Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Za sedam mjeseci na ugovore o djelu izdvojili čak 9,3 miliona eura!

Za ugovore o djelu koji su nezakoniti oblik zapošljavanja u javnoj upravi, a koji su postali model za ubacivanje partijskog i nepotističkog kadra bez prethodnih provjera znanja i potrebnih iskustava je, prema podacima iz potrošnje budžeta, u septembru izdvojeno 1,4 miliona, u junu 1,4 miliona, julu i avgustu po 1,3 miliona što je ukupno 4,1 milion.

Vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je za ugovore o djelu u posljednjih sedam mjeseci izdvojila čak 9,3 miliona eura, pokazuju zbirni podaci Pobjede dobijeni na osnovu analiza Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i Akcije za socijalnu pravdu.

BROJKE 

Za ugovore o djelu koji su nezakoniti oblik zapošljavanja u javnoj upravi, a koji su postali model za ubacivanje partijskog i nepotističkog kadra bez prethodnih provjera znanja i potrebnih iskustava je, prema podacima iz potrošnje budžeta, u septembru izdvojeno 1,4 miliona, u junu 1,4 miliona, julu i avgustu po 1,3 miliona što je ukupno 4,1 milion.

Za period mart/april ove godine po osnovu ugovora o djelu iz trezora isplaćeno je 3,2 miliona eura, dok je u maju isplata iznosila nešto manje od 940 hiljada eura što nas u zbiru dovodi do frapantne cifre od 9,3 miliona eura.

Ugovori o djelu, odnosno takozvano kratkoročno zapošljavanje, su prepoznati kao jedan od mehanizama za uticaj na slobodno izraženju volju birača i zabranjeni su zakonom u izbornoj godini izuzev ukoliko Vlada ne donese posebnu odluku o tom pitanju.

Budžetom za ovu godinu za ugovore o djelu predviđeno je preko 16 miliona eura i taj trošak narasta iz godine u godinu, iako je Državna revizorska institucija još 2012. godine ukazala na ovu lošu praksu i preporučila da ona bude samo izuzetna.

Kroz ovaj vid zapošljavanja, kako navodi ASP, štetu trpe i zaposleni, jer im se ne uračunava penzioni staž, ali i država, jer se ne plaćaju potrebni pripadajući porezi, a najviše građani, pošto ne dobijaju pravovremene i kvalitetne usluge, kakve bi trebalo da im pruža javna uprava.

– Budući da se državni organi kontinuirano oglušuju i, vođeni partijskim interesima, ne pada im na pamet da riješe ovaj problem, to se čini opravdanim da se kroz odgovarajuće izmjene krivičnog zakonodavstva targetira i kroz tu oblast riješi ovaj problem, a kako bi se odgovorni u državnim organima natjerali da poštuju zakone ove zemlje – smatraju u ASP-u.

ZAPOŠLJAVANJE

Početkom ove godine na nivou centralne administracije je bilo preko 45 hiljada uposlenih, ali je brojka do danas sigurno uvećana, s obzirom da je bila izborna godina.

Inače, uz Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo unutrašnjih poslova, samo još Ministarstvo finansija u septembru krije pojedine budžetske isplate, a šokantno je da se to čini na programima poslovanja državnog trezora i regulisanja finansijskog sistema, što su bili podaci javni čak i za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista, navodi ASP.

Kako je Pobjeda ranije objavila, Agenciji za sprečavanje korupcije je, u toku kampanje za minule parlamentarne izbore, 517 obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja dostavilo čak 8.193 ugovora o zasnivanju radnog odnosa.

Najveći broj dostavljenih ugovora, njih 4.823, odnosi se na ugovore na određeno, 366 na neodređeno, 2.508 ugovora o djelu i 178 ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Istovremeno, ASK-u su, kako je Pobjeda ranije izvještavala, od raspisivanja predsjedničkih izbora 16. januara ove godine pa sve do marta organi državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave, javne ustanove i državni fondovi dostavili ukupno 5.267 odluka o zapošljavanju.

Od tih 5.267 odluka o zapošljavanju, njih 206 odnosi se na ugovore koji su sa zapošljenima sklopljeni na neodređeno vrijeme, dok ostatak od 5.061 odluke o zapošljavanju čine ugovori sklopljeni po drugim osnovima, kao što su ugovori o radu na određeno vrijeme, o djelu i za obavljanje privremenih poslova.

Ako se ima u vidu da je prije predsjedničkih izbora sklopljeno 5.267 ugovora, to znači da je zbirno uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora sklopljeno ukupno čak 13.500 ugovora o zasnivanju radnog odnosa u državnoj upravi. Ta brojka potpuno dovodi u pitanje legitimitet predsjedničkih i parlamentarnih izbora imajući u vidi terminologiju koju je uspostavila EK da jedno radno mjesto donosi četiri sigurna glasa.

Za putovanja centralne vlasti novih 710.000

Iz Akcije za socijalnu pravdu je saopšteno da je u proteklom mjesecu manjinsko tehnička vlada, koja je bez političkog legitimiteta, nastavila ogromnu potrošnju za službena putovanja centralne administracije, pa je za te izdatke, zajedno sa troškovima za reprezentaciju, izdvojeno oko 710 hiljada eura iz kase svih građana.

Za prevoz na putovanjima je potrošeno bezmalo 100 hiljada eura, za smještaj 158 hiljada, dok stavke ostali troškovi i službena putovanja prikazuju potrošnju od još 207 hiljada eura.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve