pa koliko god da se, a kako smo to već naučili, uz popovski ego i njihove ekonomske računice, čuo zveket oružja. Svijet je poodavno pristao na promjene. Ovo je samo jedna od njih.

Slijedi Brexit. Efekat ovog događaja, a kao epiloga najveće populističke predstave koju je svijet ikada vidio, a  i koja je upalila, zauzeće prilično mjesta ove godine. A i nekih sljedećih. Mi ćemo tu priču zaobići prema onom naslovu pozorišne predstave. „Ne igraj na Engleze“.

Plus, Tramp. Sa istim kladioničarskim narativom. Uz napomenu da zasigurno nisam jedini koji se oduvijek ježio klovnova, pa ma što god izvodili, istraga Roberta Muellera o rezultatima Trampove kampanje će ove godine biti okončana. I svijet bi morao saznati čije su sve ruke zaglavile u ruskom pekmezu.

Tim povodom i mi u Crnoj Gori bi mogli biti razgovorljivi. Jer, imali smo i mi svoje klovnove.

Krajem maja ove godine dogodiće se i izbori za Evropski parlament. Jurnjava za ugodnom pozicijom sljedeće Mogerini, te briselske administracije koja uredno gricka budžetski sir i putne dnevnice, poodavno je atraktivna stvar. Jeste, uopšte ne griješite ako ste tim povodom stekli utisak da se radi o jednom naročitom šou programu. Bez imalo ustručavanja.

Kod nas, opozicija je već odustala od „jurišničke“ priče. Njihova „vrhovna komanda“ se prosula. Mada, postoje i oni koji tvrde – „nije još pri što će“. Zato, vazda im ostaje demagoško trabunjanje i ispisivanje saopštenja nalik virenju iza ćoška. Očigledno da su ukapirali da im je to puno isplativije od učestvovanja. A za novi mandat, već će se nekako snaći. Koalicija tu, koalicija tamo.

Ili, što bi naš prost narod rekao:

„The Show Must Go On“.

 

Komentari

avatar