Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada namjerava da otkupi dio preostalih akcija u vlasništvu manjinskih akcionara Luke Bar

Planiraju da izdvoje 1.1 milion eura

Vlada je na današnjoj sjednici iskazala namjeru da otkupi dio preostalih ponuđenih akcija u vlasništvu manjinskih akcionara „Luke Bar“ a.d.

“Podsjetimo, Vlada je, shodno odluci od 8. decembra, posredstvom Uprave za državnu imovinu i katastar pokrenula postupak angažovanja brokera koji u ime Države, posredovao na Montenegroberzi u poslovima otkupa akcijskog kapitala kompanije ,,Luka Bar” AD, koji je označen simbolom LUBA”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Shodno toj Odluci, Država je već otkupila 10.459.654 akcija (18,42 odsto) Luke Bar, po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po jednoj akciji, čime je, uz postojeći paket ostvarila vlasništvo u iznosu od 72,2 odsto u ovom društvu i osigurala mogućnost donošenja strateških odluka za dalji razvoj ne samo luke, već i ukupne ekonomije.

“Prema podacima sa Montenegro berze, postoji značajan odziv zainteresovanih ponuđača manjinskih akcionara, čiji nalozi, do danas, nijesu realizovani. Budući da je opredijeljenost Vlade da uvećava i eventualno u potpunosti preuzme vlasništvo u akcijskom kapitalu „Luke Bar“ a.d, Ministarstvo finansija stvara tehničke preduslove da se nastavi sa otkupom raspoloživih akcija ostalih ponuđača”, navode iz ministarstva.

S tim u vezi, kako su istakli, prema trenutnim budžetskim mogućnostima, opredijeljena su dodatna sredstva u iznosu od 1,1 milion eura koja će biti usmjerena na kupovinu preostalih ponuđenih akcija, po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po jednoj akciji.

“Ukoliko se odziv manjinskih akcionara i dalje bude uvećavao, Vlada će razmotriti uslove za dodatno opredjeljivanje sredstava u narednoj godini, a sve sa ciljem obezbjeđivanja što većeg učešća u vlasničkom kapitalu ovog preduzeća. Namjera Vlade je da se manjisnki akcionari ne dovedu u neravnopravan položaj, već da svi ponuđači imaju jednak tretman, uz punu transparentnost u postupku, kao i do sada”, zaključuju iz ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve