Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

ECB je smanjio svoju kamatnu stopu na 3,75 odsto sa rekordnih četiri odsto i tako napravila korak ispred američkih Federalnih rezervi i Banke Engleske, koje još nisu smanjile kamatne stope

Evropska centralna banka prvi put u posljednjih pet godina snizila je ključnu kamatnu stopu smanjivši tako pritisak na građane koji imaju kredite u cijeloj eurozoni.

ECB je smanjio svoju kamatnu stopu na 3,75 odsto sa rekordnih četiri odsto i tako napravila korak ispred američkih Federalnih rezervi i Banke Engleske, koje još nisu smanjile kamatne stope.

Ovaj potez ECB-a uslijedio je nakon odluke Kanade u srijedu da smanji zvaničnu kamatnu stopu.

Evropska centralna banka smanjila je kamate u trenutku kada birači izlaze na birališta za izbore širom EU u naredna četiri dana, javlja BBC.

Centralne banke su držale visoke stope u posljednje dvije godine kako bi smanjile stopu po kojoj cijene rastu, pri čemu većina cilja godišnju stopu inflacije od dva odsto. Ali više kamatne stope imaju tendenciju da priguše privredni rast.

Smanjenje kamatnih stopa trebalo bi da podstakne ekonomsku aktivnost tako što će potrošačima i preduzećima učiniti jeftinije zaduživanje, prenosi Nova.rs.

Izvornova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve