Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Za kumove i partijske saborce stambeni krediti po povoljnim uslovima

U najnovijoj verziji izmjena i dopuna Stambenog pravilnika ključna odredba se odnosi da zaposleni ima pravo na stambeni kredit ako je 10 godina zaposlen u CEDIS-u ili EPCG ili ako je dvije godine menadžer koga je postavilo novo rukovodstvo. Ranija verzija imala je odredbu od pet godina za zaposlenog da bi stekao pravo da konkuriše.

Sjednica Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), kojeg čine kadrovi DF-a i Demokrata, na kojoj bi trebalo da budu usvojene kontroverzne izmjene i dopune Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u tom elektroenergetskom preduzeću, biće održana krajem ove ili početkom naredne sedmice, saznaje Pobjeda.

Izvori Pobjede iz te kompanije kažu da bi ta odluka mogla da bude donesena na sjednici već danas (petak).

TREĆI POKUŠAJ

U pitanju je treći pokušaj menadžmenta da donese takvu odluku, jer su prethodna dva propala zbog oštrog protivljenja Sindikata, javnosti, ali i kritika Vlade i resornog Ministarstva kapitalnih investicija.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović je kadar Demokrata i predsjednik Odbora glavnog grada te partije, a na čelu Odbora direktora je kadar DF-a Rajko Radošević.

U najnovijoj verziji izmjena i dopuna Stambenog pravilnika ključna odredba se odnosi da zaposleni ima pravo na stambeni kredit ako je 10 godina zaposlen u CEDIS-u ili EPCG ili ako je dvije godine menadžer koga je postavilo novo rukovodstvo. Ranija verzija imala je odredbu od pet godina za zaposlenog da bi stekao pravo da konkuriše.

“Uslov za rješavanje stambene potrebe zaposlenih koji su članovi menadžmenta i zaposlenih raspoređenih na radna mjesta od posebnog značaja za poslodavca je da na dan poziva za rješavanje stambene potrebe ima najmanje dvije godine staža na tim funkcijama ili 10 godina radnog staža u CEDIS-u ili u EPCG”, navodi se u izmjenama i dopunama koje objavljuje Pobjeda.

DISKRIMINACIJA

Novim rješenjem se apsolutno favorizuju novi menadžeri koje je postavilo aktuelno rukovodstvo, posebno kroz razne komisije i takozvana koordinatorska mjesta nauštrb dokazanih i starih radnika.

Izvori Pobjede tvrde da se novim pravilnikom otvara mogućnost da tačno određene osobe, partijski podobne riješe stambena pitanja.

“Time se otvara mogućnost da kumovi, partijski aktivisti i prijateljice aktuelnog menadžmenta riješe stambene potrebe”, tvrde izvori Pobjede.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih predviđene su izmjene čak 13 članova tog akta, ali su one u odnosu na raniju verziju mahom tehničkog karaktera. Stambeni kredit je izuzetno povoljan imajući u vidu da se vraća za 10 godina u 120 rata.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ranije je oštro kritikovao najavu CEDIS-a za stanove zaposlenima, navodeći da se nastavlja praksa da ta i ostale države firme postaju bastioni partija koje upravljaju njima.

“Nijesam protiv politike da se građanima pomaže, ali jesam protiv politike da određene državne kompanije koristimo kao partijske bastione. Mislim da se takva politika mora najstrože sankcionisati, da nam se ne bi ponavljala u narednom periodu. Trenutno jedna partija upravlja CEDIS-om, a možda će sjutra neka druga. Da se takve prakse ne bi nastavljale, to moramo sasjeći u korijenu i sankcionisati. Ako se utvrdi da se radilo protiv pravila, Vlada će procesuirati svakoga. Moramo se odgovorno odnositi prema državnim resursima, a ne kao da je to nešto što treba da iskoristimo”, rekao je Abazović u julu ove godine.

Samo par dana kasnije u Skupštini, Abazović je priznao da je spriječio smjenu menadžmenta u elektroenergetskim kompanijama jer su to, između ostalog, njegovi prijatelji.

Iz Sindikata CEDIS-a su ranije kritikovali predloženu verziju Stambenog pravilnika.

“Predložene izmjene su izazvale dodatno nezadovoljstvo zaposlenih sa mogućnošću negativnih posljedica i preduzimanja svih sredstava sindikalne borbe koje je Sindikat dužan predvoditi u skladu sa važećim pravnim propisima koji regulišu tu vrstu materije”, naveli su ranije iz Sindikalne organizacije CEDIS-a.

Strahovlada u CEDIS-u: Niko ne smije da pošalje mejl iz straha od otkaza?!

Izvori Pobjede ukazuju i da je u CEDIS-u nakon što je na brutalan i nezakonit način udaljen sa posla inženjer Nikola Šoć uvedena prava diktatura i strahovlada.

“Radnici se plaše da otvoreno kritikuju loše i nezakonite poteze. Ide se dotle da je veliki strah i da se pošalje običan mejl”, kažu izvori Pobjede.

Dodaju da čak i izvršni direktor vodi računa o kontroli ulazaka i izlazaka radnika i radnogvremene traeći dnevne izvještaje od svojih saradnika.

Posebno veliki pritisak i zastrašivanje se vrši prema članovima Sindikata koji se protive usvajanju nove sistematizacije radnih mjesta i stambenog pravilnika.

“Aktuelni menadžment želi da pokaže da im se može sve, jer pretpostavljaju da do daljnjeg zbog političke situacije ostaju na funkcijama”, kaže izvor Pobjede.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve