Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

ECB zadržala referentnu kamatnu stopu na rekordno visokom nivou od četiri odsto

Smanjenje kamatnih stopa očekuje se kasnije ove godine, ali je pitanje - kada, pošto je uslov za to da inflacija bude čvrsto pod kontrolom

Evropska centralna banka (ECB) je danas ostavila ključnu kamatnu stopu istom nivou – na rekordnoj visini od četiri odsto, čineći kredite za preduzeća i potrošače i dalje skupim.

Smanjenje kamatnih stopa očekuje se kasnije ove godine, ali je pitanje – kada, pošto je uslov za to da inflacija bude čvrsto pod kontrolom.

Finansijska tržišta očekuju smanjenje stope sa četiri odsto već u aprilu, ali predsjednica ECB Kristin Lagard je rekla da su se ona i drugi zvaničnici banke složili da je „preuranjeno razgovarati o smanjenju kamatnih stopa“.

Ona je na konferenciji za novinare ponovila svoj stav da će ECB odlučivati na osnovu najnovijih podataka o zdravlju privrede i da neće nuditi dugoročniji raspored za kretanje stopa.

Lagard je rekla da je inflacija opala na 2,9 odsto u decembru pošto je dostigla vrhunac od 10,6 odsto u oktobru 2022.i da se očekuje da će se nastaviti smanjivati ove godine na putu do cilja od dva odsto.

Lagard je, međutim, upozorila da bi taj napredak mogao poremetiti rat između Izraela i Hamasa, uključujući povezane napade jemenskih pobunjenika Huti na brodove u Crvenom moru.

Rizici za veću inflaciju su, kako je rekla – „pojačane geopolitičke tenzije, posebno na Bliskom istoku, koje bi mogle da podignu cijene energije i troškove transporta u kratkoročnom periodu i ometaju svjetsku trgovinu“.

Ali, s obzirom da inflacija značajno pada u velikim privredama poput Evrope i Sjedinjenih Država, finansijska tržišta očekuju što prije jeftinije kredite koji bi podstakli poslovnu aktivnost i cijene akcija.

Investitori u akcije videli su da su njihovi ulozi, poput onih na američkim penzionim računima, porasli u posljednjim nedjeljama 2023. godine, pošto su američke Federalne rezerve i ECB nagovijestile da se završava brza serija povećanja kamatnih stopa.

Predsjednik Fed-a Džerom Pauel je rekao da su zvaničnici razgovarali o izgledima za smanjenje kamatnih stopa na sastanku banke u decembru, a američka centralna banka je nagovijestila da će tri puta ove godine smanjivati svoju ključnu kamatnu stopu.

Smanjenje kamatnih stopa čini privlačnijim rizičnije investicije poput akcija od sigurnijih kao što su računi na tržištu novca i sertifikati o depozitu. Oni takođe stimulišu poslovnu aktivnost, a time i izglede za povećanje cijena akcija.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve