Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Žugić: Kamatne stope u padu, depoziti rastu

Kamatne stope i dalje imaju tendenciju pada. Uprkos niskim pasivnim kamatnim stopama, depoziti rastu, što je dokaz povjerenja u bankarski sistem, ocijenjeno je na sastanku delegacije Centralne banke Crne Gore sa Evropskom centralnom bankom (ECB)

Kamatne stope i dalje imaju tendenciju pada. Uprkos niskim pasivnim kamatnim stopama, depoziti rastu, što je dokaz povjerenja u bankarski sistem, ocijenjeno je na sastanku delegacije Centralne banke Crne Gore sa Evropskom centralnom bankom (ECB).

foto CBCG

Guverner Centralne banke Radoje Žugić sastao se sa predstavnici ECB u Frankfurtu, gdje je istakao da crnogorska ekonomija bilježi kontinuirani rast u posljednih šest godina.

“U prošloj godini je, prema zvaničnim podacima MONSTAT-a, ostvarena stopa rasta od 5,1 odsto, zahvaljujući, prvenstveno, snažnoj investicionoj aktivnosti, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru, kao i rastu domaće tražnje i privatne potrošnje. U fiskalnoj sferi su, takođe, zabilježeni pozitivni trendovi zahvaljujući mjerama fiskalne konsolidacije koje Vlada odlučno sprovodi“, dodao je Žugić i istakao da će, prema projekcijama Ministarstva finansija, javni dug od ove godine imati silazni trend.

Žugić je istakao da je stanje u bankarskom sektoru osnaženo nakon rješavanja pitanja vezanih za ranjive banke, što potvrđuju odlični pokazatelji ključnih bilansnih pozicija kod 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori. Aktiva banaka, u iznosu od 4,6 milijardi eura, je na istorijskom maksimimu, a stabilnost sistema potvrđuje i izuzetno visok koeficijent solventnosti koji iznosi 19,5 odsto.

Nekvalitetni krediti se u kontinuitetu smanjuju i trenutno iznose 4,75 odsto od ukupnih kredita, što je značajan pad u odnosu na 2011. godinu, kada je, podsjetio je guverner Žugić, nivo NPL-a iznosio 25, 9 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve