Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Zbog goriva neće poskupiti namirnice, smanjenje akciza ako se nastavi rast

Damjanović je napomenuo je da država ima mali broj mehanizama da spriječi rast cijena namirnica. Dodao da će ponovo razmotriti pokretanje akcije Stop inflaciji koja je u martu bila sprovedena u saradnji sa trgovinskim lancima

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da bi trebalo razbiti monopol trgovinskih lanaca kako bi došlo do smanjenja cijena namirnica, te da vlada razmišlja o ponovnom pokretanju akcije Stop inflaciji. Komentarišući jedanaesto poskupljenje goriva koje se očekuje od ponoći, kazao je da ne misli da će uticati na poskupljenje životnih namirnica i dodao da će smanjenje akciza biti rješenje ako cijena goriva nastavi da raste. On je kazao da neće biti potrebe za novim zaduženjem imajući u vidu odlične budžetske pokazatelje.

Ministar je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da će sa poskupljenjem, cijena goriva biti prosječna u regionu.

“Ako cijene nastave da rastu, naravno da ćemo aktivirati zakon i umanjiti iznose akciza. Cijena goriva nije mala, ali ne može biti uzrok ovakvih cijena”, kazao je on.

Dodao je da cijene namirnica nijesu padale kada je padala cijena goriva, tako da cjenovna elastičnost “kod nas ne radi”.

Damjanović je napomenuo je da država ima mali broj mehanizama da spriječi rast cijena namirnica. Dodao da će ponovo razmotriti pokretanje akcije Stop inflaciji koja je u martu bila sprovedena u saradnji sa trgovinskim lancima.

”Suština je da se razbije monopol. Davno su nas uvjeravali da će nam lanci donijeti manje cijene, pa smo izbrisali male prodavnice. Zato je bitan i dolazak maloprodajnog lanca Lidla koji je u regionu zaustavio divljanje cijena”, kazao je ministar.

Smatra da bi dolazak više maloprodajnih lanaca u Crnu Goru doveo do nižih cijena.

“Moramo da imamo u vidu da se nalazimo u situaciji gdje imamo određeni monopol ili oligopol četiri lanca koji kontrolišu do 90 procenata tržišta u Crnoj Gori i dobro je da je Agencija za zaštitu konkurencije konačno pokrenula postupak provjere povrede zaštite konkurencije. Ja se nadam da će to trajati kraće nego uobičajeni postupci. To je jedan od mehanizama koji imamo”, kazao je on.

Drugi mehanizam je oporezivanje ekstra profita svih onih koji su ekstra prihodovali tokom krize.

“Ja smatram da je glavni problem visokih cijena u Crnoj Gori je u visokim maržama kod trgovinskih lanaca”, kazao je on.

Spoznajom javnosti ko su glavni krivci za visoke cijene, kaže ministar, država će morati da reaguje.

“Zbog svega ovoga ćemo razmotriti Nacrt zakona o porezu na ekstra pofit monopolista”, kazao je on.

Napominje da su plate u javnom sektoru povećane 25 odsto.

On je kazao da neće biti potrebe za novim zaduženjem imajući u vidu odlične budžetske pokazatelje.

“Bilo vlade ili ne, Crna Gora funkcioniše stabilno u smislu javnih finansija. Stvaramo uslove da prvi put Crna Gora živi od onog što zaradi. Eventualno zaduženje biće u funkciji stvaranja depozita za 2024. godinu. Da li će biti potrebna dodatna suma za stvaranje fiskalne rezerve, hoće, o tome ćemo znati više krajem oktobra.Ako ova vlada nastavi da funkcioniše, imamo i tu opciju, apsolutno dočekujemo 2024. godinu sa ozbiljnim nivoom depozita kako bismo nastavili ove trendove iz 2023”, zaključio je Damjanović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve