Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Žugić: Tranzicija ka zelenom i održivom rastu je neminovnost

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić jedan je od govornika na Istanbulskom ekonomskom samitu koji se danas održava tom gradu

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić jedan je od govornika na Istanbulskom ekonomskom samitu koji se danas održava tom gradu.

“Glavna tema ovogodišnjeg samita se odnosi na zelenu ekonomiju i održivi razvoj, a takođe se razgovara o izazovima koje je pred svjetsku ekonomiju stavila pandemija koronavirusa i načinima za njihovo prevalizaženje, kroz snažniju međunarodnu saradnju. Klimatske promjene, nove tehnologije i investicije su takođe bile teme današnjeg samita”, saopštili su iz Cetralne banke Crne Gore.

Učesnici Samita su, kako su naveli, saglasni u ocjeni da je kriza uzrokovana pandemijom prilika za približavanje interesa vlada, finansijskih institucija i privrednika u donošenju pametnih odluka za prelaz na zelenu ekonomiju. U svijetu brzih promjena u kojem živimo, tranzicija ka zelenom društvu je neminovnost kojoj se moraju prilagoditi privreda, finansijski sektor i vlade, poručeno je sa Samita.

Govoreći na panelu o bankarstvu i finansiranju, guverner Žugić je istakao da „banke treba da podrže klimatski orijentisane i investicije namjenjene dekarbonizaciji industrije, te da, u aktuelnim promjenama, prepoznaju i iskoriste šansu za razvoj novih proizvoda“.

On je dodao i da je unutar Centralne banke Crne Gore formirana radna grupa koja će se baviti pitanjima klimatskih promjena i zelene ekonomije.

U svjetlu glavne teme Samita, guverner je saopštio i da je Crna Gora zainteresovana da u saradnji sa zemljama Evrope, Turske i Kavkaza i uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, konkretizuje inicijative koje predstavljaju tranziciju ka zelenom i održivom rastu, koji podstiče razvoj, stvara radna mjesta, obezbjeđuje ekonomski rast i smanjuje siromaštvo. „Imperativi budućeg razvoja Crne Gore su zelena ekonomija i veća diversifikacija privrede, u čemu će priliv održivih stranih direktnih investicija, u saglasnosti sa UN ciljevima održivog razvoja, imati važnu ulogu“, istakao je Žugić.

Guverner Žugić je, u okviru Samita, imao i bilateralni sastanak sa predsjednikom Svjetskog savjeta za zelenu ekonomiju (World Green Economy Council), Mohamedom Kafafijem (Mohamed Kafafy).

“Istanbulski ekonomski samit, koji se održava jednom godišnje, ima za cilj održavanje i snaženje koordinacije između zemalja, sektora i institucija i predstavlja jednu od najcjenjenijih platformi za raspravu o globalnoj ekonomiji”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve