Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada ćuti, sindikati traže produženje važećeg OKU

Iz iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, reprezentativnih sindikata i poslodavaca se povodom ovog pitanja ne oglašavaju. Pobjeda piše da je nezvanično saznala daje u Socijalnom savjetu ''pao'' dogovor da se izjave medijima ne daju dok se sporni ugovor ne potpiše.

Opšti kolektivni ugovor (OKU) i pored obećanja socijalnim partnerima da će biti potpisan na zadnjoj sjednici Vlade nije usvojen uz veliko negodovanje sindikata. Iako je on usaglašen i definisan u Socijalnom savjetu očigledno nije došao još na dnevni red, piše Pobjeda.

Iz iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, reprezentativnih sindikata i poslodavaca se povodom ovog pitanja ne oglašavaju. Pobjeda piše da je nezvanično saznala daje u Socijalnom savjetu ,,pao“ dogovor da se izjave medijima ne daju dok se sporni ugovor ne potpiše.

Sindikati zatečeni

Pošto važeći OKU ističe sa ovom godinom, radnici bi ostali bez ikakvih prava. Predstavnici Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata zbog toga su apelovali u dopisu predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i naveli da su zatečeni saznanjem da Vlada na sjednici u četvrtak nije razmatrala tekst novog opšteg kolektivnog ugovora

Plašeći se da će radnici ostati bez najvažnijeg dokumenta koji štiti njihova prava dostavili su predsjednici Skupštine, svim poslaničkim klubovima i nezavisnim poslanicima, inicijativu za hitno donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, kojima bi se produžilo važenje opšteg kolektivnog ugovora.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je kazao još prije mjesec da je prijedlog OKU, nakon što je usvojen na Socijalnom savjetu, proslijeđen na mišljenje nadležnoj direkciji.

Pregovore je dodatno usporavao rad nedjeljom i kako će biti plaćen. Međutim, socijalni partneri koji čine Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata sa jedne strane i poslodavci i Vlada sa druge strane postigli su kompromis i dogovorili su da dnevnica za rad nedjeljom bude uvećana za 80 odsto. Ovim je definisan rad nedjeljom svih zaposlenih, osim onih koji su raspoređeni na radna mjesta čija priroda posla zahtijeva neprekidan rad (u turnusima).

“Činjenica da pregovori o opštem kolektivnom ugovoru traju od maja 2020. godine, a posebno činjenica da je važeći opšti kolektivni ugovor na snazi do kraja ove godine, te sve naprijed navedeno, dovoljno govori u prilog tome da je krajnje vrijeme da zaključimo ovaj akt jer vremena, niti osnova za nove pregovore, nemamo, a u interesu svih je da ovaj akt zaključimo i pokažemo odgovornost”, poručio je nedavno generalni sekretar USSCG Srđa Kekovića.

Na poziv privrednika ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović na zadnjoj sjednici Upravnog odbora Privredne komore kazao je da se pregovori vode između reprezentativnih sindikata i UPCG kao reprezentativnog prestavnika privrednika i da mu je žao što oni nemaju dobru saradnju. Međutim, nagovijestio da se mora naći kompromis i opšti kolektivni ugovor potpisati do kraja godine.

Istorija pregovaranja

Socijalni dijalog, odnosno pregovori o ključnim pitanjima između sindikata, poslodavaca i Vlade potpuno su “zamrli” od 2020. godine i obnovljeni su prije tri mjeseca, kad su počeli pregovori o opštem kolektivnom ugovoru, koji je najvažniji dokument za zaposlene.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata i Unije poslodavaca su se u više navrata sastajali kako bi razgovorali o konkretnim mjerama i preporukama koje socijalni partneri treba da primijene u narednom periodu da bi aktuelizovali neophodne procese i dodatno podstakli promjene koje imaju za cilj održivost crnogorske privrede i očuvanje radnih mjesta.

Aktuelni opšti kolektivni ugovor potpisan 2014. godine trebalo je da važi dvije godine, ukoliko neka od potpisnica ne zatraži izmjene. Međutim, umjesto da ovaj dokument prati izmjene Zakona o radu, on je neprekidno produžavan u istom obliku.

