Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Važna strateško energetska povezanost između Albanije i Crne Gore kroz Jadransko-jonski gasovod

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, sagovornici su razmijenili informacije i o planovima o realizaciji projekata gasnih elektrana

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović primio je u posjetu delegaciju Vlade Republike Albanije koju je predvodila ministarka saobraćaja Belinda Baluku, sa kojom je održao bilateralni radni sastanak.

“Neki od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji su dio indikativnog proširenja Trans-evropske mreže na prostoru Zapadnog Balkana su projekti koji se geografski prostiru na područija Crne Gore i Albanije i dio su novog Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za Zapadni Balkan kao što je projekat Plavog autoputa. Usaglašavanje teksta sporazuma ima vodeće mjesto na listi prioriteta kada je riječ o ovom projektu”, kazao je Ibrahimović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, sagovornici su razmijenili informacije i o planovima o realizaciji projekata gasnih elektrana.

Ibrahimović je, osvrćući se na napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija, naglasio da koncepti gasnih elektrana imaju za cilj da se omogući dugoročno korišćenje lokalnih resursa i da moraju biti u potpunoj saglasnosti s klimatskim pravilima i propisima EU.

Na sastanku u Vili Gorica razgovaralo se, kako se navodi, o budućim koracima u radu na projektu Jadrasno-jonskog gasovoda kao južnog gasnog koridora.

Istaknuta je važnost strateške energetske povezanosti između Albanije i Crne Gore kako kroz Jadransko-jonski gasovod (IAP) kao integralni dio projekat Trans-jadranskog gasovoda (TAP), tako i kroz manje obimom ali jednako značajne potencijale regionalne saradnje, naročito u aktuelnom trenutku, kada se svijet suočava sa svetskom energetskom krizom, kao posljedicom rata u Ukrajini.

“U cilju realizacije projekta Jadransko-jonskog gasovoda, dogovoreno je inteziviranje saradnje na predmentu osnivanju projektne kompanije Jonsko-jadranskog gasovoda koju bi činile kompanije Montenegro Bonus (Crna Gora), Albgaz (Albanija), Plinacro (Hrvatska) i BH-Gas (Bosna i Hercegovina), sa sjdištem u Splitu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
12.07.2022-17:59 17:59

Ervine a dje se ti “pojavi”cirkusant Rama je ocekivao “brata”Dritana da to “bude u sklopu”Open Balkana,steta,kako bi se Dritan “kocio”ka nevarena noga.