za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Čekaj malo, samo da se dogovorimo nešto.

Jel’ Amfilohije u jednom trenutku rekao da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna? Jel’ uvažio tu činjenicu pritisnut dokazima?

Pa, šta ‘oće sada?

A jel’ prijavio svoju srpsku crkvu u Crnoj Gori? Pa nije. A jel’ ustanovljeno da srpska crkva postoji manje od sto godina? Pa jeste. A jel’ preko birokratskih miševa preveo crnogorsku svojinu na srpsko ime u posljednjih 30 godina? A jel’ se okoristio tadašnjom proklamovanom državnom zajednicom? Jel’ sve to urađeno na bruku i na sramotu, zajedno sa provalama, prisvajanjima i devastacijama crnogorskih kulturnih dobara?

Pa, šta ‘oće sada?

I čekaj malo, samo da se dogovorimo nešto.

Jel’ bi ova njegova priča prošla u Americi? Ili možda u Njemačkoj? Ili možda u Rusiji? Iskreno, ne želim ni da pomislim šta bi se desilo tamo nekom ko bi na račun države Rusije i njenog rukovodstva izgovorio pola od onog što je Amfilohije rekao o Crnoj Gori.

Nego, čekaj malo…

Crna Gora raspolaže činjenicama o prisvajanju svojih kulturnih i teritorijalnih dobara od strane Srpske pravoslavne crkve. I to u trajanju od sto godina. Raspolaže i činjenicama o zločinima počinjenim nad crnogorskim stanovništvom još od prije sto godina upravo od strane srpskih vlasti koje je podržavala Srpska pravoslavna crkva.

Pa?

Šta sad ‘oće taj Amfilohije? Da besplatno rukovodi nekretninama na teritoriji Crne Gore? Da trpa u džep za srpski interes? Da osvaja vlast u Crnoj Gori? Da nam spočitava ko smo i šta smo?

Čekaj malo…

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
Cetinje
15.07.2020-10:08 10:08

A “dobri i pomalo posteni”Risto Cirov Radovic nezna vije jadan ni sto prica ni sto cini,fukarluk mu “doseze”do Beograda,a mozda misli da ce zivjeti 200 godina kao kornjaca,e neces Risto pa da si od Petrovica,a ne od “mrtvih”Radovica iz Morace.

Crnogorac
Crnogorac
15.07.2020-19:23 19:23

Mnogi su nasrtali na Crnu Goru pope,
Mnogi su je pokusali okupirat la bijednom ne podje za rukom ti pa nece ni tebi. Ti da si ista procitao i naucio nebi niko morao nista da ti prica vec bi i Sam shvatio da je Crna Gora CRNOGORACA i tako c’è biti. Sad posto si svima dosadio pa i sebi idi kod djavola posto za Boga neznas.