Krajem 2020. godine je izmijenjen Zakon o radu u dijelu koji se odnosi na produžetak propisanog roka za donošenje novog opšteg kolektivnog ugovora zbog situacije izazvane epidemijom koronavirusa i ovaj je akt produžen ponovo ali na godinu, odnosno važio je do 31. decembra 2021. godine. Potom ga je parlament produžio do kraja ove godine da bi se poštovala propisana prava zaposlenih.

Oba sindikata su krajem prošle godine optužila Uniju poslodavaca da opstruira dogovor o zaključenju novog opšteg kolektivnog ugovora iako su sve bili dogovorili još u julu te godine. Oni su tada Skupštini proslijedili prijedlog izmjena Zakona o radu da bi se važenje OKU produžilo do kraja ove godine i da bi se uskladio sa novim pravnim institutima poput pripravnosti i dvokratnog rada i stopostotnog uvećanja dnevnice za one koji rade nedjeljom.

Uvećana nedjeljna dnevnica važiće i za medije ako ne potpišu granski ugovor

Zadnje neslaganje poslodavaca crnogorskih medija sa plaćanjem dnevnice nedjeljom, komentarisao je nedavno ministar Adrović i kazao da će mediji biti izuzeti u radu nedjeljom prvih šest mjeseci jer se radi granski kolektivni ugovor za informativnu, grafičku i izdavačku djelatnost kojim bi mogao biti definisan ovaj problem.

Ovaj ugovor su, kako saznaje Pobjeda, sindikati dvije radničke asocijacije usalasili i uskoro bi trebao biti započet dijalog sa poslodavcima. Granski ugovor za ovu djelatnost nije rađen skoro 20 godina i njegovo potpisivanje bi mogao biti veliki napredak u očuvanja radničkih prava u medijma i grafičkoj i izdavačkoj djelatnosti.

Ukoliko poslodavci ne bi usaglasili ovaj ugovor u Socijalnom savjetu za šest mjeseci, kako je naglasio Adrović, dnevnica za rad nedjeljom važila bi za medijske kuće kao i za sve druge.

Uniju poslodavaca napustile najjače kompanije

Crnogorsko udruženje poslodavaca poslalo je zahtjev premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću da se odloži potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora.

Oni tvrde da, od kada su se osnovali krajem prošle godine, većina poslodavaca iz UPCG je prešla kod njih, te da je trebalo da i oni budu za pregovaračkim stolom u vezi OKU.

“Crnogorsko udruženje poslodavaca spori pravo Uniji poslodavaca da potpiše takav ugovor jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje s obzirom na to da su je napustile kompanije koje su u najvećem broju sada naši članovi i koje stvaraju 2,3 milijarde ili skoro 50 odsto BDP i imaju oko 21.000 zaposlenih. Unija poslodavaca nije prijavila Ministarstvu ovu promjenu u članstvu, sve ovo vrijeme, iako je na to bila obavezna kako bi se sagledali efekti te promjene na njenu reprezentativnost. Pored svega, ona 17 godina nije dokazala reprezentativnost u skladu s važećim propisima”, ističe Crnogorsko udruženje poslodavaca.

Drugo, dodaju, proces dogovaranja je bio apsolutno netransparentan i vođen mimo saznanja najvećeg dijela privrede a kamoli njenog učešća.

Božović: Ako se OKU ne potpiše do kraja godine, radnici ostaju bez prava

Predsjednik Skupštine SSCG Ranko Božović apelovao je da novi opšti kolektivni ugovor, kao osnovni dokument za radnike, mora biti potpisan do kraja godine.

“Tražimo da se u okviru socijalnog dijaloga nađe rješenje i ovaj dokument potpiše do kraja godine u protivnom radnici će ostati bez osnovnih prava, što će izazvati dodatna nezadovoljstva kod zaposlenih, a samim tim i radikalizaciju sindikalne borbe. Takođe, poznato nam je da već duže vrijeme EU insistira na socijalnom dijalogu sindikata, poslodavaca i Vlade”, dodaje Božović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve