Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Valorizaciju crvenog mulja sprovesti po svim standardima Evropske unije

Bošnjak je izrazila zadovoljstvo povodom inicjative da se riješi problem bazena crvenog mulja i da se konačno saniraju negativni efekti na životnu sredinu

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak i predsjednik Kluba poslanika Pokreta za promjene Branko Radulović sastali su se sa vlasnikom kompanije TH Mining AG iz Švajcarske Thomasom Holscherom, idejnim vođom projekta EIT Raw Materials RIS RESTORE za istraživanje prerade crvenog mulja Urošem Herclecom, vođom odjela za neorgansku hemiju i tehnologiju sa Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane Gašperom Tavčarom i stručnom saradnicom na istraživačkom projektu RIS Restore Gordanom Đukanović, saopšteno je iz Skupštine. Na sastanku je konstatovano da problem valorizacije crvenog mulja treba riješiti po standardima Evropske unije, te time poslati poruku da je Crna Gora spremna da sprovodi zelene politike EU za zaštitu životne sredine.

Kako je saopšteno, Bošnjak je izrazila zadovoljstvo povodom inicjative da se riješi problem bazena crvenog mulja i da se konačno saniraju negativni efekti na životnu sredinu.

“Ona je istakla da je do sada tema valorizacije crvenog mulja bila u samo u domenu teorije i da još niko do sada nije predlagao konkretne projekte i aktivnosti za rješavanje ovog problema i da je upravo zbog toga raduje činjenica što se konačno pojavio ozbiljan i respektabilan investitor koji bi ovaj projekat sproveo kvalitetino i efikasno do samog kraja”, navode u saopštenju.

Iz Skupštine ističu da je Radulović takođe izrazio zadovoljstvo što se konačno pojavila ozbiljna inicijativa za rješavanje ovog gorućeg problema.

“On je upoznao sagovornike da pozivao bivšu vlast da se u što kraćem roku i sa što kvalitetnijijm projektom riješim problem bazena crvenog mulja. On je upozorio da ovaj projekat mora da obuhvati široku lepezu najkvalitetnijih i najboljih stručnjaka koji će svojim iskustvima učiniti da ovaj projekat osim ekonomske opravdanosti bude i u skladu sa novim politikama Evropske unije”, naglašavaju u saopštenju.

Radulović je takođe istakao da je jedan od inicijatora reindustralizacije aluminijske industrije i da će u narednom periodu raditi na promovisanju ove ideje.

Dodatno ističu da je Holscher izrazio posebno zadovoljstvo zbog poziva na sastanak i interesovanja najviših predstavnika zakonodavne vlasti za investiciju koju kompanija TH Mining AG želi da sprovede u Crnoj Gori.

“On je istakao da se njegova kompanija odlučila za ovu investiciju nakon velikog broja istraživanja koje su sproveli u regionu i da sam projekat mora biti sproveden na najvećem mogućem nivou, a da je uslov toga pristup koji će kao rezultat imati realističan prikaz mogućnosti valorizacije crvenog mulja. On se takođe osvrnuo i na činjenicu da je njegovoj kompaniji od izuzetnog značaja da ima jasnu sliku o pravnom status deponija u Crnoj Gori. Prema istraživanjima kompanije TH Mining AG sam projekat bi trajao od šest do osam godina i podrazumijevao bi od 80 do 150 novozaposlenih”, navode u saopštenju.

On je upoznao Bošnjak i Radulovića da je kompanija TH Mining AG u saradnji sa Evropskom unijom dio projekta RIS RESTORE, koji je pokzao sa naučnog aspekta mogućnost valorizacije crvenog mulja kao nus proizvoda.

“Sagovornici su se složili da se radi o zdravoj inicijativi i da se sprovođenje ovog projekta mora sprovesti po svim standardima Evropske unije i da bi se time poslala jasna poruka da je Crna Gora spremna da sprovodi zelene politike EU za zaštitu životne sredine”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve