Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuković: DRI najvažniji instrument parlamentarne kontrole

Ministar Vuković kazao je, da zbog uloge i značaja koji ima u budžetskom procesu i jačanju institucija, Državna revizorska institucija predstavlja najvažniji instrument parlamentarne kontrole

Državna revizorska institucija (DRI) predstavlja najvažniji instrument parlamentarne kontrole, poručio je danas ministar finansija Novica Vuković na otvaranju konferencije “Mreže Vrhovnih revizorskih institucija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata” na temu revizije završnog računa, koja se održava u Budvi.

“Osnovni cilj Ministarstva finansija (MF) je jačanje budžetskog kredibiliteta, kao jednog od parametara povjerenja u institucije i u tom dijelu vidimo značajnu ulogu Državne revizorske institucije”, poručio je ministar.

Ministar Vuković kazao je, da zbog uloge i značaja koji ima u budžetskom procesu i jačanju institucija, Državna revizorska institucija predstavlja najvažniji instrument parlamentarne kontrole.

“Ministarstvo finansija i Vlada u cjelini, Državnu revizorsku instituciju vide kao značajnog partnera i podršku u djelovanju ka promociji odgovornog trošenja javnih sredstava i upravljanja javnom imovinom, što je ujedno imperativ u postupanju ove Vlade, jer bez jačanja menadžerske odgovornosti u upravljanju javnim sredstvima nema stabilnih javnih finansija”, kazao je ministar Vuković na današnjem skupu u Budvi.

Ministar je poručio da su, kao važan aspekt revizije Završnog računa budžeta, preporuke DRI značajan input i za naredni budžetski ciklus i samim tim moraju biti jasne, precizne, ostvarive i utemeljene na principima kvaliteta.

Dodaje se da Ministar je naglasio da mu je drago da je jedan segment konferencije usmjeren upravo na podizanje kvaliteta preporuka vrhovne revizije i njihov uticaj na dalji rad subjekata revizije i povećanje pažnje i odgovornosti u upravljanju javnim sredstvima i donošenju odluka, zasnovanih na principima dobrog upravljanja.

Iz MF-a su naveli da dvodnevnu konferenciju u Budvi organizuje Mreža vrhovnih revizorskih institucija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU uz podršku SIGMA-e.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve