Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

”Vlast ne želi da se odrekne ekstra profita od goriva”

Stanić objašnjava da se ne može imati rast cijena goriva a da se to ne odrazi na cijeli niz cijena roba i usluga

Rast cijena goriva usloviće poskupljenje niza životnih namirnica i Vlada mora hitno da reaguje jer će to uticati na pad standarda građana, smatraju generalni sekretar USSCG Srđa Keković i poslanik SDP-a Mirko Stanić. Oni su u debati na Jutarnjem programu TVCG kazali da smatraju da vlast ne želi da se odrekne ekstra profita koji ubira od goriva i da pomogne građanima.

Mirko Stanić iz SDP-a kaže da zbog poskupljenja goriva slijedi novi rast cijena životnih namirnica.

“Cijena goriva je ugrađena u skoro sve vrste roba i usluga u Crnoj Gori tako da često i one usluge koje nijesu direktno vezane za cijenu goriva pratiće njen rast, kao što su male zanatlije. Cijena goriva najviše utiče na prehrambene proizvode zato što je ugrađena u sve segmente proizvodnje. Tako da su cijene hrane porasle sigurno nekih 10-12 odsto od prošle godine, dok su neke robe poskupile 30, 40 odsto”, kazao je Stanić.

Upozorava da će cijene anulirati povećanje plata, a da će se teško vraćati nazad.

On objašnjava da se ne može imati rast cijena goriva a da se to ne odrazi na cijeli niz cijena roba i usluga.

“Mene zabrinjava nedostatak bilo kakve volje da se to ublaži”, kazao je on.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da očekuje odgovoran odnos prema inicijativi koju je Unija uputila poslanicima u Skupštini da po hitnom postupku dopune Zakon o akcizama koji bi omogućio Vladi da bar na određeno vrijeme, barem dok se ne stabilizuju cijene na berzama, ograniči cijene goriva.

“Ovo je krajnji trenutak i stvarno smo insistirali. Inicijativa je upućena pradsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, ali i svim poslaničkim klubovima. Mi zaista očekujemo da se na prvoj sjednici po hitnom postupku se uvrsti dopuna ovog zakona i da se tako stvori prostor da država interveniše. Smatramo da ta intervenciija mora da bude privremenog karaktera dok se stvari ne normalizuju na svjetskoj berzi”, kazao je Keković.

On očekuje da se svi u državi ne ugrađuju maržama, već daju podršku u ovom trenutku.

Stanić upozorava da su u razvijenim zemljama plate po dvije, tri hiljade eura i rast cijena goriva ne utiče na njih isto kao na crnogorske građane. Zato je njegova partija više upućivala inicijative da se uredi cijena goriva koje nikad nijesu prihvaćene.

“Ne možemo mi u Crnoj Gori da plaćamo skuplje gorivo nego skoro sve zemlje regije, a plaćamo skuplje gorivo nego 10-ak ili 12-ak zemalja Evropske unije. Onda nešto očigledno nije u redu sa akciznom politikom”, kazao je on.

Stanić podsjeća da su građani dva puta oporezovani prilikom plaćanja goriva.

“Jednom za fiksni iznos akcize, a onda na ukupnu cijenu goriva i akcize plaća se PDV. Imamo paradoksalnu situaciju da je na početku mandata Vlade Zdravka Krivokapića cijena dizela bila 99 centi, PDV u toj cijeni bio je 21 cent. Danas na cijenu od 1,39 za litar dizela taj PDV je 30 ili 31 cent. Ne samo što se uzima akciza nego je povećan i nivo PDV-a koji država jutros uzima u odnosu na prošlu godinu. Nije samo u pitanju berzansko povećanje, imamo i pivećanje stope PDV-a od 10 centi koju građani plaćaju na to”, objašnjava Stanić.

Ističe da za to ima odgovornosti u poslaničkim foteljama.

“Očigledno je problem taj predlog da se smanji stopa akciza 15 odsto što bi značajno smanjilo cijenu goriva jer bi to povuklo i PDV nazad”, kazao je Stanić.

Objašnjava da predlog zakona vezan za smanjenje akciza goriva podrazumijevao je rast svih ostalih cijena i zato su ga poslanici odbili pred Novu godinu.

Odgovornost je, kako kaže Keković na svima koji upravljaju državom.

“Slažem se sa tim da je to dominantan prihod kada je u pitanju izvršna vlast i da generiše velike prihode u budžet. Kada se kreirao budžet, siguran sam da se nije računalo na ovakav rast cijena goriva. Mi sada ubiramo ekstra prihod od goriva i Vlada neće da ga se odrekne i na taj način zaštiti standard građana. Kada smanjimo akcize ne bi uticali na politiku dobavljača, ovdje bi se samo Vlada odrekla ekstra profita. Misllim da je vrijeme da ovaj saziv skupštine odreaguje na inicijativu da se omogući Vladi da interveniše u akciznoj politici”, kazao je on.

Na pitanje da li trenutna politička situacija to dozvoljava, on kaže da ništa nije važnije od standarda građana.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve