Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropska centralna banka će još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom

Prema njegovim riječima, inflacija je upornija od očekivanog i monetarna politika sada mora biti upornija i dosljednija nego što se pretpostavljalo

Evropska centralna banka (ECB) će, po svemu sudeći, još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom, rekao je danas predsjednik Bundesbanke Joakim Nagel i dodao da iako usporava, stopa inflacije je i dalje previsoka za opuštanje, prenosi DPA.

„Najnovije prognoze nagovještavaju da ne možemo očekivati brzo stabilizovanje cijena“, rekao je Nagel na današnjem bankarskom samitu u Frankfurtu.

Prema njegovim riječima, inflacija je upornija od očekivanog i monetarna politika sada mora biti upornija i dosljednija nego što se pretpostavljalo.

Nakon godina sa kamatom na nuli, ili čak negativnom kamatom, ECB je proteklog ljeta pod pritiskom usijanih cijena promijenila kurs.

Od jula je ECB osam puta povećavala referentnu kamatnu stopu, na sadašnjih četiri odsto.

Pritom, predsjednica ECB Kristin Lagard je već pred sledeće zasijedanje Upravnog odbora 27. jula najavila novu korekciju naviše.

Slično se izjasnio i Nagel, koji kao član odbora ECB saodlučuje o kamati.

„O daljem povećanju kamatnih stopa odlučićemo prema razvoju situacije i budućim podacima. Prema mom mišljenju, pred nama je ostalo još dosta putovanja“, rekao je Nagel.

IzvorFonet

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve